Miss Marple, een detective

Miss Marple, een detective Agatha Christie, volgens velen één van de grootste misdaadschrijfsters ooit, creëerde miss Marple, de bekendste vrouwelijke detective ooit. Miss Marple, een onwaarschijnlijke speurder en alleen een groot talent als Christie kon van haar een geloofwaardig detectivepersonage maken. Niet iedereen is gecharmeerd, te kneuterig, te gewoon en te weinig actie.

Inhoud


Het personage

Het personage is gebaseerd op de vrouwen uit de jeugd van Christie, deels op haar grootmoeder. De voorgeschiedenis van Miss Marple is mager uitgewerkt. Er zijn wat verre neven en nichten, vriendinnen van vroeger, maar veel meer is het niet. Raymond West, de ‘bekende auteur van boeken die te moeilijk zijn voor het grote publiek’, lijkt het naaste maar vooral ook het geliefdste familielid. Daarnaast lijkt Raymond een van de weinige familieleden die een nauw contact met haar wil onderhouden.

De menselijke natuur is overal gelijk

Miss Marple woont haar hele leven in het fictieve dorpje St. Mary Mead. Een oude vrijster en zeker in de eerste boeken, een pinnig dametje. Volgens Miss Marple zelf heeft het wonen in een klein dorpje haar de gelegenheid gegeven de menselijke natuur te bestuderen zoals geen ander. Die is overal gelijk. Miss Marple heeft altijd wel een vergelijking met het dorpsleven paraat, soms tot groot verdriet van haar toehoorders

Miss Marple houdt vast aan het oude

Schijnbaar altijd licht geagiteerd, verward in kluwen wol, gehuld in diverse manteltjes en sjaaltjes lost ze misdaden op die voor iedereen een raadsel zijn. Miss Marple kent de mensen, door haar leven in dat kleine, met misdaad omgeven, dorpje. Daarnaast lijkt ze een vrijwel onuitputtelijke kennis te bezitten over kruiden, verschillende medicijnen en lichamelijke kwalen. Ze geeft zelf hoog op van haar opvoeding en hoewel ze mee wil denken met de moderne tijd, houdt ze liever vast aan het oude. In ‘De spiegel barstte’,is ze tegelijkertijd nieuwsgierig naar het nieuwe Uitbreidingsplan maar constateert tegelijkertijd tevreden dat ook hier het menselijke karakter net zo is, als in het oude dorp.

Miss Marple wordt nooit ouder

Miss Marple wordt niet ouder, de mensen om haar heen veranderen, Miss Marple lijkt niet gevoelig voor de tand des tijds. Gaandeweg wordt het breiwerkje aan de kant gelegd, heeft ze wat meer moeite met lezen en lijkt ze wat sneller vermoeid maar echt oud laat Christie haar niet worden. Ze is weergaloos als Nemesis in ‘De wraakgodin’, wanneer ze al een hoge leeftijd heeft bereikt. Het boek verschijnt bijna veertig jaar na ‘Moord in de pastorie’. Een simpel rekensommetje leert dat ze dan al over de honderd zou moeten zijn.

Het succes van Miss Marple

Miss Marple werd populair, terwijl het niet voor de hand lag. Het verschil met Poirot die veel eerder als personage in de boeken van Christie verscheen was enorm. Geen snelle actie en te veel kopjes thee, opgepoetst zilver en dienstmeisjes. Tegelijkertijd is het ook de kracht van Christie, de boeken zijn gezellige puzzeltjes, niet te zwaar, net niet te ingewikkeld en ze geven het prima gevoel dat het allemaal wel weer goed komt. Daarnaast geven de boeken een beeld, en niet een onaangenaam, van het Engelse platteland van een halve eeuw geleden. Marple was het favoriete personage van Christie, Marple was haar kindertijd, haar heimwee. Waarschijnlijk gaf dat Marple net dat beetje meer.

Marple in beeld

Margaret Rutherford speelde tussen 1960 en 1965 zeer succesvol de rol van Marple. Toch, de echte Miss Marple werd Joan Hickson, die de rol op zich nam in de tv-verfilming van de boeken door de BBC. Voor het grote publiek maar ook voor Agatha Christie zelf was Hickson de enige echte Miss Marple. Tussen 1980 en 1992 worden er twaalf tv-bewerkingen gemaakt door de BBC die net zo’n succes kenden (en kennen) als de boeken. In 1992 wordt de laatste opgenomen, ‘The mirror crack’d from side to side’. Het verhaal was 12 jaar eerder al succesvol verfilmd voor de bioscoop met Angela Lansbury in de hoofdrol. De laatste jaren speelden Geraldine Mc Ewan en Julia McKenzie de rol.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agatha Christie’s: Miss Marple and the 4:50 from PaddingtonrecensieAgatha Christie’s: Miss Marple and the 4:50 from PaddingtonEr zijn maar weinig mensen die niets van Agatha Christie gelezen of gezien hebben. Miss Marple is een van de karakters d…
Agatha Christie’s: Miss Marple & the Murder at the VicaragerecensieAgatha Christie’s: Miss Marple & the Murder at the VicarageAgatha Christie kennen we allemaal, hebben we haar boeken niet gelezen dan hebben we wel een of meerdere verfilmingen op…
Roberto Bolaño, postume erkenningDe Chileense schrijver en dichter Roberto Bolaño krijgt zes jaar na zijn plotselinge dood eindelijk de erkenning die hij…
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 12-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.