Tips voor je eerste tattoo
Als je je eerst tattoo neemt heb je daar vast goed over nagedacht. Toch kun je nog met veel vragen zitten. Wat is de prijs van een tattoo? Kan deze in één keer gezet worden of zijn er meerdere sessies nodig? Hoe verzorg je een tatoeage in de eerste dagen nadat deze in aangebracht en hoe zit het met de veiligheid? En de belangrijkste vraag voor veel mensen die hun eerste tattoo nemen: doet het zeer?
Tattoo tips
Over de tattoo
Een tatoeage is een vorm van lichaamsversiering. Deze wordt aangebracht met inkt die zich net onder de opperhuid bevindt. Waarschijnlijk komt het woord van
tatu, dat in het Tahitiaanse zoiets betekend als vlek of streep. Iets dat er ook onder valt is de permanente make-up. Dit wordt wel gebruikt voor de wenkbrauwen of de lippen, om deze permanent te kleuren.
Het aanbrengen van de tattoo
Een tatoeage wordt aangebracht door kleine prikjes van een machine met een naald aan het uiteinde. Een bonafide tatoeëerder zal altijd gebruik maken van steriel materiaal zodat de kans op infecties tot een minimum beperkt wordt. Is dit niet geval, dan kunnen ziektes als hepatitis, tuberculose of HIV en AIDS worden overgebracht. Let daarom goed op de hygiëne, en wil je op vakantie naar een tattoostudio, denk dan eerst goed na over de voorschriften in het desbetreffende land.
Eerst zal de artiest een schets maken van de gewenste afbeelding die op de huid moet worden aangebracht. Deze zal op een soort plakplaatje komen te staan. Dit wordt dan aangebracht op de huid zodat je kunt zien hoe het echt gaat worden. Mocht je dan toch besluiten de tattoo niet te nemen dan kan je daar nog altijd stoppen. Als het tattoeren begint wordt de huid van het gewenste lichaamsdeel doorprikt door de naald die met een hoge snelheid op en neer beweegt om de inkt net onder de huid aan te brengen. Diep dringt de naald de huid niet binnen, en zo zal de huid ook zelden gaan bloeden. Als het een grote tattoo betreft zal deze soms in meerdere delen worden aangebracht.
Verzorging van de tattoo
Als de tattoo eenmaal volledig is zal de plek worden ingesmeerd met een vet, meestal vaseline. Hier zal dan een doorzichtig stukje plastic overheen worden geplakt. Als je thuis komt kun je dit na een paar uur verwijderen. Geadviseerd wordt dan om dit zelf schoon te maken met een zeep of bodylotion die niet prikt. Je kan bijvoorbeeld babyzalf gebruiken. Op het moment dat je het velletje plastic verwijderd zie je waarschijnlijk veel inkt. Deze inkt is niet doorgedrongen tot de huid, dus je hoeft niet bang te zijn voor een vlek, dit is niet mogelijk. Je kunt dit er zo afwassen. Mogelijk zit hier ook wat bloed bij dat eerder niet zichtbaar was, maar dit is niets om je zorgen over te maken.
In sommige gevallen zal de tattoo-artiest je vragen of aanraden een tweede keer terug te komen om de wat fijnere lijntjes nogmaals over te trekken. Het kan zijn dat hij de fijnste details niet helemaal goed heeft kunnen zien of op het moment bang was voor het doorlopen van de lijnen. Deze details kunnen dan later nog een worden bijgewerkt. Dit is vrijwel altijd bij de prijs inbegrepen.
Tips voor de eerste keer
Veel mensen die voor de eerste keer een tattoo nemen willen maar één ding weten:
doet het zeer? Dit is geen vreemde vraag, want stel je ligt op die stoel en het doet zo'n pijn dat je er na een paar seconden niet meer tegen kan. Dan zit je met een raar lijntje en een vooruitbetaling. Daarom is het goed je dit af te vragen. De vraag is echter niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Dit is afhankelijk van je eigen pijngrens, en ook van de plaats waar je de tattoo neemt. Je kunt je voorstellen dat sommige plaatsen gevoeliger zijn, vooral de plaatsen waar zenuwen zitten en waar de huid dicht op het bot zit. Tattoos op de heup kunnen bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn, terwijl dit bij de bovenarm minder het geval is. De ervaring is toch dat de meeste mensen het aanbrengen zullen beschrijven als vervelend of irritant, maar niet echt pijnlijk.
Een belangrijk tip is om van tevoren voldoende te eten. Soms vallen mensen flauw tijdens het tattoeren, van de pijn dan wel de spanning. De grootste oorzaak blijft echter het niet voldoende eten. De stress kan er toe leiden dat je van tevoren geen hap door de keel krijgt, maar toch is het erg aan te raden dit toch te proberen. Neem anders in ieder geval iets van een vitaminetablet. Iets dat je ook kunt doen als je bang bent voor de pijn is het innemen van een pijnstiller, overdrijf het echter niet.
Het is ook handig om samen met nog een andere persoon zoals een ouder of goede vriend te komen. Ze hoeven je hand niet vast te houden, maar het zal je wel helpen iets te ontspannen. Ook is het begrijpelijk dat je na een lange sessie die gepaard gaat met stress en lang in een zelfde houding zitten, je je misschien nadien iets minder goed kunt concentreren op autorijden. Daarom is het aan te raden met iemand anders te komen of met het openbaar vervoer terug naar huis te gaan.
De prijs van een tatoeage
Tot slot is iets waar mensen vaak vragen over hebben de prijs van de tattoo: hoeveel kost een tattoo? Nooit zal een studio op de website prijzen van tattoo's publiceren. Dit omdat het simpelweg onmogelijk is dit te omschrijven. Het is allemaal afhankelijk van het formaat, de kleuren, de dikte van de lijnen, de benodigde tijd etc. Je zult hier dus ter plekke naar moeten vragen. De vanaf prijs ligt meestal rond de 50 euro voor een kleine tattoo met een enkele kleur. Maar misschien kun je bij goed zoeken voor iets kleins nog een lagere prijs vinden. De tatoeëerder vraagt je meestal om een voorschot van 20 tot 50% van de afgesproken prijs, omdat het natuurlijk nog wel eens voorkomt dat mensen toch besluiten de tattoo niet te nemen terwijl de artiest al veel tijd heeft gestoken in schetsen en een plek in zijn agenda heeft vrijgemaakt. Bedenk wel dat je een tattoo voor het leven hebt en de prijs relatief dus nooit erg hoog kan zijn voor dit stukje kunst!
Lees verder
Reacties
Romy, 14-06-2013
Hoi,
Ik wil binnenkort mijn eerste tattoo laten zetten (kleine dromenvanger op mijn heup). nu lees ik hierboven dat de heup een erg pijnlijke plek is. Ik val ook erg snel flauw. (bij pijn of bij bloedprikken etc). Wordt het dan echt een drama?
Reactie infoteur, 15-06-2013
Hoi Romy,
De heup kan inderdaad een pijnlijke plek zijn voor een tattoo. De hoeveelheid vet en hoe dicht het tegen het bot aan zit spelen hierbij wel een rol dus het kan per persoon heel erg verschillen. Wellicht kun je bij degene die de tattoo gaat zetten wat informatie inwinnen wanneer je de precieze plek aanwijst.
Lars, 19-11-2011
Goed artikel. Zit er over te denken de halve voorkant te doen, mijn rug en bovenarm. Als je ouder word, zeg 65 plus, en je vel gaat hangen word het dan niet lelijk. Ik had ergens gelezen dat de kleuren geel, blauw en groen uiteindelijk vervagen, is dat zo en kan dat dan bij gewerkt worden?
Behalve discriminatie of weigering voor een baan, zijn er nog andere gevolgen waar aan gedacht moet worden…
Reactie infoteur, 20-11-2011
Hi Lars,
Het verouderingsproces is zeker iets om in overweging te nemen wanneer je een tattoo laat zetten. Als de huis slap wordt kan de tattoo inderdaad gaan vervormen. Kleuren zullen altijd eerder vervagen dan zwart en zijn ook wat lastiger bij te werken. Het is altijd mogelijk om tattoos te laten bijwerken maar ook daarvoor geldt dat het op een jonge huid mooier wordt dan wanneer je wat ouder bent.
Groet,
Dessal