Zes tips om als schrijver gezond en productief te blijven

Zes tips om als schrijver gezond en productief te blijven Het leven van veel van ons schrijvers is niet bepaald sociaal te noemen. Dag in dag uit zitten we uren achtereen aan de computer met weinig of geen pauzes. Tijd voor onze vrienden hebben we zelden. Dat dit zijn effect heeft op onze fysieke en emotionele gezondheid laat zich raden. Een dergelijk leven kan, als het lang genoeg duurt, leiden tot neerslachtigheid en verminderde productiviteit. Er bestaan verschillende manieren om een gezonder, gelukkiger en daardoor productiever schrijver te worden.
De Russische schrijver Evgeny Chirikov geschilderd door Ivan Kulikov, 1904 / Bron: Ivan Semenovich Kulikov, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Russische schrijver Evgeny Chirikov geschilderd door Ivan Kulikov, 1904 / Bron: Ivan Semenovich Kulikov, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoudsopgave


Je 's morgens aankleden is goed voor je geestelijk welbevinden

Dit klinkt misschien vreemd, maar menig schrijver blijft na het opstaan in zijn ochtendjas zitten en neemt de moeite niet om zich aan te kleden voor hij/zij aan het werk gaat. Als je een douche neemt en je aankleedt, weten je hersenen dat de dag begonnen is en dat je klaar bent voor actie. Je voelt je daardoor beter.

Regelmatige pauzes zijn belangrijk voor mentale en fysieke gezondheid

Regelmatige pauzes zijn belangrijk, niet alleen voor je mentale, maar ook voor je fysieke gezondheid. Denk bv. aan je ogen (te lang achtereen naar een computerscherm turen hoeft weliswaar niet schadelijk te zijn, maar is wel vermoeiend voor de ogen) en aan je rug en armen. Sta bv. ieder uur even op en loop wat rond. Gebruik je lunch bij voorkeur niet op je werkplek. Op die manier kun je niet verleid worden om tussendoor 'nog even dit' te doen. Als je erg moeilijk van je computer wegkomt, maak dan een lunchafspraak buiten de deur.

Fietser / Bron: Bert Kaufmann from Roermond, Netherlands, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Fietser / Bron: Bert Kaufmann from Roermond, Netherlands, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Regelmatig bewegen is opwekkend en maakt je een productief schrijver

Ga regelmatig wandelen of sporten. Bewegen laat je bloed stromen en helpt daardoor sloomheid en neerslachtigheid af te weren. Bovendien kan het nieuwe ideeën opleveren. Het maakt niet uit of je gaat wandelen, al dan niet met de hond, gaat fietsen of naar een sportschool gaat, elke fysieke activiteit maakt dat je je beter zult voelen en daardoor zal jouw productiviteit toenemen.

Varieer eens van werkplek - dat stimuleert de geest

Het variëren van werkplek kan stimulerend werken. Denk aan de volgende mogelijkheden:
  • Schrijf een concept in de huiskamer tussen je gezinsleden. Dit kan een goede manier zijn om contact te houden met je gezin, terwijl je toch aan je nieuwe project werkt.
  • Een bezoek aan de lokale bibliotheek kan enige sociale interactie verschaffen, en je eraan te herinneren dat je deel uitmaakt van de levenden.
  • Schrijf eens in een café. Vooral als je een van die schrijvers bent die het als plezierig ervaart om bezigheden van anderen om zich heen te zien en horen, is dit een ideale schrijfplek.
  • Ga eens op een bank in een park of dierentuin zitten schrijven.

Een 'open' werkplek is goed voor je stemming

Natuurlijke schoonheid kan voor visuele inspiratie zorgen die nodig is om je geest te verfrissen, zodat je opgewekt aan het werk gaat. Zelfs als jouw werkplek er een zonder ramen is, kan een plant, een bos bloemen of een mooi schilderij of foto je eraan herinneren dat er een buitenwereld bestaat. Zet of hang daarom mooie dingen of foto's om je heen.

Als je moe bent, ga slapen / Bron: Charles Émile Egli (1877   1937), Wikimedia Commons (Publiek domein)Als je moe bent, ga slapen / Bron: Charles Émile Egli (1877 1937), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Luister naar je lichaam

Als je jezelf te veel inleeft in een personage van je verhaal, of te intensief onderzoek doet voor een artikel, kan het gebeuren dat je slecht of juist te veel slaapt. Het is moeilijk om goed werk te leveren als je aan je toetsenbord indut en je je slecht kunt concentreren. Zorg daarom voor voldoende slaap. Wanneer je je moe voelt, houd op met werken en, afhankelijk van het tijdstip, maak een wandeling of ga naar bed.
© 2016 - 2023 Vazzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…
De zes dimensies van wellnessWellness is de trend van nu. Iedereen praat erover of is er mee bezig. Een gezonde leefstijl komt steeds centraler te st…

Hoe gebruik je emoties die insecten oproepen in je verhalenHoe gebruik je emoties die insecten oproepen in je verhalenInsecten kunnen diverse emoties en gevoelens in ons oproepen, zowel negatieve: angst, schrik, irritatie, afgrijzen, als…
De Erlendur Sveisson serie van schrijver Arnaldur IndriðasonDe Erlendur Sveisson serie van schrijver Arnaldur IndriðasonArnaldur Indriðason is een IJslander, die detectives schrijft. Het merendeel van zijn detectives draait om de zaken van…
Bronnen en referenties
Reactie

Chelsea (infoteur), 09-03-2017 #1
Fantastisch, deze tips! En erg herkenbaar ook… vooral van die badjas, hahaha. Wat ik persoonlijk kan aanbevelen, in plaats van- of naast een plant op je bureau: een vis! Heel rustgevend en prachtig om je gedachten lekker te laten dwalen :-) Reactie infoteur, 11-03-2017
@Chelsea, dank je wel! Ja die vis is een goed idee!

Vazzie (39 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.