Spaanse Rijschool

Pesade, levade en capriole. Of toch liever een courgette, ehh.. courbette? Al deze figuren behoren tot de Hoge Dressuur. Prachtige witte paarden met statige ruiters, ze lijken zo uit een sprookje te komen. Deze combinatie vind je op weinig plaatsen ter wereld, maar er is toch een plaats die er ronduit om bekend staat. Namelijk.. de Spaanse Rijschool in Wenen.

Geschiedenis

Ongeveer 500 jaar geleden werd de eerste rijschool geopend in Wenen. In 1565 om precies te zijn. En vandaag staat hij er nog steeds. Het is de oudste rijschool ter wereld en ondertussen wereldberoemd. Oorspronkelijk was de Spaanse Rijschool in het bezit van een keizerlijke familie en werden er paardrijlessen gegeven aan kinderen van adel en paarden getraind voor de adel. De methoden om deze paarden te trainen werden vaak mondeling doorgegeven en zijn al eeuwen oud.

Witte schoonheid

In de Spaanse Rijschool zul je niet zo snel een bruin of zwart paard vinden. Er is namelijk een bepaald paardenras in de Spaanse Rijschool: de Lipizzaner. Dit prachtige witte paard is meestal spierwit, soms vind je een bruin, zwart of valkkleurig paard. Als traditie houdt de Spaanse Rijschool vaak een bruine hengst. Lipizzaners zijn niet zo groot; hun schofthoogte is ongeveer 1.55m. tot 1.58m. en hebben nogal eens een licht ramshoofd. Doordat ze erg leergierig zijn en flink wat temperament kunnen hebben, zijn dit ideale paardjes voor de Spaanse Rijschool.

Training

De Spaanse Rijschool laat klassieke dressuur zien, iets wat er toch wel degelijk anders uitziet als de dressuur zoals wij deze nu kennen. In principe zijn de oefeningen niet anders dan bij een ‘modern’ dressuurpaard, hoewel de nadruk van de Spaanse Rijschool ligt op de verzameling en elegantie van het paard. Om het niveau te bereiken wat de paarden en ruiters hebben in de shows, wordt er jarenlang hard getraind. Iedere dag opnieuw.

In Wenen gebruiken ze drie fases om de training van het paard in kaart te brengen:
  • Geradeausreiten of remonte-training, waarbij het groene paard zadelmak wordt gemaakt en kennis maakt met het gewicht van zijn ruiter. Deze fase duurt ongeveer een half jaar.
  • Campagne-Schule, waarbij het paard langzaam sterker en leniger wordt gemaakt. Het eindniveau van deze training is vergelijkbaar met ons Z-niveau.
  • Hohe Schule, waarbij het paard wordt getraind in de allerzwaarste oefeningen van de Hoge School-dressuur.

Naast deze drie fases worden de paarden ook veel aan de hand en aan de lange teugel getraind.

Springen?

Het resultaat van de jarenlange training zijn de spectucalaire schoolsprongen die de paarden laten zien. De levade, pesade en capriole zijn misschien wel de meest bekende sprongen.

  • De levade is een soort steigeren, waarbij de spronggewrichten van het paard gebogen blijven. Deze raken soms zelfs bijna de grond!
  • Een pesade is een voorfase van de levade. Het paard heeft nog niet de kracht om helemaal door zijn achterhand te buigen. De levade lijkt dan mislukt, maar wordt dan een pesade genoemd.
  • Een capriole is een grote sprong waarbij het paard helemaal van de grond komt. Het paard trekt zijn voorbenen helemaal in en slaat hard naar achteren met zijn achterbenen.
Naast deze drie schoolsprongen zie je nog vele andere sprongen voorbijkomen, zoals bijvoorbeeld de courbette.

Traditie

Vroeger mochten er absoluut geen amazones bij de Spaanse Rijschool aansluiten. De traditie was immers dat alleen ruiters met hun hengst lieten zien wat zij konden. Sinds 2011 zijn er echter ook amazones te vinden binnen de Spaanse Rijschool en rijden zij ook shows op het hoogste niveau.

Tijdens de shows dragen alle ruiters en amazones een traditionele outfit en zijn de hengsten ook volgens traditie opgetuigd. De outfit van de ruiters en amazones bestaat uit een bruine slipjas, zweispitz (steek), hertenleren rijbroek en kurassierslaarzen. De hengsten dragen tijdens de shows een schoolzadel van wit hertenleer. Dit alles komt uit de 19e eeuw. Van de training tot aan de outfit van ruiter en paard.

Al deze tradities, schoonheid en training vormen samen het resultaat van de Spaanse Rijschool. Voor iedereen die eens een keertje weg wil dromen: de rijschool geeft ook shows in Nederland. En.. Het is natuurlijk de ideale smoes voor een vakantie in Oostenrijk!
© 2013 - 2024 Zihany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: LippizanerDe Lippizaner is gefokt door de mens om geschikte rij- en koetspaarden te fokken voor het hof. Ze hebben een erg sterke…
De Lippizaner, witte schoonheidDe Lippizaner is één van de oudste paardenrassen ter wereld. Het is een barok type, met een droog hoofd, hooggeplaatste…
Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Wanneer je je rijbewijs wilt halen is het erg belangrijk dat je hiervoor een goede rijschool kiest. De rijschool leert j…
Paardenrassen: LipizzanerHet Oostenrijkse paard, met zijn herkomst in Slovenië die de ster is op de Spaanse rijschool in Wenen. Om over een inter…
Rooms-katholieke Kerk: de zeven sacramentenRooms-katholieke Kerk: de zeven sacramentenDe paus. Dat is wel het eerste waar je aan denkt bij het horen van het begrip 'Rooms-katholieke Kerk'. De paus is het ho…
Zihany (22 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.