Biografie: Laura Ingalls Wilder

De Amerikaanse schrijfster Laura Ingalls Wilder is wereldberoemd geworden met de serie boeken die zij schreef over haar jeugd als dochter van pioniers. Samen met haar ouders en drie jongere zusjes reisde zij van het bosrijke Wisconsin naar het westen van de Verenigde Staten. Op jonge leeftijd trouwde zij en begon ze een boerenbestaan met haar man Almanzo. Het duurde jaren voordat zij haar verhaal opschreef.

Laura Ingalls Wilder

Laura werd op 7 februari 1867 geboren in Wisconsin. Haar ouders zijn Charles Ingalls (in de boeken wordt hij pa genoemd) en haar moeder is Caroline Quiner ( ma). Laura heeft een oudere zus, Mary, en later krijgt ze nog twee zusjes, Carrie en Grace. Ook kreeg ze een broertje, Freddie, die snel na zijn geboorte stierf. De familie waarin Laura geboren werd was groot. Ze had dus ook veel tantes en opmerkelijk is het, dat de familie Ingalls en Quiner door drie huwelijken met elkaar verbonden zijn.

Toen Laura net 13 jaar oud was, werd haar zus Mary blind nadat de hele familie malaria had gehad. Dit was een werkelijke tragedie voor de familie. Ma en Pa wilden het beste voor hun dochter Mary en daarom besloten zij te stoppen met reizen en zich te vestigen in De Smet. Vanuit daar konden ze Mary naar een school sturen die speciaal voor blinden was opgericht.

Omdat dit instituut erg duur was besloot Laura om als 16-jarige te gaan werken als schooljuffrouw, een ervaring die ze vreselijk vond. Uiteindelijk houdt Laura het lesgeven drie termijnen vol, ze moet dan stoppen omdat ze trouwt met Almanzo Wilder. Almanzo was de jongere broer van een onderwijzeres van Laura, aan wie ze een grote hekel had. De eerst huwelijksjaren van de twee waren niet bepaald makkelijk te noemen. Brand, ziekte en mislukte oogsten maakten het boerenbestaan erg moeilijk. In deze tijd kregen Laura en Almanzo echter ook een mooi kerstcadeau: dochtertje Rose. Jaren later kregen ze een zoon die zo kort leefde dat ze hem nog geen naam hadden kunnen geven. Na een huwelijk van tien jaar besloten Laura en Almanzo hun huis te verlaten, het boerenbestaan op te geven en naar Missouri te reizen. Hier ging het beter met Laura, Almanzo en Rose.

Uiteindelijk waren Almanzo en Laura 63 jaar getrouwd, bleven ze wonen in Missouri. Dochter Rose werd schrijfster en Laura volgde haar. Er verschenen 14 boeken van haar hand voordat ze op 90-jarige leeftijd overleed.

De reis van de familie Ingalls en de boeken van Laura

De reis van de familie Ingalls is uitgebreid beschreven in de boeken.

Het kleine huis 1: in het grote bos

Het eerste deel van het kleine huis, speelt zich af in de bossen van Wisconsin. De familie woont in een blokhut die door pa zelf vervaardigd is. Tot haar vijfde levensjaar woonde Laura in dit huisje. De familie trok weg uit de bossen omdat er veel mensen kwamen wonen in hun gebied. Dit zorgde ervoor dat er niet veel wild meer voor handen was. De familie van Laura woonde wel heel dicht bij. In boek een is er bijvoorbeeld een groot feest bij haar grootouders.

Het kleine huis: op de prairie

De eerste bestemming van de familie Ingalls is de Kangas prairie. Ook hier bouwt pa weer een blokhut. Omdat er steeds meer mensen in de richting van de prairie trokken beviel het de familie hier ook niet goed. Verder hadden ze last van de indianen, een volk dat Laura heel fascinerend vond. Er waren bovendien veel muskieten in het gebied die voor veel ziektes zorgden.

Het kleine huis 3: aan de rivier

De volgende stop die de familie maakte was the Plum Creek. Hier woonden ze een tijd lang in een hol dat erg doet denken aan een Hobbit-hol zoals J.R.R. Tolkien omschrijft. In dit hol woonden ze niet lang omdat het er erg vies en stoffig was. Ze verhuisden daarom al vrij snel naar Burr Oak, een dorp dat ook dicht bij een school lag. Laura en Mary gingen naar deze school gedurende de drie jaar dat de familie in het huis woonde.

Het kleine huis 5: aan het zilvermeer

In deel vijf (deel vier van de serie gaat niet over Laura) woont de familie aan het zilvermeer. Het huis in Burr Oak werd achtergelaten na een enorme sprinkhanenplaag. Het huis aan het zilvermeer was een tijdelijk onderkomen. Ze huurden voor de winter het huis van een stel landlopers. Na de winter verhuizen ze naar de Smet, een nieuwe stad.

Het kleine huis 6: de lange winter

In eerste instantie woonde de familie op loopafstand van de Smet. De kinderen gingen er naar school en het landgoed dat ze hadden was mooi. Het huis echter was niet zo goed bestand tegen de winters van het dorp. Daarom bouwde pa al snel een tweede huis in de stad. Tijdens de lange winter ontstaat er een hongersnood in het dorp omdat iedereen dagen lang ingesneeuwd is en de oogst niet zo goed was.

Het kleine huis 7: Stad op de prairie

De Smet wordt steeds groter en Laura groeit mee. Ze wordt steeds zelfstandiger en doet het erg goed op school. Ze gaat werken. Eerst in een hoedenwinkel, maar daarna besluit ze om als onderwijzeres aan de slag te gaan, zodat Mary naar de school voor blinden kan gaan.

Het kleine huis 8: Een huis voor Laura

Laura woont in dit deel in bij mensen die dicht bij de school wonen waar ze lesgeeft. Dit vind ze vreselijk want de mensen zijn bepaald niet vriendelijk. In haar tweede termijn als lerares kan ze intrekken bij een vriendin, wat haar stukken beter bevalt. Bovendien krijgt Laura een relatie met Almanzo Wilder. Aan het einde van haar carrière als schooljuf trouwt ze met hem.

Het kleine huis 9: Vier prairiejaren

Laura en Almanzo verhuizen naar het zilvermeer en wonen daar in eerste instantie in een vrij royaal huis. Dit huis vliegt echter na enkele maanden in brand. Hierna bouwt Almanzo een kleiner huis. Het gaat financieel niet van een leien dakje, daarom stoppen de twee naar vier rampjaren, met boeren.

Het kleine huis 10: onderweg

Deel tien is een boek waarin Laura haar trektocht met Almanzo en dochter Rose beschrijft. Ze woont hier in een huifkar.

Het kleine huis 4: de grote hoeve

Het vierde deel van de serie gaat niet over Laura zelf, maar over de jeugd van haar man Almanzo op een grote boerderij. Hij is de jongste van vier kinderen. Broer Royal en zussen Eliza-Jane en Alice zijn ouder dan hij en laten dat duidelijk merken.

Extra informatie

  • Het huis van Laura en Almanzo in Missouri is tegenwoordig een museum waarin spullen van de twee te zien zijn.
  • Ook over de jeugd van Rose zijn drie boeken verschenen. Dezen zijn geschreven door Roger McBride. Deze boeken dragen ook de titel het kleine huis.
  • Er is een televisie serie gemaakt die gebaseerd is op het kleine huis op de prairie. Het meeste wat in de serie verzint komt niet voor in de boeken.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je een hogere prijs bij het verkopen van je huis?Hoe krijg je een hogere prijs bij het verkopen van je huis?Wil jij je huis verkopen, dan wil je graag een zo hoog mogelijke verkoopprijs ontvangen. Dat scheelt natuurlijk met het…
La Prairie beauty-producten: populair onder de sterrenLa Prairie beauty-producten: populair onder de sterrenAls Hollywood erbij zweert dan moet het wel goed zijn: bij die gedachte vaart La Prairie wel. Deze van oorsprong Zwitser…
Unieke overnachtingen in Drenthe: slapen in een art houseUnieke overnachtingen in Drenthe: slapen in een art houseVoor mensen die niet van een doorsnee vakantiewoning of B&B houden, is het soms lang zoeken naar een geschikte accommoda…
House-Warming Party: Een feest ter ere van je nieuwe woningHet organiseren van een housewarming is een relatief modern verschijnsel, over gewaaid uit Amerika. In "vroeger" tijden…

Meta Bison: Een bison’dere schrijfsterVeel mensen in de IJmond kennen de schrijfster Meta Bison als kleurrijke vrouw. Door haar miniverhaaltjes in het weekbla…
Auteur: Haruki MurakamiAuteur: Haruki MurakamiHaruki Murakami is een van de vooraanstaandste Japanse auteurs op het moment. In vele talen wordt zijn werk vertaald. De…
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.