Rappen leren, hoe?

Rappen leren, hoe? Rappen leren. Rap is de afkorting van Rhythm And Poetry. Ritme en poëzie dus. Is het moeilijk om te leren rappen? Eigenlijk niet. Maar het is niet gemakkelijk om een mega goede rap te maken want natuurlijk is de ene rap wel beter dan de andere. Hoe beter je tekst, hoe sterker het effect van je rap, maar een goed ritme gevoel en goede flow is onontbeerlijk. Rap maken, waar begin je? Rappen kun je leren. Rap is een van de vier draagbalken van de hiphop. Naast rap heb je nog breakdance, de (hiphop) DJ en graffiti. Samen vormen deze vier activiteiten de hiphop scene. Je kunt je bezighouden met slechts een of twee van deze dingen of met alle vier tegelijk. Wat heb je nodig voor deze dingen?

  • Rappen: oefening, tekst en op ten duur ook apparatuur zoals een microfoon
  • DJ: DJ Gear
  • Breakdance: les in breakdance
  • Graffiti: verfbussen, tekentalent en een plek waar je graffiti mag maken

Leren rappen, hoe?

Iedereen kan leren rappen als je je aan een paar basisregels houdt. Als je goed bent in teksten bedenken en als je een lekkere stem hebt, is dat natuurlijk wel in je voordeel. Veel oefenen is altijd nodig om succes te hebben. Het is heel belangrijk dat je gevoel hebt voor ritme. En je rap moet flowen op dat ritme. Dat wil zeggen dat het precies op het ritme van de beat moet kloppen. Als de flow niet lekker loopt moet je je tekst bijschaven tot het wel lekker loopt op de beat.

Hoe begin je met rappen?

Rap hoeft niet te rijmen, maar rijm geeft wel extra steun aan de flow en daarom wordt er wel vaak rijm toegepast. Je kunt ook gebruikmaken van binnenrijm, dus dat zijn woorden die rijmen middenin een zin in plaats van aan het einde of het begin van een zin.
  • Eindrijm: de laatste woorden van elkaar opvolgende zinnen rijmen op elkaar
  • Middenrijm: een woord in het midden in een zin rijmen op een woord in het midden van een zin daarna
  • Beginrijm: het eerste woord van een zin rijmt op het eerste woord van de zin daarna

Ook alliteratie (woorden die met dezelfde letter beginnen) voegen ritme aan een tekst toe. Bedenk een tekst en check of die op de beat past, als de tekst een beetje rammelt of uit de beat loopt, moet je de tekst aanpassen en bijschaven totdat het lekker vloeit. Als een woord te lang of te kort is voor de flow, vervang het dan voor een woord wat wel lekker glijdt.

Raptekst schrijven, hoe doe je dat?

Niks moet, maar een goede raptekst gaat meestal over dingen uit het echte leven. Dingen die je om je heen ziet gebeuren die je persoonlijk raken, geven vaak puntige raps. Het hoeft natuurlijk niet altijd autobiografisch te zijn, je kunt ook fictieve raps schrijven. Een rap noem je een track. Een rap bestaat van oorsprong uit drie coupletten van zestien zinnen en een refrein van vier zinnen. Je hoeft je niet precies aan die regels te houden maar ze worden nog wel regelmatig toegepast. Een zin heeft vier tellen.

Tips bij rappen

Luister naar goede raps, zing mee, luister goed naar de tekst en zorg dat je het ritme goed te pakken krijgt. Experimenteer met zelfgemaakte teksten op de beat en zorg dat de flow goed is. Het moet vloeien en mag niet haperen. Controleer je tekst door het op de beat te oefenen. Als het hapert, is je flow niet goed, schaaf de tekst dan bij totdat het wel goed klinkt. Schrijf de tekst altijd op, zodat je kunt experimenteren met het juiste aantal lettergrepen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederhop; de groeiNederhop is erg geliefd bij veel jongeren. Het lijkt op hiphop maar is toch anders dan de manier waarop ze het in Amerik…
Begrijpend lezenBegrijpend lezenBegrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leren lezen op de basisschool. Om begrijpend te kunnen lezen zal er…
De rap (muziekstijl)De rap (muziekstijl)Rap is eigenlijk een woord dat afkomstig is uit de 2 Engelse woorden Rythm And Poem. Volgens de definitie is het een tek…
Lladro porseleinLladro porseleinLladro, het mooie Spaanse porselein is afkomstig uit de Spaanse stad Valencia waar ook het gelijknamige museum staat.
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.