Oorlog

Gunter Demnig: bedenker van Stolpersteine
Op steeds meer plaatsen in Europa zijn anno 2020 stenen met messing plaatjes, die als het ware in de grond zijn gemetseld, te vinden. Die stenen hebben een naam: Stolpersteine. De man die achter dat i…
Stolpersteine: gedenkstenen voor slachtoffers Holocaust
Misschien zijn ze wel eens opgevallen: messing gekleurde plaatjes die op stenen zijn gemonteerd. Op die messing plaatjes is een tekst te lezen, bestaande uit een naam, geboortedatum en overlijdensdatu…
De Fries-Hollandse oorlogen
Onder de Fries-Hollandse oorlogen worden alle oorlogen én schermutselingen gerekend die gedurende de middeleeuwen plaats vonden in West-Frisia en/of Holland. Om te begrijpen waarom de Friezen en de H…
De Fries-Frankische oorlogen
Tijdens de vroege middeleeuwen – die begonnen aan het begin van de vijfde eeuw en eindigden aan het einde van de tiende eeuw – vonden er in het noorden van de Nederlanden diverse oorlogen plaats.…
De Bataafse Opstand en het vierkeizerjaar
Aan het begin van onze jaartelling vormden de zuidelijke Nederlanden, samen met Oost-België, het noordoosten van Frankrijk en het Duitse Rijnland, de Romeinse provincie Germania Inferior (Neder-Germa…
Oorlogen in Nederland: Slag in het Baduhenna-woud
Rond het begin van onze jaartelling waren de Romeinen oppermachtig en hadden het dan ook in grote delen van Europa voor het zeggen. Ons huidige Nederland behoorde in die tijd tot het immens grote Rome…
De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)
In het jaar 1911 was China aan een verandering toe. De Qing-dynastie, onder leiding van de Mantsjoese keizer Pu Yi, had het al veel te lang voor het zeggen in China en het keizerrijk moest vallen. Een…
Chemische wapens: verbod op gebruik en verschillende soorten
Chemische wapens zijn anno 2018 heel erg actueel in de nieuwsberichtgeving. Sinds het ‘Verdrag chemische wapens’ is de inzet van chemische wapens op het internationaal toneel verboden en wordt er…
Nederland en haar oorlogen
Helaas komen oorlogen al sinds mensenheugenis voor. Nederland heeft hiermee al vaker te maken gehad. Dat begon al snel in de eerste tientallen jaren na Christus. In sommige gevallen zijn er zelfs bepa…
Seksualiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog
Seksualiteit is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je aan de Eerste Wereldoorlog denkt, maar toch is er veel over te vertellen. Je mag namelijk niet vergeten dat het hier gaat over miljoen…
Schrijvers 20e eeuw: Anne Frank, het Achterhuis (dagboek)
Anne Frank scheef op 11 mei 1944 in haar dagboek: 'Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld 'Het Achterhuis' uitgeven. Of dat lukt blijft ook nog de vraag, maar mijn dagboek zou daarvoor k…
De Tuskegee Airmen: Afro-Amerikaanse piloten tijdens WO II
De geschiedenis van de Verenigde Staten staat vol van de incidenten omtrent de rassenscheiding; blank Amerika tegen gekleurd Amerika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er ook in het Amerikaanse leger…
Oorlogsbegraafplaatsen in Nederland en daarbuiten
Al sinds mensenheugenis zijn er over de hele wereld oorlogen. Hierbij vallen veel slachtoffers. Soms zijn het onschuldige mensen, maar ook dodelijke slachtoffers aan de zijde van de vijand komen voor.…
Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte
Ieder jaar wordt er tijdens de Dodenherdenking op 4 mei stilgestaan bij alle slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt in Nederland op verschillende plaatsen gedaan. Eé…
De 1e Poolse pantserdivisie en de bevrijding van Nederland
De 1e Poolse pantsersdivisie heeft voornamelijk het zuidwesten en noordoosten van Nederland bevrijd in 1944 en 1945. Veel plaatsen en dorpen in Nederland danken hun bevrijding aan de Polen en deze his…
Generaal Maczek: biografie van een Poolse bevrijder
De Poolse generaal Stanislaw Maczek staat bekend als de commandant van de 1e Poolse pantsersdivisie. Hij bevrijdde Zeeuws-Vlaanderen, Breda en omgeving, maar ook grote delen van Drenthe en Oost-Gronin…
WO II: Obergruppenführer Ernst Kaltenbrunner
Naast Heinrich Himmler was Ernst Kaltenbrunner een tweede belangrijke figuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch kennen maar weinig mensen deze belangrijke naam. Hij was het hoofd van de Reichssicher…
WO II: D-Day, de landing in Normandië
6 juni 1944, tijdstip 6.30 uur. De geallieerden staan paraat om de kust van Frankrijk aan te vallen. De Duitsers zijn lang genoeg aan de macht geweest en dat moet stoppen. Onder leiding van generaal D…
WO II: De slag om Berlijn en de dood van Hitler
Het einde van de Tweede Wereldoorlog naderde. De Russen trokken steeds verder naar het westen en kwamen naar Berlijn. Aan de andere kant van Duitsland trokken de geallieerden steeds verder naar het oo…