De bamboe tattoo: tatoeëren met een eetstokje?
Waren ze vroeger in onze westerse cultuur vooral voorbehouden aan zeelieden, als blijvende herinnering aan hun verre avonturen, tegenwoordig komt de tatoeage voor onder alle lagen van de bevolking. De meeste tatoeages in Nederland worden gezet met behulp van een elektrische tatoeëermachine, die de inkt met snelle naaldenprikken onder de huid brengt. Een geliefde tatoeage onder toeristen in bijvoorbeeld Thailand is de bamboe tattoo.
Populair
De bamboe tatoeage is in het buitenland in opmars. Met name in Thailand is het laten zetten van een bamboe tattoo onder toeristen populair. Zelfs Angelina Jolie zou naar verluid speciaal naar dit land zijn gevlogen om er een te laten zetten.
Waar de bamboe tatoeage van origine vandaan komt is moeilijk te zeggen. Verschillende Zuid-Aziatische landen beweren namelijk dat deze vorm van tatoeëren haar oorsprong daar heeft gevonden. In de Filippijnen zijn er mummies gevonden met nog steeds zichtbare bamboe tatoeages, men vermoedt dat de eerste tatoeages zo’n 3000 jaar geleden werden gezet. De bamboetechniek wordt nog steeds toegepast in Samoa, Hawaii, Japan en Thailand.
In Thailand werd de tatoeage gezet bij boeddhistische monniken, dit waren meestal religieuze teksten, die de drager ervan moesten beschermen.
Tegenwoordig kunnen toeristen zich nog steeds in tempels laten tatoeëren door traditionele monniken. Deze sessies worden ingeleid met rituelen met wierook en bloemen en afgesloten met zegeningen, hetgeen de procedure een extra dimensie geeft.
Eetstokje
De bamboe tatoeage wordt gezet met behulp van een dun bamboestokje, in de vorm van een eetstokje, waar aan het uiteinde meestal een vijftal naaldjes is bevestigd. De tatoeëerder plaatst één hand vlak aan het gedeelte van het stokje waar de naald zich bevindt, met de andere hand houdt hij de huid strak en geleidt hij het stokje tijdens het tatoeëren.
Het tatoeëren gebeurt door de stok met de in inkt gedrenkte naaldjes herhaaldelijk in de huid te prikken. Het is een tijdrovende methode, het duurt dan ook veel langer voor het gewenste resultaat bereikt is dan met de reguliere techniek.
De voordelen
Waarom kiezen mensen ervoor om een bamboe tatoeage te laten zetten in het buitenland als ze er net zo goed (en veilig, want tattoo studios in Nederland werken volgens richtlijnen opgesteld en gecontroleerd door de GGD) eentje machinaal in Nederland kunnen laten zetten?
Het schijnt dat een bamboe tatoeage minder pijnlijk is dan een machinaal gezette. Dit komt omdat de naald niet zo diep in de huid gaat. Bovendien is er minder wrijving tijdens het proces en dat maakt de kans op bloedingen, wonden of infecties minimaal. Ook geneest een bamboe tattoo sneller.
Nadat de tatoeage is gezet kun je vrijwel direct weer in de zon, of gaan zwemmen, dit spreekt toeristen zeker aan. De tatoeage blijft lang mooi en sterk van kleur. Voor de gevoelige plekjes van het lichaam, zoals de voeten is deze tatoeage zeer geschikt. Een machinaal gezette tatoeage vervaagt hier sneller door de wrijving van de schoenen en sokken. Over het algemeen is een bamboe tatoeage ook nog eens voordeliger dan de tatoeages in Nederland.
Hygiëne
Natuurlijk zijn de hygiënische omstandigheden op toeristische plaatsen vaak prima in orde, in de binnenlanden zullen ze echter minder goed zijn dan bij ons in Nederland. Wie besluit zijn lichaam aan een bamboe artiest toe te vertrouwen, doet er verstandig aan eerst te checken of de tatoeëerder de naalden die hij gebruikt na iedere klant vervangt.
Wanneer hier goed op wordt gelet, is er niets aan de hand.
Nazorg
Nadat de tatoeage is gezet hoeft er niet veel meer naar te worden omgekeken, dit in tegenstelling tot de machinaal gezette tatoeage. Dit komt omdat het genezingsproces sneller verloopt. Wel is het verstandig voor contact met water of zonlicht de plek in de eerste week in te smeren met vaseline. Na verloop van tijd begint de huid door vervelling te jeuken, krabben is echter uit den boze, dit kan de tatoeage onherstelbaar beschadigen.
Wie deze maatregelen in acht neemt, kan zijn leven lang genieten van een bijzonder, maar vooral permanent souvenir.