Schrijver Aldous Huxley

Aldous Huxley was een schrijver, vooral bekend om zijn werken Brave New World en The Doors of Perception. Hiernaast heeft hij gedichten, essays, korte verhalen, film scripts en reisgeschriften gepubliceerd en was hij redacteur van het tijdschrift Oxford Poetry. Aldous Huxley wordt humanist, pacifist en satirist genoemd. Hij was bezorgd om de toekomst van de mens, het hoofdthema van Brave New World.

Jeugd

Aldous Huxley werd in 1894 geboren in Godalming, Surrey, Engeland. Zijn vader was de schrijver en schoolmeester Leonard Huxley en zijn moeder was de stichter van Prior's Field School. De jonge Aldous ging naar de Hillside School in Mavern. Zijn moeder was zijn docente, tot ze terminaal ziek werd. Toen Aldous 14 jaar was stierf ze. Na de Hillside School ging Aldous naar Eton College. In 1911 kreeg hij een ooginfectie, waardoor hij bijna blind was geworden. Later werd hij door zijn gebrekkige zicht afgewezen om in het leger te dienen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Huxley is Engelse literatuur gaan studeren aan Balliol College in Oxford. In 1916 werd hij redacteur van Oxford Poetry. Voor inkomen gaf hij een jaar les op Eton, waar onder andere Eric Blair (later de bekende schrijver George Orwell) tot zijn leerlingen behoorde.

Schrijver

Zijn eerste, ongepubliceerde, werk schreef Huxley toen hij 17 was. Toen hij in de 20 was begon hij serieus te schrijven. De eerste boeken die hij uitgaf waren satires, waarvan Crome Yellow de eerste was. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als landarbeider op Garsington Manor. Hier ontmoette hij verscheidene Bloomsbury figuren en schreef hij o.a. Brave New World en Eyeless in Gaza. Ook ontmoette hij hier zijn eerste vrouw, Maria Nys. Vanaf deze periode begon hij zich bezig te houden met het schrijven en bewerken van non-fictie werken met pacifistische onderwerpen.

Brave New World

Dit boek kan het bekendste van Aldous Huxley genoemd worden. Het schetst een schijnlijk utopische en stabiele samenleving met alleen maar blije mensen. Deze samenleving wordt in stand gehouden door het innemen van pillen waar je blij van wordt (Soma) en indoctrinatie. Mensen worden kunstmatig verwekt in een laboratorium. Hun ontwikkeling wordt sterk in de gaten gehouden en gecontroleerd. Van jongs af aan worden ze geconditioneerd op een bepaalde manier te denken en functioneren.
De hoofdpersoon in deze roman is Bernard Marx. Hij wijkt van de anderen af doordat hij graag alleen is en minder vaak Soma gebruikt, waardoor hij niet altijd blij is. Hij heeft een ongedefinieerd verlangen om los te breken van deze maatschappij.

The Doors of Perception

Aldous Huxley werd geïnspireerd dit korte boek te schrijven toen hij onder invloed was van psychedelische drugs, iets waar hij vaker aan deed. In dit boek beschrijft hij zijn ervaringen en inzichten die hij had terwijl hij onder invloed was. Ook heeft hij er latere gedachten in verwerkt over de ervaring en zijn betekenis voor kunst en religie.

Blindheid

Aldous Huxley had vanaf 1911, toen hij een ooginfectie kreeg, erg slecht zicht. Hij was 2 tot 3 jaar bijna volledig blind. Hierna herstelde het een beetje maar hij kon nog steeds weinig zien. Door middel van een sterke bril kon hij met moeite lezen. Huxley probeerde rond 1939 zijn zicht te verbeteren door de Bates Method te volgen. Hij kreeg hiervoor instructie van Margarett Corbett. In 1940 verhuisde hij van Hollywood naar woestijngebied in Californië. Hij meldde dat zijn zicht door de Bates Method en het natuurlijke woestijnlicht sterk was verbeterd. Er bestaat nog steeds discussie over het zicht van Aldous Huxley, niemand weet precies hoe slecht zijn zicht was.

Geloof

Huxley was, vooral later in zijn leven, zeer geïnteresseerd in mystiek en universalisme. In de theologie wordt universalisme aangeduid als een stroming waarin men gelooft dat er een moment van alverzoening zal komen. Dit betekent dat alle mensen gered zullen worden en verzoend met God.
© 2014 - 2024 Balideli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Correct formuleren: DubbelopVeel schrijvers maken formuleringsfouten. Wie deze formuleringsfouten kan herkennen zal bij het schrijven proberen dit s…
Verschil Brave New World en 1984Brave New World en Nineteen Eighty-Four zijn twee belangrijke romans over de mogelijke toekomstige dystopieen. De eerste…
Hans Achterhuis - De utopie van de vrije marktHans Achterhuis is filosoof, in 2012 werd hij 'denker des vaderlands' in Nederland. In zijn boek 'De utopie van de vrije…
Oogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningenOogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningenIn 2009 verkondigde sir Paul McCartney dat hij aan oogyoga deed. Plots kende deze ontspannende activiteit weer een boost…

Havank  de Schepper van de Schaduw - leven en boekenHavank de Schepper van de Schaduw - leven en boekenHavank (pseudoniem van Hans van der Kallen) is één van de grootste Nederlandse detectiveschrijvers aller tijden. Van zij…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Aldous_Huxley
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Doors_of_Perception
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Seeing
Balideli (21 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.