Miss Marple, een detective
Agatha Christie, volgens velen één van de grootste misdaadschrijfsters ooit, creëerde miss Marple, de bekendste vrouwelijke detective ooit. Miss Marple, een onwaarschijnlijke speurder en alleen een groot talent als Christie kon van haar een geloofwaardig detectivepersonage maken. Niet iedereen is gecharmeerd, te kneuterig, te gewoon en te weinig actie.
Inhoud
Het personage
Het personage is gebaseerd op de vrouwen uit de jeugd van Christie, deels op haar grootmoeder. De voorgeschiedenis van Miss Marple is mager uitgewerkt. Er zijn wat verre neven en nichten, vriendinnen van vroeger, maar veel meer is het niet. Raymond West, de ‘bekende auteur van boeken die te moeilijk zijn voor het grote publiek’, lijkt het naaste maar vooral ook het geliefdste familielid. Daarnaast lijkt Raymond een van de weinige familieleden die een nauw contact met haar wil onderhouden.
De menselijke natuur is overal gelijk
Miss Marple woont haar hele leven in het fictieve dorpje St. Mary Mead. Een oude vrijster en zeker in de eerste boeken, een pinnig dametje. Volgens Miss Marple zelf heeft het wonen in een klein dorpje haar de gelegenheid gegeven de menselijke natuur te bestuderen zoals geen ander. Die is overal gelijk. Miss Marple heeft altijd wel een vergelijking met het dorpsleven paraat, soms tot groot verdriet van haar toehoorders
Miss Marple houdt vast aan het oude
Schijnbaar altijd licht geagiteerd, verward in kluwen wol, gehuld in diverse manteltjes en sjaaltjes lost ze misdaden op die voor iedereen een raadsel zijn. Miss Marple kent de mensen, door haar leven in dat kleine, met misdaad omgeven, dorpje. Daarnaast lijkt ze een vrijwel onuitputtelijke kennis te bezitten over kruiden, verschillende medicijnen en lichamelijke kwalen. Ze geeft zelf hoog op van haar opvoeding en hoewel ze mee wil denken met de moderne tijd, houdt ze liever vast aan het oude. In ‘De spiegel barstte’,is ze tegelijkertijd nieuwsgierig naar het nieuwe Uitbreidingsplan maar constateert tegelijkertijd tevreden dat ook hier het menselijke karakter net zo is, als in het oude dorp.
Miss Marple wordt nooit ouder
Miss Marple wordt niet ouder, de mensen om haar heen veranderen, Miss Marple lijkt niet gevoelig voor de tand des tijds. Gaandeweg wordt het breiwerkje aan de kant gelegd, heeft ze wat meer moeite met lezen en lijkt ze wat sneller vermoeid maar echt oud laat Christie haar niet worden. Ze is weergaloos als Nemesis in ‘De wraakgodin’, wanneer ze al een hoge leeftijd heeft bereikt. Het boek verschijnt bijna veertig jaar na ‘Moord in de pastorie’. Een simpel rekensommetje leert dat ze dan al over de honderd zou moeten zijn.
Het succes van Miss Marple
Miss Marple werd populair, terwijl het niet voor de hand lag. Het verschil met Poirot die veel eerder als personage in de boeken van Christie verscheen was enorm. Geen snelle actie en te veel kopjes thee, opgepoetst zilver en dienstmeisjes. Tegelijkertijd is het ook de kracht van Christie, de boeken zijn gezellige puzzeltjes, niet te zwaar, net niet te ingewikkeld en ze geven het prima gevoel dat het allemaal wel weer goed komt. Daarnaast geven de boeken een beeld, en niet een onaangenaam, van het Engelse platteland van een halve eeuw geleden. Marple was het favoriete personage van Christie, Marple was haar kindertijd, haar heimwee. Waarschijnlijk gaf dat Marple net dat beetje meer.
Marple in beeld
Margaret Rutherford speelde tussen 1960 en 1965 zeer succesvol de rol van Marple. Toch, de echte Miss Marple werd Joan Hickson, die de rol op zich nam in de tv-verfilming van de boeken door de BBC. Voor het grote publiek maar ook voor Agatha Christie zelf was Hickson de enige echte Miss Marple. Tussen 1980 en 1992 worden er twaalf tv-bewerkingen gemaakt door de BBC die net zo’n succes kenden (en kennen) als de boeken. In 1992 wordt de laatste opgenomen, ‘The mirror crack’d from side to side’. Het verhaal was 12 jaar eerder al succesvol verfilmd voor de bioscoop met Angela Lansbury in de hoofdrol. De laatste jaren speelden Geraldine Mc Ewan en Julia McKenzie de rol.