De betekenis van kleuren

De betekenis van kleuren Of het nu gaat om de inrichting en aankleding van je huis, of de keuze van kleding, kleur is van groot belang. Bij een begrafenis draagt men zwart, bij een huwelijk ging de bruid lange tijd gekleed in wit. In de zomer zie je meer bonte kleuren, terwijl men in de winter gekleed gaat in aardtinten. Ziekenhuiskamers zijn groen en wit en meisjeskamers roze. Wat is de reden van deze kleurkeuze en welke kleuren passen bij welke kamer? Hier een overzicht van de betekenis van verschillende kleuren.

Groen

Rust en gezondheid
Groen is ook wel een kleur die veel wordt gebruikt in ziekenhuizen. Kamers met lichtgroene muren stralen een rust uit die natuurlijk nodig is voor de patiënten. Groen in ziekenhuizen wordt vaak gecombineerd met een andere lichte, vaak witte, kleur. Hetzelfde geldt voor spa's . Groen zou er ook voor zorgen dat mensen minder last hebben van buikklachten. Dit zou dus ook opgaan voor doktoren.

De kleur groen staat ook voor natuurlijkheid en vruchtbaarheid. Het is een balanskleur, aangezien het (bij verf) een combinatie is van blauw (een koele kleur) en geel (een warme kleur). Het is ook een kleur van balans omdat het in het middenspectrum valt bij de drie primaire kleuren (blauw, rood en groen) en daardoor prettig is voor het oog. Toch wordt groen ook wel geassocieerd met ziekte en jaloers ("groen zien van jaloezie").

Groen is een geschikt kleur wanneer je moet onderhandelen, omdat het anderen op hun gemak stelt. Het geeft je ook wat meer warmte mee wanneer je verder veel blauw draagt. Groen heeft ook een associatie met geld, waardoor het een aanzien van rijkdom meegeeft.

Groen is een geschikte kleur voor de slaapkamer vanwege de rust die het uitstraalt.

Blauw

Productiviteit
Blauw is een kleur die veelal geassocieerd wordt met jongens. Het is een kleur die ook vaak de voorkeur krijgt bij mannen. Of dit nou ermee te maken heeft dat mannen meer productief zijn, is natuurlijk de vraag, maar het is wel een kleur die door hen geprefereerd wordt. De kleur wordt veel gebruikt in kantoren, omdat is gebleken dat het de productiviteit verhoogt.

De kleur blauw wordt geassocieerd met water en vrede. Misschien wel door deze kalmte en sereniteit leidt het ertoe dat het hongergevoel wordt ingedamd. Blauw wordt echter ook geassocieerd met verdriet en eenzaamheid ("feeling blue").

Reclames voor maandverband gebruiken typisch een blauwe vloeistof om de vochtopname aan te tonen. Dit niet omdat het een realistische kleur is. Het is echter niet erg smakelijk om rood te gebruiken, vanwege de associatie met werkelijk bloed. Ook geel is niet echt gepast vanwege associatie met urine. Hetzelfde geldt voor een groene vloeistof, die zal doen denken aan schimmel.

Blauw kan het beste worden gedragen in combinatie met een meer warme kleur om te compenseren voor de koelte die het uitstraalt. Een blauwe outfit kan het beste worden gecombineerd met een rode of oranje sjaal.

Blauw is een geschikte kleur voor de studeer- en werkkamer omdat het aanzet tot een hoge productiviteit. Een blauwe kamer komt ook ruimer over, maar voelt ook killer aan.

Geel

Energie en vrolijkheid
Geel doet denken aan zonneschijn en vrolijkheid. Het is een warme en opbeurende kleur, maar tegelijkertijd leidt het ook tot stress voor de ogen, aangezien het vermoeiend is. Het wordt daarom ook niet aangeraden als de kleur voor babykamers omdat baby's in een gele kamer meer schijnen te huilen dan in ander gekleurde kamers.

Geel heeft eigenlijk twee kanten: de vrolijke kant en de vermoeiende kant. Het is een intense kleur en kan daarom verschillende effecten hebben, de een houdt ervan, de ander kan er niet tegen. Het is een opvallende kleur en wordt daarom veel gebruikt wanneer iets eruit moet springen.

Geel kan kleren doen opfleuren, door bijvoorbeeld een gele accessoire. Het geeft je outfit wat zonneschijn, alhoewel dit afhankelijk is van de tint geel die je draagt. Oranje geeft je bovendien al snel een boost en verhoogt het zelfvertrouwen.

Geel is een geschikte kleur voor de keuken omdat het energie brengt en de kamer doet oplichten.

Paars

Kalmte en ontspanning
Paars, of eigenlijk lavendel, is een kleur die doet ontspannen. Tegelijkertijd is paars ook de kleur van weelde en royaliteit. Het is een kleur die gedragen wordt door koningen en veel gezien in stropdassen. Tegenwoordig dragen ook veel vrouwen op formele gelegenheden een paarse jurk of paars jasje. Paars is ook een kleur die te maken heeft met spiritualiteit en creativiteit.

Paars is een geschikte kleur voor de woonkamer, omdat dit een plaats is waar je wilt ontspannen en tot jezelf komen.

Rood

Sterke emoties en romantiek
Rood is de kleur die passie verhoogt. Dit kan positief zijn, zoals op gebied van liefde, maar ook negatief, op gebied van agressie. Rood staat zowel voor liefde als voor geweld en bloed. Het is een redelijk vrouwelijke kleur, maar dan meer richting lichtrood tot roze, maar ook mannelijk, zoals de meer donkere kleuren rood.

Rood is ook een kleur die het hongergevoel stimuleert (zoals dus vele andere passies). Veel restaurants gebruiken dan ook de kleur rood in hun reclames en naam (bijvoorbeeld KFC, de achtergrond van McDonalds, Domino's en Pizza Hut).

De kleur rood in kleding van de vrouw zou de man in verleiding brengen. Het rood in de kleding weergeeft de passie van de vrouw en het is dan ook geen wonder dat het mannen aanzet tot seksuele gedachten.

Rood is een geschikte kleur voor de eetkamer omdat het eten stimuleert en je toch graag wilt dat er gegeten wordt in de eetkamer.

Roze

Kalmte en warmte
Zoals blauw geassocieerd wordt met jongens, geldt ditzelfde voor roze en meisjes. Roze is samen met lavendel en wit een typische meisjescombinatie aan kleuren.

Roze is een geschikte kleur voor een meisjeskamer omdat het past bij het karakter van veel meisjes: kalmte en warmte.

Wit

Maagdelijkheid en leegte
Wit is de kleur die vroeger meestal gebruikt werd in de jurk van de bruid. De bruid behoorde maagd en puur te zijn voor het huwelijk en dit was dus de kleur die gedragen behoorde te worden. Wit is geschikt om een ruimte groter te doen lijken. Wit is ook de kleur van onschuld en puurheid.

Zwart

Dood en rouwen
Tijdens een begrafenis draagt men zwart. Zwart is de kleur die hoort bij rouwen en dood. Het staat ook voor gevaar en de vijand. Van de andere kant kan zwart ook worden gezien voor het leven en hergeboorte, zoals bij de oude Egyptenaren.

Zwart wordt ook veel gebruikt in kleding als een chique, elegante stijl. Dit gaat vaak samen met wit, zilver en goud.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar in huis komt welke kleur?Waar in huis komt welke kleur?Leuk en mooi, veel kleur in huis, maar hoe doet u wat en waarvoor kiest u, enkele tips dan maar. Mooie kleuren en kleurc…
De betekenis van bepaalde kleurenDe betekenis van bepaalde kleurenAlle kleuren hebben een bepaalde betekenis of dragen een emotie met zich mee. Zo word je met blauwe kleding vaak serieuz…
Breng zo wat kleur in uw huisBreng zo wat kleur in uw huisWelke kleur neemt u in huis? Overal worden we geconfronteerd met kleur. En gelukkig maar. Kleuren zijn prachtig en vaak…
Huis groter door interieurontwerp? Licht, kleurkeuze, rustHuis groter door interieurontwerp? Licht, kleurkeuze, rustJe interieur zo ontwerpen en inrichten dat je huis meet ruimte lijkt te hebben? Ja, dat kan en daar heb je in principe g…

De Chinese horoscoop: Dierenriem en elementenDe Chinese horoscoop: Dierenriem en elementenAls onderdeel van de Chinese astrologie bestaat de dierenriem met haar dierenriemtekens. Zoals wij in het westen de twaa…
Kerst: een bordspel maken voor jonge kinderenKerst: een bordspel maken voor jonge kinderenIn dit artikel een beschrijving van een kerst-bordspel om samen met kinderen te maken. Het is bedoeld voor jonge kindere…
Bronnen en referenties
  • http://www.color-wheel-artist.com/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.