InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Volkeren > Indiase godsdiensten: de Sikhreligie

Indiase godsdiensten: de Sikhreligie

Indiase godsdiensten: de Sikhreligie De Sihkreligie is een van de belangrijkste Indiase godsdiensten. Zij staat bekend om haar Goeroes. De eerste goeroe was Guru Nanak (1469- 1504) en de laatste was Gobind Singh. Hij was de stichter van de gouden tempel. Die Gouden Tempel was onder meer de oorzaak van een conflict tussen de Sikhs en keizer Jahangir.

Ontstaan van de Sikhreligie

De Sikhreligie is een variant van Hindoeïsme en Islam en is een monotheïstische godsdienst. Tussen de bhakti-beweging en islamitische monotheïsme waren overeenkomsten die door Nanak tot een geloof gemaakt zijn. Nanak was de eerste Sikhgoeroe. Terwijl hij aan het baden was in de rivier werd hij door God geroepen in een visioen. Nanak was ervan overtuigd dat er geen hindoe en ook geen moslim was. Hij ging zwerven en leefde als een kluizenaar. De regels van de Sikhreligie zijn opgesteld in het heilige boek de Guru Granth Sahib. Het woord 'Sikh' betekent 'discipel'. Elke Sikh is een discipel van de eerste tien goeroe's. In de Sikhreligie gaat het vooral om discipline, meditatie en werken. Men zou het niet denken maar de Sikhreligie is een van de grootste godsdiensten ter wereld en telt meer dan twintig miljoen goeroe's.

Minstreel

Samen met een islamitische minstreel, Mardana, schreef hij liederen die de basis vormden voor de Sikhreligie.

Mekka

Nanak zou naar Mekka geweest zijn. Tijdens de reis viel hij in slaap met zijn voeten richting Mekka, en zo geen respect tonen voor de islam. Nanak werd wakker gemaakt door een boze mullah en zou hebben gezegd: ‘laat mijn voeten dan wijzen naar waar God niet is’.

Goeroe

Goeroe betekent 'verlichter'. In het dagelijks taalgebruik worden mensen die ergens heel goed in zijn ook wel een goeroe genoemd. In de Sikhreligie speelt de goeroe een belangrijke rol. Hij is de leermeester en prediker die niet is geïncarneerd of geen verschijning is van God. De goeroe begeleid mensen op de weg naar de waarheid. De Goeroe's prediken veel over liefdadigheid, vrede, veiligheid en verdraagzaamheid. Ze geloven dat uiteindelijk alle mensen een eenheid worden en één zullen worden met God.

Adi-Granth

Nanak heeft negen opvolgers gehad. De laatste goeroe was Gobind Singh die in 1708 is gestorven. Singh gaf de naam aan de geschriften van de Sikhreligie: de Adi-Granth.

Gouden tempel

Van de andere goeroes is Arjun de voornaamste. Hij stichtte de gouden tempel in Amritsar. Onder zijn leiding kwamen de Sikhs in conflict met keizer Jahangir. Dit conflict veroorzaakte een nog scherpere afbakening van de Sikhs als militaire groepering.

Hindoeïsme

De Sikhreligie heeft ook veel invloeden van het Hindoeïsme overgenomen. De meesten geloven in bhakti (overgave aan de godheid) en de eenheid van alle godsdiensten.

Gedragsregels

De Sikhreligie kent enkele verplichte gedragsregels:
 • Ongeknipte haren
 • De dolk
 • De kniebroek
 • De kam
 • De ijzeren armband

Enige sleutelwoorden

 • Amrit: inwijding door de doop in zoet water dat geroerd wordt door een tweesnijdend zwaard
 • Goeroe: leermeester
 • Granth of Adi-Granth: de heilige geschriften
 • Gurdwara: de Sikhtempel
 • Rahit: verplichte gedragsregels en rituelen
 • Sikh: volgeling
© 2010 - 2019 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…
Hindoeïsme, de godsdienst, Sanatana Dharma, de eeuwige wetMeer dan 2000 jaar geleden werd de term: "HINDOE" gebruikt door de Perzen. Hiermee duidden zij het volk aan dat ten oost…
Lach je gezond ... bijvoorbeeld met yogaLach je gezond ... bijvoorbeeld met yogaDat lachen goed voor ons is, is niets nieuws. Maar ook dat we lang niet altijd om hetzelfde moeten lachen en dat heeft w…
Een samenvatting over het HindoeismeBen je op zoek naar een uitgebreide beschrijving over het Hindoeisme ? of moet je er voor school of studie een werkstuk…
Sikhisme - geen hindoe, geen moslimIn Nederland leven ongeveer achtduizend Sikhs (Sikh betekent discipel). In kranten staan verschillende berichten. Een fe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jeevan, Pixabay

Reageer op het artikel "Indiase godsdiensten: de Sikhreligie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 09-04-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!