Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream

Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream Op zaterdag 16 mei 2020 is er een grote tv-uitzending in heel Europa te zien, getiteld: 'Eurovision: Europe Shine A Light'. De uitzending komt vanuit Rotterdam. Dit is een alternatieve versie van het Eurovisie Songfestival 2020, dat vanwege het coronavirus in zijn oorspronkelijke versie niet door kan gaan. Behalve op tv kan men muzikale festival ook online via een livestream volgen.

Geschiedenis: ontstaan Eurovisie Songfestival

De Fransman Marcel Baison is de bedenker van het Eurovisie Songfestival. Hij kwam op het idee door het succes dat de Italiaanse liedjeswedstrijd 'het Festival van San Remo' midden jaren vijftig had. Baison wilde zo'n liedjeswedstrijd voor heel West-Europa, mede ter bevordering van de Europese eenheidsgedachte. In 1956 werd het eerste Eurovisie Songfestival georganiseerd. Hieraan deden zeven landen mee, waaronder Nederland.

Eurovisie: EBU

Het Eurovisie Songfestival wordt georganiseerd door de European Broadcasting Union (EBU). Dit is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen. De uitzendingen die zij samen produceren (waaronder live-uitzendingen van grote evenementen op het gebied van sport, cultuur en nieuws) dragen reeds sinds de jaren vijftig de gezamenlijke merknaam 'Eurovisie'. Daardoor heet hun gezamenlijke songfestival dus ook het 'Eurovisie Songfestival'.

Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland

In 2020 zou het Eurovisie Songfestival in Nederland plaatsvinden, aangezien Duncan Laurence als inzending van Nederland in 2019 het festival won. Het zou de vijfde keer zijn dat het festival in Nederland plaats zou vinden. Vanwege het coronavirus vindt het echter niet in 2020 in Nederland plaats, maar wel in 2021.

Special beste zangers op donderdag 14 mei

Op donderdag 14 mei 2020, de dag waarop oorspronkelijk een halve finale van het Eurovison Songfestival zo plaatsvinden, zendt men een special van 'De Beste Zangers van Nederland' uit, met als thema het songfestival. Na afloop van die special volgt er een documentaire over Duncan Laurence, getiteld 'De weg naar de winst'.

Special beste zangers: Hoe laat? Welke zender? Livestream? Terugkijken?

De tv-special begint op 14 mei om 20u30 op de zender NPO1 (Nederland 1). Men kan deze special van de Beste Zangers ook live bekijken (of terugkijken) via een stream van NPO Start.

Coronavirus, alternatieve versie: Europe Shine A Light

Als gevolg van het coronavirus is er in 2020 dus niet een reguliere editie van het festival. Er is geen wedstrijd en dus ook geen officiële eindwinnaar in 2020. Ook is er geen publiek en zingt men de liedjes niet live, maar worden er delen van de clips van de deelnemers getoond. Daarnaast zingen de deelnemers gezamenlijk één lied: Love Shine A Light.

Locatie: Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam

Het Eurovisie Songfestival wordt in mei 2020 gehouden in Rotterdam. De strijd om dit festival te organiseren ging vooral tussen de steden Rotterdam en Maastricht. Die strijd is uiteindelijk dus door Rotterdam gewonnen. Oorspronkelijk zou het met publiek in Ahoy plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is er bij dit evenement in 2020 dus geen publiek aanwezig. In 2021 is Rotterdam wederom de locatie van het songfestival.

Eerdere edities van het songfestival in Nederland

In 1958 werd het festival voor het eerst in Nederland georganiseerd, het vond toen plaats in Hilversum. In 1970 vond het festival plaats in Amsterdam. In 1976 werd het festival in Den Haag gehouden. Ook in 1980 vond het festival plaats in Den Haag.

Thema Songfestival 2020: Open up

Ieder jaar heeft dit festival een officieel thema. In 2020 was het thema oorspronkelijk: 'Open up.' Vanwege de coronacrisis is de gehele opzet van het festijn in 2020 anders en heeft men als nieuw thema gekozen: 'Europe Shine A Light'.

Nederlandse inzending: Jeangu Macrooy

De Nederlandse deelnemer aan dit festival zou in 2020 de zanger Jeangu Macrooy zijn. De titel voor zijn inzending voor 2020 was 'Grow'. Omdat in 2020 de liedjeswedstrijd niet doorgaat, heeft Nederland bepaald dat Jeangu Macrooy in 2021 wederom wordt ingeschreven als Nederlandse deelnemer. Volgens de regels van het liedjesfestival mag hij dan echter niet het liedje gebruiken dat hij in 2020 zou zingen; voor zijn inzending in 2021 moet er dus een nieuwe song worden geschreven.

Live op tv op 16 mei 2020, 'Eurovision: Europe Shine A Light'

Het Eurovisie Songfestival wordt live op tv (en online op de livestream) uitgezonden door de Europese publieke omroepen die behoren tot het samenwerkingsverbond 'EBU Eurovision'. In Nederland wordt het festival live uitgezonden door de NOS in samenwerking met AVROTROS. In Vlaanderen wordt 'Europe Shine A light' live uitgezonden door de VRT.

Uitzendschema Eurovisie Songfestival 2020 live op tv bij de NOS: hoe laat?

De live tv-uitzending van 'Europe Shine A Light' vindt op zaterdag 16 mei 2020 plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoe laat begint deze live tv-uitzending? Vanaf 20u25 is er een compilatieprogramma te zien, getiteld 'Het Beste Van Het Songfestival', waarin fragmenten uit de geschiedenis van dat liedjesfestival worden besproken. Vervolgens begint om circa 21u00 de live tv-uitzending van 'Eurovision: Europe Shine A Light'.

Presentatoren van de live tv-uitzending: Europe Shine A Light

Wie zijn de presentatoren bij de live tv-uitzendingen van 'Europe Shine A Light'? Deze live tv-uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, die oorspronkelijk uitverkoren waren om het 'echte' Eurovisie Songfestival te presenteren.

Online: livestream Eurovisie Songfestival 2020

Livestream 'Eurovision: Europe Shine A Light' bij de NPO

Het is ook mogelijk om het Eurovisie Songfestival 2020 online via een livestream van NPO Start te volgen. Met zo'n livestream kan men dit alternatief voor het Eurovisie Songfestival bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of een desktop computer. Op NPO Start (de gratis streamingdienst van de Nederlandse publieke) omroep kan men middels een gratis livestream kijken naar de zender NPO1, waarop 'Europe Shine A Light' wordt uitgezonden.

Ook biedt men livestream van 'Europe Shine A Light' aan op de website van de NOS. Dit is eveneens een gratis livestream. Zo'n livestream van het Eurovisie Songfestival is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream van het Eurovisie Songfestival op de website van de NOS alleen in Nederland mag bekijken. Tijdens de live-uitzendingen staan er op diverse plekken op sites van de NPO links naar de livestream van het Eurovisie Songfestival 2020. Wat is de handigste manier om online per livestream naar het Eurovisie Songfestival 2020 te kijken? Een zeer simpele en praktische wijze om de live-uitzendingen van de NOS bij dit Eurovisie Songfestival per livestream te bekijken, is door gewoon online naar NPO1 (Nederland 1) te kijken middels de website van NPO Start. Hoe laat begint de livestream van 'Eurovision: Europe Shine A Light'? Die livestream begint net als de live tv-uitzending om 2u100.

Livestream 'Eurovision: Europe Shine A light' via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om 'Eurovision: Europe Shine A Light' op een livestream van de Go App (online tv) te bekijken. Via die dienst kan men online per livestream naar veel zenders kijken. Tot de zenders die men op die manier per livestream kan bekijken behoort bijvoorbeeld ook Nederland 1, waarop 'Europe Shin A Light' live wordt uitgezonden. Ook kan men per livestream kijken naar de Vlaamse zenders waarop ook 'Europe Shine A Light' te zien zijn. De zender BBC One waarop men op zaterdagavond naar 'Europe Shine A Light' kijken, is eveneens per livestream op die app beschikbaar. Het Duitse ARD is eveneens met een livestream op die app te bekijken; ook op die zender zendt men 'Europe Shine A Light' live uit. De Go App is een product van VodafoneZiggo. Iedereen met digitale tv bij Ziggo kan middels die app in de gehele Europese Unie per livestream tv kijken. In tegenstelling tot de livestream van de NOS is deze stream dus niet alleen beperkt tot Nederland. Buiten de EU mag men echter in de meeste landen niet live naar een stream van deze app kijken. Bij deze streamingdienst kan men niet alleen met de livestream naar het Eurovisie Songfestival kijken; men kan ook een week lang middels een stream de tv-uitzending terugkijken.

Livestream Europa Shine A Light via NLziet

Het is ook mogelijk om het Eurovisie Songfestival 2020 via een livestream bij NLziet te bekijken. Zo'n livestream van 'Eurovision: Europe Shine A Light' begint ook bij hen om 21u00. Wie de livestream van Nederland 1 bij hen wil bekijken, dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ziggo Go App, kan men bij NLziet overigens alleen maar de live tv-uitzending van de NOS van dit liedjesfestival per livestream bekijken. De VRT, ARD en BBC kan men namelijk niet per livestream via deze app bekijken. Via NLziet kan men namelijk alleen tv-uitzendingen via de livestream bekijken van de Nederlandse zenders die behoren tot de NPO, RTL en Talpa.

Livestream Europe Shine A Light via iTV-app

Het is ook mogelijk om dit liedjesfestival van Eurovisie te bekijken via een livestream op de iTV-app. Om zo'n stream op die app te kunnen gebruiken, dient men een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN. Hiermee kan men op de avond van 16 mei 2020 via een livestream kijken naar de uitzending op NPO1, of van de BBC, of van de ARD, of de VRT, van 'Europe Shine A Light', het alternatief voor het afgelaste Eurovisie Songfestival.

Livestream BBC of ARD?

Is het ook mogelijk om in Nederland het Eurovisie Songfestival 2020 live te bekijken via een stream op de website van de BBC? Of via een livestream op de site van de ARD? Neen, de livestream op de site van elke nationale publieke omroep is 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men bijvoorbeeld de ARD-livestream niet buiten Duitsland mag bekijken. De livestream van de BBC mag men dus officieel niet buiten Groot-Brittannië bekijken. Wie toch via een livestream de live tv-uitzending van de BBC of ARD in Nederland wil bekijken, kan dat wel geheel legaal doen via een stream op de Ziggo Go App. Ook kan men zo'n livestream bekijken (bij KPN) via de iTv-app.

Video on demand: stream voor de USA op Netflix

In de zomer van 2019 is er een contract getekend tussen de EBU en Netflix, waardoor de editie van 2020 van dit festival (Europe Shine A Light) via een stream te zien zal zijn voor het Amerikaanse publiek op Netflix.

Deelnemers Eurovisie Songfestival 2020 (Europe Shine A Light)

Welke artiesten zouden meedoen aan het songfestival van 2020? Hieronder vindt u een overzicht. Zij treden niet live op vanwege de beperkte opzet van dit muziekevenement (als gevolg van het coronavirus). Wel wordt er een deel van de clip van elke deelnemer getoond. Dat niet elke clip volledig getoond kan worden, komt doordat men bij het tv-evenement 'Europe Shine A Light' op één avond alle artiesten wil tonen, inclusief dus ook alle deelnemers aan de twee halve finales (voorrondes). In totaal zijn dat te veel deelnemers om de gehele clip te kunnen laten zien in de zaterdagavonduitzending op tv van 'Eurovision: Europe Shine A Light'. De volgorde waarin de clips deels worden getoond is vooraf niet bekend gemaakt.

Deelnemers 2020 (Europe Shine A Light)

 • Litouwen: The Roop - On fire
 • Republiek Noord-Macedonië: Vasil - You
 • Rusland: Little Big
 • Australië: Montaigne - Don't break me
 • Ierland: Lesley Roy - Story of my life
 • Zweden: The Mamas - Move
 • Slovenië: Ana Soklič - Voda
 • Wit-Rusland: VAL - Da vidna
 • België: Hooverphonic - Release me
 • Azerbeidzjan: Samira Efendi
 • Israël: Eden Alene - Feker libi
 • Cyprus: Sandro - Running
 • Noorwegen: Ulrikke - Attention
 • Oekraïne: Go_A - Solovej
 • Roemenië: Roxen - Alcohol you
 • Kroatië: Damir Kedzo - Divlji vjetre
 • Malta: Destiny Chukunyere
 • Oostenrijk: Vincent Bueno - Alive
 • Polen: Alicja Szemplińska - Empires
 • Servië: Hurricane - Hasta la vista
 • Tsjechië: Benny Cristo - Kemama
 • San Marino: Senhit
 • Estland: Uku Suviste - What love is
 • Griekenland: Stefania - Superg!rl
 • IJsland: Daoi & Gagnamagnio - Think about things
 • Moldavië: Natalia Gordienko - Prison
 • Letland: Samanta Tina - Still breathing
 • Portugal: Elisa - Medo de sentir
 • Armenië: Athena Manoukian - Chains on you
 • Zwitserland: Gjon's Tears - Répondez-moi
 • Albanië: Arilena Ara - Shaj
 • Bulgarije: Victoria - Tears getting sober
 • Denemarken: Ben & Tan - Yes
 • Finland: Aksel Kankaanranta - Looking back
 • Georgië: Tornike Kipiani - Take me as I am
 • Nederland: Jeangu Macrooy - Grow
 • Spanje: Blas Canto - Universo
 • Groot-Brittannië: James Newman - My last breath
 • Duitsland: Ben Dolic - Violent thing
 • Italië: Diodato - Fai rumore
 • Frankrijk: Tom Leeb - The best in me

Voorgaande editie: uitslag finale Eurovisie Songfestival 2019

 1. Nederland 492 punten
 2. Italië 465 p.
 3. Rusland 369 p.
 4. Zwitserland 360 p.
 5. Noorwegen 338 p.
 6. Zweden 332 p.
 7. Azerbeidzjan 297 p.
 8. Republiek Noord-Macedonië 295 p.
 9. Australië 285 p.
 10. IJsland 234 p.
 11. Tsjechië 157 p.
 12. Denemarken 120 p.
 13. Slovenië 105 p.
 14. Frankrijk 105 p.
 15. Cyprus 101 p.
 16. Malta 95 p.
 17. Servië 92 p.
 18. Albanië 90 p.
 19. Estland 86 p.
 20. San Marino 81 p.
 21. Griekenland 71 p.
 22. Spanje 60 p.
 23. Israel 47 p.
 24. Duitsland 32 p.
 25. Wit-Rusland 25 p.
 26. Groot-Brittannië 16 p.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp het EK voetbal 2021 speelt Oranje tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde van het Europees kampi…
Voetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamOp donderdag 28 mei 2020 zou Nederland een interland spelen tegen Griekenland. De interland zou plaatsvinden in Enschede…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…

Het UNESCO-Werelderfgoed KinderdijkHet UNESCO-Werelderfgoed KinderdijkHet Zuid-Hollandse Kinderdijk staat met het molengebied al jaren op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het gaat om een uniek…
Verhalen vertellen – 23 tips voor een boeiende vertelwijzeVerhalen vertellen – 23 tips voor een boeiende vertelwijzeVerhalen vertellen is een kunst die iedereen in meer of mindere mate beheerst. Sommige verhalen circuleren al duizenden…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2019
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Festival_van_San_Remo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival
 • https://rozegolf.net/dossier-eurovisie-songfestival/geschiedenis-eurovisie-songfestival/
 • https://www.avrotros.nl/eurovisie-songfestival/deelnemers/

Reageer op het artikel "Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Icebunny1978, 16-05-2019 21:30 #1
Bij nr 1 van de 2e halve finale is geknipt en geplakt, tijdens het “live” optreden zie je een paar keer een lege zaal, lege tafeltjes en heel veel lege stoelen. Heeeeeeel raar… het is toch live.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!