Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina

Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina Israël kent verschillende namen die in de loop der geschiedenis zijn gebruikt. De Hebreeuwse naam luidt 'Erets Jisraeel' (het Land Israël). Hiervoor wordt ook wel de verkorte versie HaAretz (het land) gebruikt. De Perzische autoriteiten gebruikten later de naam Jehoed die later door de Grieken werd overgenomen: Iouda. Toen de Romeinen het land veroverden kreeg het land de naam Palestina.

Erets Jisraeel

Het Land Israël (Erets Jisraeel) werd aan de twaalf zonen (stammen) van Israël (Jakob) door God beloofd. Het werd het thuisland van de Joden. Het concept van het land werd diep geworteld in het bewustzijn van het Joodse volk aan het einde van de Tweede Tempel Periode. Vóór die tijd bestond er geen naam om het land als geheel te benoemen. Er waren wel namen voor verschillende delen van het land.

Gedurende het Egyptische Middenrijk en het begin van het Nieuwe Rijk werd Erets Jisraeel samen met Syrië Retenoe genoemd. Tijdens het Nieuwe Rijk werd dit gebied Hoeroe genoemd (vernoemd naar de Horieten). In de 14de tot de 12de eeuw vóór het begin van de gewone jaartelling kwamen de namen Erez ha-Emori en Erez Kena'an in zwang. Toen de Israëlieten het gebied veroverden kwam de naam Erez ha-Ivriem (het land van de Hebreeën) in omloop (zie hiervoor Genesis 40:15). Na de verovering bleef de naam Kanaän in gebruik en duurde het vele generaties voordat Jisraeel standaard werd. De termen Erez bnei Jisraeel en Eretz verwezen alleen naar het gebied waar de Israëlieten woonden en niet naar het land als een enkele geografische entiteit met haar natuurlijke grenzen.

Ten tijde van de koningen Saul, David en Salomo werden de termen Juda en Israël gebruikt. Met de scheuring van het koninkrijk kreeg het koninkrijk Efraïm de naam Israël terwijl het koninkrijk David de naam Juda kreeg.

Erets Jisraeel - Het Land IsraŽl


HaAretz

HaAretz is de verkorte naam die we terugvinden in de boeken Leviticus 19:23; Jozua 11;23; Jozua 12;1, Ezechiël 45:1 en Ruth 1:1. Maar in de Misjna wordt de term Erets Jisraeel voor het eerst gebruikt om het 'land van de kinderen van Israël' ermee aan te duiden.

Na de Assyrische ballingschap, toen de resten van het volk in het land zich concentreerde in Juda, werd de naam Jehoedi synoniem voor Israëliet en Hebreeër (Jeremia 34:9).

Jehoed

Jehoed (Juda) werd de officiële naam in de Hasmonietische en Herodiaanse koninkrijken. Het was een groter gebied dan Juda van de Eerste Tempel Periode. De naam Jehoed werd gebruikt door Perzische autoriteiten in documenten en op munten. Later namen de Grieken (Iouda) en de Romeinen (Judaea) deze term over.

Palestina

Na de Bar Kochba Oorlog (132-135) veranderden de Romeinen de naam Judaea in Palestina om te benadrukken dat de Joodse natie haar recht in haar thuisland had verloren. Toch werden er wel munten geslagen met de term 'shekel Jisraeel' en 'Leheroet Jisraeel.' De naam Juda verdween en werd vervangen door Erets Jisraeel in de Hebreeuwse en Aramese taal. De kruisvaarders gebruikten later ook de term Palestina. Maar het werd pas weer officieel gebruikt tussen de twee wereldoorlogen. Op 14 mei 1948 kreeg westelijk Palestina de naam 'Israëlische Staat.' Oostelijk Palestina werd Trans-Jordanië en later Jordanië.

Lees verder

© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fysische geografie van Israël: een introductieFysische geografie van Israël: een introductieErets Jisraeel ligt tussen de Middellandse Zee in het westen en de Syrische en Arabische woestijnen in het oosten en zui…
Heilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsHeilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsVoor de drie monotheïstische godsdiensten is Israël een heilig land. Dit wordt gekenmerkt door heilige plaatsen zoals sy…
Israëls nederzettingenbeleid: historisch en ruimtelijkIsraëls nederzettingenbeleid: historisch en ruimtelijkOm Israëls nederzettingenbeleid is altijd veel te doen. Het gaat hierbij niet alleen om de nederzettingen in Judea en Sa…

Spanje, een smeltkroes van volkerenSpanje, een smeltkroes van volkerenSpanje heeft een interessante geschiedenis, die overal in het land zijn sporen heeft nagelaten. Om te beginnen heeft elk…
Varsselder-Veldhunten, Achterhoeks kerkdorpVarsselder-Veldhunten is een zogeheten kerkdorp in het diepst van de Achterhoek, pal aan de Duitse grens. Het telt niet…
Bronnen en referenties
  • Names (Encyclopedia Judaica) Ė Dr. Abraham J. Brawer
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.