Mlle Lenormand: wie was zij en wat deed zij
Marie-Anne Adelaide Lenormand werd met een wonderbaarlijke gave geboren op 27 mei 1772 te Alencon, Normandie, een stadje in Frankrijk. Deze geboortedatum is terug te vinden op de parochieregisters, maar volgens één van haar biografen (1843)‘Louis Dubois’ zou zij geboren zijn op 16 september 1768. Naarmate ze ouder werd, ontdekte haar omgeving dat Marie-Anne een buitengewoon kind was.
Mademoiselle Lenormand: de Sybylle van Parijs
De mysterieuze vrouw die op latere leeftijd als bijnaam “Sibylle van Parijs” kreeg, was een dochter van de welstellende lakenhandelaar, Jean Louis Lenormand en zijn echtgenote Marie Anne Gilbert. Haar ouders hielden zielsveel van elkaar maar er kwam abrupt een einde aan het geluk, want Marie-Anne was amper één jaar toen ze haar vader verloor. Haar moeder hertrouwde, maar heeft nimmer de dood van haar eerste man kunnen verwerken. Vijf jaar later volgde Anne Gilbert het graf van haar eerste geliefde. Het gevolg was dat kleine Marie-Anne al op zeer vroege leeftijd een weeskind werd die voor zichzelf moest zorgen.
Koninklijke abdij der Dames Benedictijnen
Na de dood van haar moeder werd Marie-Anne naar een kloosterschool gestuurd, “de Koninklijke abdij der Dames Benedictijnen”. Daar kwamen haar opmerkelijke gaven als helderziende al vlug tevoorschijn. Ze voorspelde namelijk dat de kloosterzuster een overplaatsing zou krijgen en vervangen zou worden door een dame uit Picardië. Haar voorspelling kwam achttien maanden later uit.
Parijs
In 1786 verhuisde de veertienjarige Mlle Lenormand naar Parijs en werkte er als verkoopster in de stoffenzaak van het familiebedrijf. Ze moest van haar stiefvader, die absoluut geen slechte man was, ook leren naaien. Hij was niet opgetogen over haar prestaties en zo kwam het dat ze zich steeds meer afzonderde om haar gave bij te scholen. In haar geboortestad had de jonge vrouw al verschillende waarzegtechnieken geleerd die ze al zeer goed onder de knie had. Het gebeurde dan ook meermaals dat ze voorspellingen deed voor enkele vaste klanten.
Madame Gilbert
Mlle Lenormand legde zich steeds meer toe op haar waarzegpraktijken en rond 1789 schreef ze voor het dagblad “Le mot a l’oreille, ou le Don Quichottes des dames”. Ze verzorgde ook enkele keren de weersvoorspellingen. Later ontmoette ze “Madame Gilbert”, een helderziende kaartlegster, met een hele grote reputatie. Naast haar kennis van verschillende waarzegtechnieken leerde ze aan deze dame ook nog eens “de kunst van het kaartleggen” volgens de aloude, Franse traditie.
Haar professionele leven begon rond 1795
Mll Lenormand werkte met meerdere waarzegtechnieken, zoals koffie en thee koppen, koffiedik, theeblaadjes, dromen, Griekse stokjes, waterlezen, spiegelkijken, handlijnkunde, astrologie en verschillende kaartspellen. Ze had steeds haar eigen set kaarten bij de hand en legde deze voor menige mensen met interessante resultaten. Ze voorspelde onder andere de val van Lodenwijk XVI en het uitbreken van de Franse revolutie. Doordat al haar voorspellingen steeds raak waren werd er steeds meer beroep gedaan op haar paranormale gaven.
Door haar groeiend succes besloot ze om samen met Madamme Gilbert een eigen praktijk op te richten. Deze was gelegen in de Rue de Tournin nr. 5, in Faubourg, St. Germain. De drukbezochte praktijk bracht haar naar de betere Franse kringen. Ze las de kaart van de eenvoudige burger tot de hooggeplaatste personen van Parijs en omstreken. De beroemdheden waren ondermeer: generaal Moreau, de prins van Talleyrand, Robbespierre, Murat, Lodenwijk XVIII, Marie-Antoinette, Tsaar Alexander de eerste, Napoleon en Joséphine de Beauharnais die later huwde met Napoleon. Door Robbespiere belandde ze zelfs in de gevangenis.
Joséphine de Beauharnais (1763-1814)
Mlle Lenormand werd vooral beroemd door de Franse keizerin Joséphine de Beauharnais die haar regelmatig consulteerde. De twee dames werden zeer goede vriendinnen. Op negen maart 1796 huwde Joséphine met Napoleon Bonaparte en Mlle Lenormand voorspelde haar dat zij en Napoleon gekroond zouden worden. Tot groot ongeloof van Napoleon kwam deze voorspelling uit, want op twee december 1804 in de Notre Dame, kroonde Napoleon zichzelf tot Keizer der Fransen in het bijzijn van de Paus. Daarna kroonde hij zijn echtgenote Josephine tot Keizerin.
Joséphine leidde een kleine hofhouding op Mailmaison waar Mlle Lenormand meermaals op bezoek ging. Joséphine die enorm gefascineerd was van kaartleggen, werd door Mlle Lenormand regelmatig op de hoogte gebracht van toekomstige gebeurtenissen. Joséphine was verrukt over haar kunnen, maar toch werden haar voorspellingen niet door iedereen gewaardeerd waardoor ze meermaals in de problemen raakte.
De Keizer was haar niet gunstig gezind (1778 – 1846)
Doordat de Keizerin geen kinderen kon baren had Napoleon in het geheim plannen om zich van haar te laten scheiden. Toen Mlle lenormand de val van Napoleon en ook de scheidingsplannen voorspelde aan Joséphine, werd ze door de Keizer wegens verraad opgesloten in de gevangenis. Zo werd Mlle lenormand meerdere keren de gevangenis ingegooid, maar haar verblijf was telkens van korte duur.
Deze voorspellingen geschiedden, want Napoleon liet zich op vijf december 1809 scheiden van Joséphine en op 22 juni 1815 moest hij voor de tweede keer “ voorgoed” afstand doen van de troon. De arrestaties van Mlle Lenormand kan je terugvinden in de politiearchieven. In 1803 verbleef ze in de gevangenis “Madelonettes” en haar laatste aanhouding in Frankrijk dateert van 15 december 1809 wegens “kaartleggen tegen betaling”.
Na de verbanning van Napoleon werd het voor alle kaartlegsters verboden om nog consulten te geven. Mlle Lenormand liet zich daarom inschrijven als boekhandelaarster en gaf haar eigen boeken uit. Ze schreef niet enkel over haar leven maar ook over haar beroemde cliënten waardoor haar faam nog groter werd.
België
Mlle Lenormand reisde naar Brussel, de hoofdstad van België. In Aix La Chapelle werd een congres gehouden van verschillende staatshoofden en daar werd ze ontvangen door de Russische Keizer Alexander. Hij maakte gretig gebruik van haar gaven. Ze voorspelde zelfs de toekomst van, de Prins van Oranje. Het leven van Mll. Lenormand liep niet altijd over rozen, want ook in België werd ze achtervolgd door de wet. Ze werd ten onrechte beticht van bedrog en op achttien april 1821 werd ze aangehouden. De Leuvense rechter veroordeelde haar op zeven juni 1821 tot een jaar gevangenis en een geldboete van drie florijnen. Mlle Lenormand ging in beroep en er volgde een nieuw proces in Brussel. Daar kreeg ze geen gevangenisstraf maar wel een geldboete.
Parijs
Op vijftien augustus 1821 keerde Mlle Lenormand terug naar Parijs waar ze een boek schreef over haar avonturen in België en zette haar praktijk verder tot aan haar dood. Mlle Lenormand is nooit getrouwd geweest en overleed na een bewogen leven op 25 juni 1843 te Parijs. Haar laatste rustplaats bevindt zich op het Père Lachaisekerkhof. Nog altijd worden er bloemen op haar graf gelegd, want de belangstelling naar Mlle Lenormand is nog steeds groot, niet alleen door haar rake voorspellingen maar ook door de “lenormandkaarten” die naar haar vernoemd zijn.
Haar boeken schreef ze onder de naam “Sibylle”
- Les souvenirs prophétiques d'une sibylle (1814)
- Anniversaire de la mort de l'impératrice Josephine (1815)
- La sibylle au tombeau de Louis XVI(1816)
- Les oracles sibyllins (1817)
- La sibylle au congrès d'Aix-la-Chapelle (1819)
- Mémoires historiques et secrets de l'impératrice Joséphine (1820)
- Souvenirs de la Belgique (1822)
- L'ombre de Henri IV au palais d'Orléans (1831)
- Le petit homme rouge au château des Tuileries (1831)
- L'ange protecteur de la France au tombeau de Louis XVIII
- Arrêt suprême des dieux de l'Olympe en faveur de Mme. la duchesse de Berry et de son fils
- Manifeste des dieux sur les affaires de France
- Mélanges
- L'ombre immortelle de Catherine II au tombeau d'Alexandre Ier