Het verschil tussen een fanfare en een harmonie

Mensen vragen zich wel eens af wat nu eigenlijk het verschil is tussen een fanfare en een harmonie, want "dat is toch allemaal hetzelfde". Niets is echter minder waar, want er zijn wel degelijk grote verschillen.

Fanfare

Een fanfare is een orkest dat bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk. Fanfareorkesten zijn gekend omwille van het optrekken door de straten bij feestelijke gebeurtenissen. Tegenwoordig is dit echter een klein aspect van een fanfare, aangezien de meeste orkesten uitgegroeid zijn tot volwaardige ensembles en ook regelmatig deelnemen aan orkestwedstrijden. Fanfares zijn typisch voor België en Nederland.

Bezetting

 • Bugels
 • Trompetten en cornetten
 • Hoorns
 • Trombones
 • Baritons
 • Eufonia of tuba's
 • Saxofoons (sopraan, alt, tenor, bariton)
 • Slagwerk en percussie

Een bugel is een instrument dat lijkt op een trompet, maar het brengt een veel warmere, zachtere klank. Van al deze verschillende instrumenten zijn er normaal meerdere partijen aanwezig in een orkest (solo, 1, 2 of 3).

Harmonie

Een harmonie bestaat uit blaasinstrumenten (koperblazers, saxofoons, houtblazers) en slagwerkers. Een harmonie is uitgebreider dan een fanfare, wegens de toevoeging van de houtblazers.

Bezetting

 • Houtblaasintrumenten zoals piccolo, dwarsfluit, hobo's, klarinetten, fagot en contrafagot.
 • Saxofoons (sopraan, alt, tenor, bariton)
 • Koperblazers zoals in een fanfare, uitgezonderd de bugel
 • Slagwerk en percussie
 • Niet-blaasinstrumeten zoals contrabas, harp, keyboard of gitaar

De bezetting kan wel variëren door de grote verscheidenheid aan muziek die kan worden gebracht met een harmonie. Ook hier uiteraard meerdere partijen aanwezig.

Brassband

Om het rijtje volledig af te maken, dienen we ook nog even stil te staan bij de brassband. De brassband heeft een kleinere bezetting (wel met meerdere partijen) en telt enkel koperblazers en percussie. De brassband vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk.

HaFaBra

De verzamelnaam voor een Harmonie, Fanfare en Brassband, is HaFaBra. Onder deze naam vind je dus alle instrumenten terug, behalve de strijkers, die in het symfonische orkest zijn terug te vinden.
© 2009 - 2020 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassbandSlim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassbandHet spelen bij een fanfare, harmonieorkest of brassband helpt je snel om je muzikale vaardigheden te vergroten. En boven…
Muziek in het Leger des HeilsAls men het over het Leger des Heils heeft, denkt men direct aan brassbands en koren. Toen eind 19e eeuw het Leger des H…
Zelf muziek leren maken als volwasseneZelf muziek leren maken als volwasseneKun je op volwassen leeftijd een muziekinstrument nog goed leren bespelen? Wanneer ben je echt te oud om zelf muziek te…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…

Takchita of Caftan: steel de show met een prachtige jurkDe Marokkaanse cultuur brengt ons vele mooie en nieuwe gewoontes, zo ook de prachtige galajurken waarmee je omgetoverd w…
Fictie en FregeIn 'Über Sinn und Bedeutung' introduceert Frege de begrippen Sinn en Bedeutung. De Sinn (de betekenisinhoud) is de 'Art…

Reageer op het artikel "Het verschil tussen een fanfare en een harmonie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Yellow (infoteur), 14-01-2009 16:49 #1
Een typisch voorbeeld van brassbands zijn de muziekkorpsen van het Leger des Heils, dat zijn oorsprong dan ook vindt in Engeland. Zie artikel Muziek in het Leger des Heils, 2e artikel hierboven.

Infoteur: Kurtad1
Gepubliceerd: 14-01-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!