Kunststroom Roerdalen

De eerste gedachte die bij iemand opkomt is: "Wat houdt "Kunststroom Roerdalen" in? Achterliggend idee ervan beoogt de kunst te laten stromen, mensen met elkaar te verbinden. Met als doel een brug te slaan tussen de kernen van de gemeente Roerdalen door middel van kunst, muziek en cultuur. Het gaat erom iedereen daarvan te laten genieten, ook wanneer men niet in het stroomgebied van de Roer woont.

Eerste editie

Die eerste editie van 'Kunststroom Roerdalen' vond plaats in 2007 en was nog min of meer een experiment. Het werd opgezet als een kleinschalig evenement bedoeld om de kernen van de net heringedeelde gemeente in het stroomgebied van de Roer met elkaar te verbinden. En wat is er meer geschikt om mensen nader tot elkaar te brengen dan muziek, kunst en cultuur? Dat dit een juist adagium was bleek wel uit het succes. Het evenement groeide uit en toonde zich bij de vierde uitgave in 2010 een volwassen kunstmanifestatie. Ruim 1.800 mensen waren in dat jaar betrokken bij dit evenement.

Monumentendag

Alhoewel het evenement samen valt met monumentendag, draait het in dat weekeinde in Roerdalen toch vooral om kunst en cultuur. Op de beide dagen in 2010 kon men op de negen locaties tientallen muziek- en toneeluitvoeringen meebeleven. Ook exposeerde er een keur aan kunstenaars uit de nabije regio. Er was van alles te vinden: van foto's tot en met sieraden en keramiek, van sculpturen tot en met schilderijen. Kortom: voor elk wat wils. Sfeervolle dagen met een plezierige stemming, waar men ook was: in de historische panden of de aangrenzende tuinen dan wel in de statige Basiliek van Sint Odiliënberg. In 2010 kon voor de aller eerste keer kasteel Aerwinkel in Posterholt gedeeltelijk van binnen worden bezichtigd. Dit kasteel werd ontworpen door Pierre Cuypers en is een bijzonder gebouw. Derhalve een buitenkansje voor de liefhebbers, want normaal gesproken komt men er niet binnen.

Monumentale panden

In en bij bijzondere monumentale panden traden in 2010 meer dan zestig kunstenaars en gezelschappen op of exposeerden er. Dergelijke panden zijn:
 • Villa Roozendael in Melick;
 • Landgoed Daelenbroeck in Herkenbosch;
 • Heemkundemuseum, Basiliek, Frymerson en Landgoed Klein Paarlo in Sint Odiliënberg;
 • Kasteel Montfort in Montfort;
 • Kasteel Aerwinkel in Posterholt;
 • Schurenhof in Vlodrop.

Hoogstaande cultuur

Kunststroom Roerdalen is geen veredelde kunstmarkt. Het is immers veel meer dan dat. Alle deelnemende artiesten en kunstenaars zijn door een selectiecommissie positief beoordeeld. Exposanten en artiesten komen uit de regio Roermond en het Duitse grensgebied. Sommigen zijn bekend, anderen minder. In 2010 is veel aandacht geschonken aan de keramist Frans Lommen, die in 2005 is overleden. Omdat Kunststroom Roerdalen uitdrukkelijk bedoeld is om een breed publiek een stukje hoogstaande cultuur aan te bieden is het evenement ook niet te beschouwen als een verkoopmarkt. Overal is de toegang gratis. Aangeraden wordt om de locaties per fiets te bezoeken dat is namelijk het mooiste, want zo krijg je ook nog iets mee van het mooie landschap.

Steun

De kunstmanifestatie wordt gesteund door:
 • een aantal bedrijven;
 • de provincie Limburg;
 • de gemeente Roerdalen;
 • alle basisscholen.

Opmerking

De overheid doet mee omdat er een educatief element in zit. De kinderen van de basisscholen maken samen kunstwerken en exposeren die. Dat is een prima manier om jeugd en kunst aan elkaar te koppelen en daar gaat het om. Bovendien heeft de jeugd de toekomst. Een mooie hoopvolle toekomst vol kunst, cultuur en muziek.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Oud Hollandse of monumentale verfkleurenSchilderen - Oud Hollandse of monumentale verfkleurenHet gebruik van verf en kleur is van oudsher vaak regio- of streekgebonden, mede beïnvloed door het welvaartsniveau in e…
Welke kosten kan ik aftrekken voor een monumentenpand?Om een monumentaal pand te onderhouden heeft men een dikke portemonnee nodig. Om te zorgen dat het bewonen van een monum…
MuZEEum van Vlissingen vertelt over de zeeMuZEEum van Vlissingen vertelt over de zeeVoor veel Zeeuwen bracht de zee naast strijd en verlies ook roem en rijkdom. Het MuZEEum in Vlissingen laat daar veel va…
Verhalen geïnspireerd op de romans van Jane AustenVerhalen geïnspireerd op de romans van Jane AustenDe zeven klassiekers van de 19-eeuwse romanschrijfster Jane Austen smaken naar meer. Dit is te lezen op vele internetsit…
Bronnen en referenties
 • Kunststroom Roerdalen.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.