InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream

Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream

Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream Het Eurovisie Songfestival 2020 wordt gehouden in Nederland. Het is de 65e editie van het songfestival. Het evenement vindt plaats in Rotterdam. De halve finales van dit festival worden gehouden op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei. De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2020 wordt gehouden op zaterdag 16 mei. Beide halve finales en de finale zijn live op tv te zien. Ook kan men het Eurovisie Songfestival online via een livestream volgen.

Geschiedenis: ontstaan Eurovisie Songfestival

De Fransman Marcel Baison is de bedenker van het Eurovisie Songfestival. Hij kwam op het idee door het succes dat de Italiaanse liedjeswedstrijd 'het Festival van San Remo' midden jaren vijftig had. Baison wilde zo'n liedjeswedstrijd voor heel West-Europa, mede ter bevordering van de Europese eenheidsgedachte. In 1956 werd het eerste Eurovisie Songfestival georganiseerd. Hieraan deden zeven landen mee, waaronder Nederland.

Eurovisie: EBU

Het Eurovisie Songfestival wordt georganiseerd door de European Broadcasting Union (EBU). Dit is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen. De uitzendingen die zij samen produceren (waaronder live-uitzendingen van grote evenementen op het gebied van sport, cultuur en nieuws) dragen reeds sinds de jaren vijftig de gezamenlijke merknaam 'Eurovisie'. Daardoor heet hun gezamenlijke songfestival dus ook het 'Eurovisie Songfestival'.

Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland

In 2020 wordt het Eurovisie Songfestival gehouden in Nederland aangezien Duncan Laurence als inzending van Nederland in 2019 het festival won. Het is de vijfde keer dat het fesitval in Nederland wordt gehouden.

Locatie: Eurovisie Songfestival 2020 in Ahoy Rotterdam

Het Eurovisie Songfestival wordt in mei 2019 gehouden in Rotterdam. Daar vindt het plaats in Ahoy. De strijd om dit festival te organiseren ging vooral tussen de steden Rotterdam en Maastricht. Die strijd is uiteindelijk dus door Rotterdam gewonnen.

Eerdere edities van het songfestival in Nederland

In 1958 werd het festival voor het eerst in Nederland georganiseerd, het vond toen plaats in Hilversum. In 1970 vond het festival plaats in Amsterdam. In 1976 werd het festival in Den Haag gehouden. Ook in 1980 vond het festival plaats in Den Haag.

Live op tv

Het Eurovisie Songfestival wordt live op tv (en online via de livestream) uitgezonden door de Europese publieke omroepen die behoren tot het samenwerkingsverbond 'EBU Eurovision'. In Nederland wordt het festival live uitgezonden door de NOS in samenwerking met AVROTROS. In Vlaanderen wordt het evenement live uitgezonden door de VRT.

Uitzendschema Eurovisie Songfestival 2020 live op tv bij de NOS

Hoe ziet het uitzendschema van de live tv-uitzendingen van dit songfestival eruit? Hoe laat beginnen de uitzendingen? De eerste halve finale halve is op dindag 12 mei. De tweede halve finale is op donderdag 14 mei. De finale is op zaterdag 16 mei. Op al deze dagen vindt in Nederland de live tv-uitzending plaats op de zender Nederland 1 (NPO1).

Voorafgaand aan elke live tv-uitzending is er een voorbeschouwingsprogramma te zien dat om 20u30 begint en dat als titel draagt: 'Op weg naar het Songfestival'. De live tv-uitzending van de halve finales en de finale begin telkens om 21u00.

Online: livestream Eurovisie Songfestival 2020

Livestream NPO

Het is ook mogelijk om het Eurovisie Songfestival 2020 online via een livestream te volgen. Met een livestream kan men dit Eurovisie Songfestival bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of een desktop computer. De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) biedt zowel bij de halve finales als de finale een livestream aan. Die livestream bevindt zich op de website van de Nederlandse publieke omroep. Dit is een gratis livestream. Die livestream van het Eurovisie Songfestival is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream van het Eurovisie Songfestival op de website van de NOS alleen in Nederland mag bekijken. Tijdens de live-uitzendingen staan er op diverse plekken op sites van de NPO links naar de livestream van het Eurovisie Songfestival 2020. Wat is de handigste manier om online per livestream naar het Eurovisie Songfestival 2020 te kijken? Een zeer simpele en praktische wijze om de live-uitzendingen van de NOS bij dit Eurovisie Songfestival per livestream te bekijken, is door gewoon online naar NPO1 (Nederland 1) te kijken via de website van NPO Start.

Livestream via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om het Eurovisie Songfestival op een livestream van de Go App (online tv) te bekijken. Via die dienst kan men online per livestream naar veel zenders kijken. Tot de zenders die men op die manier per livestream kan bekijken behoort bijvoorbeeld ook Nederland 1, waarop beide halve finales en de finale van het songfestival live wordt uitgezonden. Ook kan men per livestream kijken naar de Vlaamse zenders waarop de halve finales en de finale te zien zijn. De zender BBC One waarop men op zaterdagavond naar de finale kan kijken, is eveneens per livestream op die app beschikbaar. Het Duitse ARD is eveneens via een livestream op die app te bekijken. De Go App is een product van VodafoneZiggo. Iedereen met digitale tv bij Ziggo kan via die app in de gehele Europese Unie per livestream tv kijken. In tegenstelling tot de livestream van de NOS is deze stream dus niet alleen beperkt tot Nederland. Buiten de EU mag men echter in de meeste landen niet live naar een stream van deze app kijken. Bij deze streamingdienst kan men niet alleen via de livestream naar het Eurovisie Songfestival kijken; men kan ook een week lang via een stream de uitzending terugkijken.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om het Eurovisie Songfestival 2020 via een livestream bij NLziet te bekijken. Om de livestream van Nederland 1 bij hen te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ziggo Go App, kan men bij NLziet overigens alleen maar de live tv-uitzending van de NOS van dit liedjesfestival per livestream bekijken. De VRT, ARD en BBC kan men namelijk niet per livestream via deze app bekijken. Via NLziet kan men namelijk alleen tv-uitzendingen via de livestream bekijken van de Nederlandse zenders die behoren tot de NPO, RTL en Talpa.

Livestream BBC of ARD?

Is het ook mogelijk om in Nederland het Eurovisie Songfestival 2020 live te bekijken via een stream op de website van de BBC? Of via een livestream op de site van de ARD? Neen, de livestream op de site van elke nationale publieke omroep is 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men bijvoorbeeld de ARD-livestream niet buiten Duitsland mag bekijken. De livestream van de BBC mag men dus officieel niet buiten Groot-Brittannië bekijken. Wie toch via een livestream de live tv-uitzending van de BBC of ARD in Nederland wil bekijken, kan dat wel geheel legaal doen via een stream op de Ziggo Go App.

Video on demand: stream voor de USA op Netflix

In de zomer van 2019 is er een contract getekend tussen de EBU en Netflix, waardoor de editie van 2020 van dit festival via een stream te zien zal zijn voor het Amerikaanse publiek op Netflix.

Deelnemers Eurovisie Songfestival 2020: de artiesten en hun volgorde

Welke artiesten doen mee aan het songfestival van 2020? In welke volgorde treden zij op? Zodra de definitieve deelnemerslijsten bekend zijn en ook de loting heeft plaatsgevonden voor de volgorde van de artiesten, dan wordt die informatie hier allemaal geplaatst.

Finale songfestival

Op de zaterdagavond in mei 2020 wordt de finale van het songfestival gehouden. Hieraan doen 26 landen mee. Zes landen zijn vooraf reeds zeker van een plek in de eindronde: Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. Die finaleplaats van Nederland is te danken aan het feit dat het organiserende land altijd automatisch aan de finale mee mag doen. Naast de zes landen die een gegarandeerde plek hebben, doen aan de finale ook nog tien landen mee uit de eerste halve finale en tien uit de tweede halve finale.

Voorgaande editie: uitslag finale Eurovisie Songfestival 2019

 1. Nederland 492 punten
 2. Italië 465 p.
 3. Rusland 369 p.
 4. Zwitserland 360 p.
 5. Noorwegen 338 p.
 6. Zweden 332 p.
 7. Azerbeidzjan 297 p.
 8. Republiek Noord-Macedonië 295 p.
 9. Australië 285 p.
 10. IJsland 234 p.
 11. Tsjechië 157 p.
 12. Denemarken 120 p.
 13. Slovenië 105 p.
 14. Frankrijk 105 p.
 15. Cyprus 101 p.
 16. Malta 95 p.
 17. Servië 92 p.
 18. Albanië 90 p.
 19. Estland 86 p.
 20. San Marino 81 p.
 21. Griekenland 71 p.
 22. Spanje 60 p.
 23. Israel 47 p.
 24. Duitsland 32 p.
 25. Wit-Rusland 25 p.
 26. Groot-Brittannië 16 p.

Lees verder

© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom gaat Australië naar het Eurovisie Songfestival 2015?Op 19, 21 en 23 mei 2015 wordt de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wene…
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2019
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Festival_van_San_Remo
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival
 • https://rozegolf.net/dossier-eurovisie-songfestival/geschiedenis-eurovisie-songfestival/
 • https://www.avrotros.nl/eurovisie-songfestival/deelnemers/

Reageer op het artikel "Eurovisie Songfestival 2020 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Icebunny1978, 16-05-2019 21:30 #1
Bij nr 1 van de 2e halve finale is geknipt en geplakt, tijdens het “live” optreden zie je een paar keer een lege zaal, lege tafeltjes en heel veel lege stoelen. Heeeeeeel raar… het is toch live.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-09-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!