Moederdag Weetjes - Cadeautjes Tips & Knutselideeën

Moederdag Weetjes - Cadeautjes Tips & Knutselideeën Moederdag Weetjes - Cadeautips en Knutselideetjes. Op de 2e zondag in mei wordt Moederdag gevierd (2008 - 11 mei). Moederdag is niet overal ter wereld op dezelfde datum. De herkomst van moederdag en data van de viering in het buitenland of waarom b.v. Antwerpen 15 augustus moeder eert, lees je in dit artikel. De data waarop de komende 10 jaar moederdag valt, veel tips voor persoonlijke, originele cadeautjes voor moeder en ook leuke knutselideeën (kinderen) om zelf een moederdagcadeau te maken.

Moederdagviering Herkomst - Moederdag Cadeautips en Knutselideeën

Moederdag Weetjes. Herkomst - Ontstaan Mioederdagviering. Moederdag wordt niet overal op de tweede zondag in mei gevierd. In het eerste gedeelte van dit artikel wordt ingegaan op:

Moederdag Cadeautips. In het tweede gedeelte volgen verschillende tips en ideeën voor cadeaus voor Moeder. Ook worden tips gegeven om online cadeautjes te bestellen en links naar diverse websites over moeder en moederdag.

Moederdag Kado Knutselen. Knutselideeën voor moederdagkadootjes voor kinderen (en wellicht ook voor vaders...?)

Herkomst en Ontstaan Viering Moederdag

Anna Jarvis - West Virginia, Amerika

Moederdag is ontstaan in Amerika en geïntroduceerd door Anna Jarvis (1864-1948), aan het eind van de negentiende eeuw in Grafton te West Virginia. Al eerder in 1872 kwam rechter Julia Ward Howe (Philadelphia) met het idee om een dag voor moeders in te voeren, een dag die in het teken zou moeten staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. maar zij kreeg dit idee niet van de grond. Anna Jarvis heeft het idee van Moederdag wel van de grond gekregen door er heel hard voor te vechten, met een enorme motivatie en doorzettingsvermogen, hetgeen voortsproot uit persoonlijke ervaringen en gevoelens naar haar eigen moeder toe.

Sterfdag Anna’s Moeder

Anna's moeder had elf kinderen, waarvan er zeven jong stierven. Om haar verdriet te verwerken en proberen te vergeten, besloot Anna's moeder haar leven te wijden aan het helpen van andere mensen (w.o. moeders, kinderen, zieken en kindersterfte). Anna bewonderde en eerde haar moeder enorm en op de sterfdag van haar moeder -die viel op de tweede zondag in mei 1906- besloot Anna iets te organiseren om alle moeders te eren. De kerkleiders gingen in dit idee mee en riepen later de tweede zondag van mei uit tot Moederdag in Grafton. Anna deelde (in 1908, 2 jaar na haar moeders overlijden) op de tweede zondag van mei anjers uit aan de moeders in haar kerk. Een jaar later werd ook Moederdag gevierd in Philadelphia. Anna Jarvis gaf zelf aan dat liefhebben en eren van moeders haar belangrijkste- en ook levenswerk was. (Overigens is Anna zelf nooit getrouwd en heeft ook nooit zelf kinderen gehad).

Introductie 1910 - 1914

Anna wilde het moederdagidee ook tot andere steden laten doordringen en heeft zich hier tezamen met medestanders fanatiek voor ingezet door onder andere invloedrijke personen te benaderen zoals de gouverneur. Uiteindelijk met succes, want vanaf 1910 werd Moederdag in heel West-Virginia gevierd. Anna vocht verder om moederdag op nationaal niveau erkend te krijgen en legde haar idee zelfs voor aan de president, destijds Woodrow Wilson. In 1914 is de missie van Anna Jarvis daadwerkelijk in zijn geheel geslaagd: in dit jaar werd Mother’s Day uitgeroepen tot een nationale feestdag. Sinds 1914 wordt in Amerika Moederdag dan ook iedere tweede zondag in mei gevierd.

Moederdag voor 1914

Moederdag in de vorm die we kennen sinds 1914, bestond in de oudheid niet. Wel bestond het gegeven dat de naam ‘moeder’ werd gegeven aan plaatsen of verschijnselen en waren er bijvoorbeeld dagen waarop er verering en offering aan Moeder Aarde of Moeder Natuur en dergelijke plaatsvond. Zo werd in Griekenland bijvoorbeeld de moeder van de goden (Rhea) bedacht en geëerd. In de Middeleeuwen (17e eeuw) bestond wel een speciale dag rond moeders, maar niet in de huidige vorm. Zo was er ‘Moeder Zondag' (in Engeland Mothering Sunday), een kerkelijke feestdag, die op de zondag voor Pasen gevierd werd. Zonen en dochters die op jonge leeftijd hun ouderlijk huis hadden verlaten om te werken, kwamen elke lente thuis op deze Moeder Zondag. Een dag waarop zowel moeder als de kerk bezocht werd, vergezeld van geschenken (zoals onder andere een speciale cake). En natuurlijk kent ook de katholieke Kerk een eeuwenlang traditie van verering van Moeder Maria, de moeder van Jezus.

Moederdag in Nederland sinds 1925

Moederdag verspreidde zich na WOI over de wereld. In Nederland begon deze traditie ruim 10 jaar later, rond 1925 (sommige bronnen vermelden 1930).

Moederdag Nederland komende 10 jaar

De data van 2008 t/m 2018:
 • 2008 - 11 mei
 • 2009 - 10 mei
 • 2010 -   9 mei
 • 2011 -   8 mei
 • 2012 - 13 mei
 • 2013 - 12 mei
 • 2014 - 11 mei
 • 2015 - 10 mei
 • 2016 -   8 mei
 • 2017 - 14 mei
 • 2018 - 13 mei

Moederdagviering in Europa en de rest van de Wereld

Hoewel moederdag in verschillende landen ter wereld wordt gevierd, is dit niet overal op dezelfde datum. Tevens wordt dit niet overal ter wereld als Moederdag aangeduid, maar soms ook als Vrouwendag of in een enkel geval als Ouderdag. Niet alle landen van de wereld worden genoemd; hieronder worden de data van de meer bekende landen aangegeven.

Opmerking vooraf: In Israël is niet echt sprake van moederdag in strikte zin, maar worden moeders wel geëerd tijdens Shevat, hetgeen niet op een vaste dag, maar tussen 30 januari en 1 maart valt.

Landen met Moederdagviering in Februari en Maart

 • Tweede zondag in februari. Noorwegen
 • Op 3 maart in Georgië. Op 8 maart in Albanië, Afghanistan, Algerije, Bulgarije, China, Roemenie, Laos, de landen van voormalig Joegoslavië, Oekraïne, Vietnam en Wit-Rusland (Noot: officieel is dit internationale vrouwendag i.p.v. moederdag, maar er wordt wel extra aandacht aan moeder besteedt)
 • Op 21 maart (lente). Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Libanon, Syrië, Palestina, Jordanië, Irak, Koeweit, Soedan en Jemen. Hierbij dient echter wel opgemerkt te worden dat een meerderheid deze dag niet viert, daar deze dag niet gelieerd is aan de Islam (meer een Christelijke traditie)

Landen met Moederdagviering op vaste dagen in April en Mei

 • Op 20 april in Armenië. Op 8 mei in Albanië (ouderdag i.p.v. moederdag) Algerije en Zuid-Korea. Op 10 mei in Aruba, Australië, Bahama’s, Bangladesh, Barbados, Bonaire, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filippijnen, Finland, Ghana, Grenada, Guatemala, Mexico en Oman
 • Op 26 mei in Polen, 27 mei in Bolivia en 30 mei in Nicaragua

Landen met Moederdagviering op Eerste, Tweede of Laatste Zondag in Mei

 • Eerste zondag in mei. In Spanje wordt moederdag (El día de la Madre) de eerste zondag in mei gevierd. Verder in Portugal, Hongarije en Litouwen
 • Tweede zondag in mei. In Denemarken, Griekenland, Honduras, Hongkong, India, Italië, Jamaica, Japan, Letland, Maleisië, Malta, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Puerto Rico, Singapore, Suriname, Taiwan, Tsjechië, Turkije, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zwitserland
 • En natuurlijk gezien de oorsprong in Amerika en ook in Nederland en België (behalve in de omgeving van Antwerpen, zie onder het kopje 15 augustus Antwerpen)
 • Laatste zondag in mei. Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Haïti, Marokko en Zweden. In Frankrijk wordt moederdag gevierd op de laatste zondag in mei, tenzij Pinksteren op deze dag valt, in dat geval is moederdag de eerste zondag in juni

 • Vierde zondag Vastenperiode. In Engeland (Verenigd Koninkrijk), Ierland en Nigeria. In Engeland wordt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode oftewel drie weken voor Pasen gevierd. Een traditie die afstamt van de kerkelijke Mothers Day (zie boven). In Engeland werd reeds in 1644 voor het eerst moederdag zonder kerkelijke achtergrond gevierd.

Landen met Moederdagviering - Augustus Oktober November December

 • Op 12 augustus in Thailand, op 15 augustus in Costa Rica en Antwerpen. In Antwerpen en omgeving wordt Moederdag 15 augustus gevierd op Onze Lieve Vrouw Hemelvaart (oftewel Maria-ten-hemelopneming, Sainte- Marie of Moederkesdag, zie de bespreking hieronder*)
 • Tweede zondag in oktober. In Argentinië (Dia de la Madre) en Malawi
 • Laatste zondag in november in Rusland
 • Op 8 december in Panama en op 22 december in Indonesië

Schoonmoederdag Amerika. In Amerika vieren ze tegenwoordig ook Schoonmoederdag op de vierde zondag van oktober.

Het ontstaan van de traditionele viering van moederdag op 15 augustus in de omgeving van Antwerpen wordt hieronder even apart toegelicht.*

Antwerpen en Omgeving - Viering Moederdag op 15 augustus -

Deze traditie bestaat sinds 1913 en is bedacht en geïntroduceerd door de Antwerpenaar Frans van Kuyck (1852 - 1915). Op 15 augustus werd altijd al de feestdag van Maria gevierd (sinds 1124 de patrones van Antwerpen) en vond een Mariaprocessie plaats. Deze datum of Mariadag werd als moederdag ingevoerd om waarden en de waardigheid van de familie te herstellen die -zoals men vond- vanwege de ingrijpende modernisering op de achtergrond waren geraakt. Van Kuyck vond het van wezenlijk belang om een speciale dag in het leven te roepen en met name aandacht voor de rol van de moeder in het gezin. Hij introduceerde de traditie dat vader en de kinderen van het gezin moeder dienden te verrassen met versieringen, sieraden, gedichten, versjes, bloemen, speciale broodjes en dergelijke.Mooie en leuke Moederdagcadeau’s

Wat een mooi of leuk cadeautje is, hangt natuurlijk van de smaak van moeder af. Hieronder worden Tips gegeven die voor zo veel mogelijk moeders de moeite waard kunnen zijn. Het zijn zowel algemene tips, tips voor online winkelen om een moederdagcadeautje te kopen (handige links naar Moederdagsites voor mannen die niet van winkelen of shoppen houden) en knutselideeën om zelf leuke cadeautjes te maken (vooral voor kinderen).

Persoonlijke Bloemen Geurtjes en Sierstenen voor Moeder

Bloemen Parfum Sierstenen. Een bos bloemen, een lekker geurtje of sieraad zijn cadeautjes die vaak op moederdag gegeven worden. Leuker is het, wanneer je dit persoonlijker maakt en bloemen, kleuren, geuren en (sieraad of geluks-)stenen uitzoekt die echt bij Moeder passen!

Betekenis Bloemen

Wil je de betekenis van de bloemen en de kleur weten die je geeft? Weten wat je met bepaalde bloemen tegen moeder zegt: Betekenis Kleur Bloemen - Vriendschap & Liefde

Moeder’s Sterrenbeeld

Wil je een lekker geurtje, parfum of aromatische olie (ook voor de gezondheid) die bij het sterrenbeeld van moeder past? Of een idee voor een origineler cadeautje: een mooie steen als sieraad of gelukssteen (gezondheid), specifieke bloemen of een gadget dat goed past bij het sterrenbeeld van moeder? Ga dan naar Sterrenbeeld Cadeau Tips - Verjaardag & Feestdagen

Tuin of Balkonplanten

Wil je wat anders dan bloemen en is moeder gek op de tuin, het balkon of terras, dan kun je i.p.v. bloemen ook mooie kleurige plantjes geven i.p.v. bloemen. Van feestelijke planten geniet je veel langer! Ga naar:

(Zie de link onderaan het artikel voor het online bestellen op Internet van bloemen of plantjes voor moederdag)

Verzorging Make-up Kleding, Woonaccessoires en Gadgets

Cadeautjes voor Moederdag. Onderstaande moederdagcadeautjes kun je gewoon zelf in de winkel kopen, maar de meeste cadeau’s zijn ook online te verkrijgen/te bestellen op Internet en kan je thuisgestuurd krijgen.

Tip Online Cadeautjes

Een handige website of webshop is Klik Kado, waarbij je de meeste van de onderstaande artikelen of gadgets kunt bestellen: http://www.klikkado.nl/shop/index.php?cPath=31 (kopieer de link en plak hem in de adresbalk).

Verzorging- Toiletartikelen en Make-up

 • Toilettas: stop er eventueel make-up in (lipstick, oogschaduw e.d.)
 • Sieraden: bijvoorbeeld een ketting, ring, broche of oorbellen
 • Mooie luxe handdoekenset of washandjes
 • Badset: set met douchecrème, badolie, bodylotion, shampoo, zeep e.d.

Tip: Een mooi voorbeeld is een Moederdagsetje van Weleda dat je hier afgebeeld ziet - je kunt dit bestellen op www.weleda.nl
Natuurlijke middelen voor huid- en lichaamsverzorging vind je in Natuurlijke Middelen - Huid Haar & Mond
Een website met mooie sieraden voor een apart moederdagcadeau - http://www.its-beautiful.nl

Woon- en Keuken Accessoires

 • Mooie vazen, potjes of bloempotten
 • Decoratieve opbergdozen of magneten (briefjes memo)
 • Fotolijsten of lijstjes: stop er eventueel een foto in
 • Servies, mooie borden, schaaltjes, glazen of kopjes
 • Kandelaar, kaarsen, geurkaarsen of waxinelichtjeshouder
 • Woonaccessoires: Sierkussens, mooie lampen of beeldjes

Kleding Tassen en Accessoires

 • Tas: een mooie handtas, reistas of luxe boodschappentas
 • Shawl: sjaaltjes (eventueel zijden of Kasjmir) of wollen shawl
 • Handschoenen: luxe handschoenen of voor koude handen
 • Sexy lingerie: voor de partners om aan hun vrouw te geven

Persoonlijk Kado met Foto of Naam voor Moeder

Foto- en Naamcadeautjes voor Moeder. Hieronder staan leuke hebbedingetjes en gadgets die je persoonlijk kunt laten maken door er een foto naar keuze van jezelf, moeder, huisdier, het huis, de tuin of wat je maar wil op te laten drukken en online op Internet te bestellen (zie link hieronder).


 • Liedjes met naam van moeder, CD voor moederdag, verpakking naar keuze
 • Een fles wijn of champagne met een foto etiket (o.a. Les Ponts Doulens, Luc Piriet, Champagne: Mont Marcal, Sant Martin)
 • Mooie onderzetter met foto naar keuze
 • Paar ovenwanten of een ovenwant met foto naar keuze
 • Knuffeldier met een foto (o.a. teddybeer, knuffelbeer, kikker, eland, muis)
 • Klok, tegel of kussen met zelf gekozen foto
 • Fotokalender, Verjaardagskalender of Jaarkalender met eigen foto’s
 • Lingerie, ondergoed en body’s met persoonlijke foto
 • Speciaal voor Moeders met baby’s: een slabbetje of rompertje met foto
 • Chocolade, chocolaatjes in een mooi doosje met eigen of zelfgekozen foto
 • Sieraad, taart, schort, een ballon, puzzel of poster met eigen foto
 • Muismatje, foto op canvas of spandoek en handgeschilderde foto’s
 • Straatnaambord met een eigen naam erop
 • Ringtones voor een mobieltje met eigen naam

Wil je deze originele, verrassende en persoonlijke moederdagcadeautjes? Ga naar:
http://www.yoursurprise.com/moederdag (kopieer de link en plak hem in de adresbalk)

Cadeau Abonnementen en Cadeau Bonnen

Cadeau Abonnement voor Moeder . Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak welk tijdschrift of magazine voor je moeder of echtgenote geschikt is. Denk eens aan de volgende voorbeelden van Cadeau-abonnementen voor Moederdag:
 • Ariadne, Cosmopolitan, Elle, Flair, Happinez, Linda, Marie-Claire, Sante, Viva, Vt-wonen e.a. Zie http://www.kiosk.nl

Cadeau Bon Tips voor Moederdag

Een speciale moederdagaanbieding voor een BeautyBon kun je vinden op:
http://woning.pagina.nl.site-id.nl/campaign/beautybon/cid954/?cid=954&sid=369
Verder kun je heel veel verschillende cadeaubonnen krijgen, bijvoorbeeld van
 • www.bol.com voor een mooi boek
 • www.pluim.nl voor een grote diversiteit aan originele cadeautjes (uitje, activiteit, cursus e.d.)
 • www.vvvcadeaubonnen.nl voor een VVV Cadeaukaart (v/h VVV-bon of Irischeque), zodat moeder zelf kan kiezen

Meer Originele Tips Moederdagcadeau - Uitjes Etentje Gadgets

 • Etentje in Pasta e Basta met zingende obers - http://www.pastaebasta.nl
 • Moederdag Arrangement Hotel 't Paviljoen - http://www.Paviljoen.nl/volopgenieten
 • Laat moeder eens lekker helemaal in de watten leggen - http://www.reizenpaleis.nl
 • Boek een weekendje weg voor moeder - http://www.Valmonte.nl/weekendjeweg
 • Finse design tafellamp (mooi zonnetje in huis) - http://www.lightandhealthshop.nl
 • Bloemen plus evt. geschenk (fles wijn, bonbons, of anders) - http://www.florient.nl
 • Bloemen online voor 12 uur besteld/zelfde dag bezorgd - http://www.topbloemen.nl
 • Badproducten voor moeder (+ parfum/cadeautips) http://webshop.bodyandsoap.nl

Zelf Moederdagcadeautjes maken - Beloofbon en Leuke Knutselideetjes (Kinderen)

Moederdag - Bon en Kado. Het is natuurlijk vreselijk leuk om zelf een cadeautje voor je moeder te maken. Moeders zijn vaak blijer met een zelf geknutseld cadeautje dan met het duurste gekochte cadeau. Het hoeft ook niet persé een knutselcadeautje te zijn. Ook een leuk idee is b.v. om zelf een beloof-kadobon of coupon te maken, te plakken of tekenen, waarop je kunt schrijven wat je voor moeder zult doen. Zoals bijvoorbeeld: ik zal mijn speelgoed opruimen of helpen met de afwas. Of wat je niet zal doen, bijvoorbeeld: ik zal niet schelden of geen rommel maken. Dit is een leuk idee voor kinderen om te geven aan hun moeder, maar ook vader, vriend of partner zou moeder best eens blij kunnen maken met een zelfbedachte beloofbon (voor klusjes, beloftes, afspraken, attenties etc. etc.).

Hieronder staan allemaal knutselideetjes voor moederdag. Sommige materialen die je nodig hebt, heb je misschien al in huis en andere moet je misschien (met hulp van je vader, broer of zus) aanschaffen. Onderaan het lijstje vind je de link naar websites, waar een beschrijving staat hoe je het moet maken/waar je het kunt vinden.

Knutselideeën voor Moeder - Zelfgemaakte Moederdagcadeautjes Tips

 • Badtegel met een zoen erop, boodschappenlijstkikker
 • Bloemen knutselen voor moeder, bloemonderzetter, bloempotje, flesjesvaas
 • Foto, fotolijst (versieren met draad) of fotokastje, pastafotolijstje
 • Glas in Lood schilderijtje (voor het raam), schilderijtje van knopen
 • Hart voor moeder, hartje van deeg, hartjes vouwen
 • Kralenketting, knijpersieraad, koordjesarmbandjes, rietketting
 • Medaille voor moeder, opbergdoosje, miniladenkastje, mokkenhouder
 • Pennenzakje, schrijfblokje, placemat, receptenplankje, servettenhouder, tissuedoos
 • Theepotje bij het ontbijt, tegel voor wandversiering
Hoe je dit allemaal kunt knutselen, vind je op http://www.knutselidee.nl/startmoeder.htm

Meer Knutselen voor Moederdag. Op http://www.leerwereld.nu/vouwwerkjes/bekerpa.html kun je een werkbeschrijving vinden van een pennenbakje, bonbonschaaltje, boekenlegger, fotolijstje, koffiefilterhouder, bloemenvaasje, een placemat en hoe je een lekker ontbijtje op Moederdag maakt!!

Moederdag Gedichtje - Versjes. Wil je een leuk moederdaggedichtje en kan je zelf niet zo goed rijmen:
 • http://www.rijmgein.nl/index.html of http://weetje-moederdag.yurls.net/

Moederdag Kleurplaat. Wil je online een Moederdag Kleurplaat kleuren/printen, ga naar:
 • http://www.squiglysplayhouse.com/ArtsAndCrafts/OnlineColouring/Picture.html?Picture=MotherDay

Nog Meer Ideetjes voor Moederdag

 • http://www.kinderpleinen.nl/showPlein.php?plnId=1276
 • http://www.stbernardus.net/project/moederdag/moederdag.htm

Engels Moederdaggedichtje

M - is for the million things she gave me
O - means only that she's growing old
T - is for the tears she shed to save me
H - is for her heart of purest gold
E - is for her eyes, with love-light shining
R - means right, and right she'll always be
Put them all together, they spell MOTHER
A word that means the world to me

Howard Johnson (1915)

Een hele fijne, leuke en gezellige moederdag gewenst!!
© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van MoederdagMet het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is…
Moederdag, herkomst en traditieElke tweede zondag van mei wordt traditioneel Moederdag gevierd. Alle moeders van Nederland worden in het zonnetje gezet…
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Knutselen voor moederdagKnutselen voor moederdagMoederdag komt er weer aan en moeders vinden het natuurlijk het leukst als ze iets krijgen wat het kind zelf gemaakt hee…

Feestdagen en gedenkdagen in de IslamFeestdagen en gedenkdagen in de IslamDe meeste feestdagen en gedenkdagen in de Islam staan in het teken van vreugde, zoals in de Koran door Allah gezegd word…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
 • E. Verwey - Speciale dagen en culturele tradities. Amsterdam Trendboek
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 05-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.