Betekenis Kleur Bloemen - Liefde & Vriendschap

Betekenis Kleur Bloemen - Liefde & Vriendschap Beken kleur, zeg het met bloemen! De kleur en ook de soort bloem heeft een symbolische betekenis. Een rode roos wordt veelal aan een dierbare of geliefde gegeven op een verjaardag of feestdagen. Maar wat is de betekenis van gele, witte, blauwe of zwarte rozen? En de symboliek van bloemen zoals anemoon, anjer, chrysanten, jasmijn, iris, narcis, lotusbloem of blauw viooltje? Lees de kleurbetekenis, symboliek van ruim 40 bloemen om te weten wat jij een vriend, vriendin of je liefje hiermee zegt.

Taal van Bloemen - Kleur Soort Symboliek - Vriendschap Liefde Feestdag Valentijn

Symboliek Bloem Kleur - Betekenis Liefde. De taal van bloemen qua kleur en wat de bloem of bloemsoort zelf symboliseert, wordt al eeuwen geduid. De symboliek of betekenis van bloemen en ook kleuren, kan per land of cultuur verschillen. In dit artikel vind je de vier hoofdkleuren van bloemen die al eeuwen symbolisch worden geduid: rood, roze, oranje, geel en ook wit. Vervolgens wordt de betekenis oftewel symboliek van de bloemen of bloemsoort zelf uitgebreid besproken. Wil je een bloemenkeuze maken die afgestemd is op de horoscoop c.q. het sterrenbeeld, dan kun je dit vinden in Sterrenbeeld Cadeau Tips - Verjaardag & Feestdagen

Bloemkleur Betekenis - Symboliek Kleuren : Rood Roze Oranje Geel Wit

Bloem Symboliek - Betekenis Kleur Rood

De bloemenkleur rood staat voor hartstocht, levenskracht, liefde, romantiek, warmte, zwoelheid, verleiding, kracht, activiteit, daadkracht, decadentie, stijl en luxe.

Bloem Symboliek - Betekenis Kleur Roze

De bloemenkleur roze staat voor romantiek, tederheid, teerheid, blijdschap, geboorte, onschuld, ingetogenheid (lichtrose), zoet en zachtheid.

Bloem Symboliek - Betekenis Kleur Oranje

De bloemenkleur oranje symboliseert vrolijkheid, warmte, gezelligheid, optimisme, plezier, kracht, vitaliteit, energie, extravertie, aandacht, beweging, feestelijkheid, sportiviteit.


Bloem Symboliek - Betekenis Kleur Geel

De bloemenkleur geel heeft als symbolische betekenis energie, activiteit, groei, kracht, liefdevol, koesterend, stralend, optimisme, vreugde, vrolijkheid, warmte, zon en lente of nieuw begin.

Bloem Symboliek - Betekenis Kleur Wit

De bloemenkleur wit staat voor puurheid, zuiverheid, reinheid, eenvoud, frisheid, geboorte, helderheid, licht, stilte en kalmte, natuurlijke liefde, onschuld, waarheid, naturel, volmaaktheid en vroomheid.

Keuze Bloemsoort - Betekenis Symboliek - Vriendschap Liefde Feestdagen

Acacia - verbondenheid, innige vriendschap
Akelei - onbetrouwbaarheid, onvoorspelbaarheid
Amaryllis- betoverende schoonheid, ontzag, bewondering
Anemoon - verwachting, attentheid, zorgzaamheid
Anjer - onvoorspelbaarheid, grilligheid, onbetrouwbaarheid
Aster - herfstvreugde, rijpheid en wijsheid, gelukkige ouderdom
Bamboe - oprechtheid, duurzaamheid, onverwoestbaarheid
Blauw viooltje - hoopvol, hoopvolle verwachting
Boterbloem - rijkdom, kinderlijkheid, onbevangenheid
Camellia - schoonheid, esthetische verwondering
Chrysant - allerzielen, gedachten aan dierbare zielen
Chrysant (geel) - kwetsbaarheid, behoedzame voorzichtige liefde
Dahlia - weelde, uitbundigheid, pracht
Eikenblad - kracht, overleven, onoverwinnelijkheid
Kerstster - angstreductie, neem mijn angst weg, opluchting
Geranium - ontmoeting, vriendschap, gezelligheid
Goudsbloem - competitie, samenspraak en tegenspraak
Hortensia - instabiliteit, verrassend, impulsiviteit
Huislook - eeuwig leven, onkwetsbaarheid, voorspoed, rijpheid
Hulst - vreugdevol gevoel, licht, uitstraling
Hyacint - krachtmeting, macht, vrede
Iris - ik wil je iets zeggen, mannelijke trekken
Jasmijn - sensuele liefde, vriendschap, naastenliefde
Krokus - gebruik me niet, blijdschap, lentegevoel
Kamperfoelie - toewijding, betrouwbaarheid, kracht
Klimop - trouw, krachtig, duurzaam, onverwoestaar
Kruidje roer me niet - lichtgeraaktheid, hyper, beweeglijk
Lelie - zuiverheid, puurheid, intensiteit, ongerepte kracht
Lelietje van dalen - kracht van de eenvoud, pril gevoel
Lotusbloem - zuiverheid, waarheid, spiritualiteit
Madeliefje - reinheid, maagdelijkheid, ongeschondenheid
Mariabloem - puurheid, zuiverheid, onschuld, moederlijkheid
Mimosa - vriendschap, zachtheid, trouw, veelomvattendheid
Narcis - ijdelheid, nieuw leven, volle wasdom, lentegevoel
Oranjebloesem - geluk, algemeen en in de relatie, enthousiasme
Palm - overwinningsgevoel, zege, roem, eervol
Papaver - hoogmoed, superioriteit, competitie, autoriteit
Passiebloem - lijden, geloofsovertuiging, koesteren van passie en verdriet
Pioenroos - vergankelijke weelderigheid, nobelheid, hoogmoed, overdaad
Tulp (rood) - liefdesverklaring, hoop dat een wens of gebed verhoord wordt
Vergeet me nietje - onverwoestbare verbintenis, ware en eeuwige liefde

Zegt het met Rozen - Betekenis Kleuren Rood Wit Roze Geel Blauw Zwart

Rozen alle kleuren. Een roos in het algemeen staat symbool voor liefde, vreugde, geluk en genegenheid. De hartvormige blaadjes en blaadjes onder de roos (sub rosa) hebben alle een betekenis in de richting van liefde en vertrouwen. De doornen aan de roos staan symbool voor het gegeven dat leven en liefde niet altijd over rozen gaat en de moeite die iemand bereid is te doen voor zijn liefje. Rozen in een boeket symboliseren dankbaarheid en 1 roos in een groot boeket staat voor: jij bent degene van wie ik hou, jij bent het voor mij. En wist je dat niet alleen de roos, maar ook de kleur van de roos een bepaalde symbolische betekenis heeft?

Rozen Kleur - Betekenis Symboliek

Dieprode kleur roos - Ik wil je, ik ben vol van verlangen en hunkering
Rode roos - Ik hou van je, ben verliefd op je. Liefde en respect. Als de rode roos nog in de knop is, staat dit voor puur en liefdevol of soms dat de liefde nog geheim moet blijven. Een open rode roos, bijna op het hoogtepunt van bloei, is symbolisch voor een liefde die gerijpt en in volle wasdom is.
Witte roos - Vertrouw me. Een witte roos staat voor echte liefde en geestelijke puurheid en waardigheid ten aanzien van elkaar. Als een witte roos nog niet tot volle bloei is gekomen, dan staat dit voor een bepaalde mate van afhankellijkheid, of in een wat negatievere betekenis, een sfeer van onderdanigheid.
Witte en Rode roos samen - Ik wil voor altijd samen met je zijn. Een witte en rode roos tezamen staan voor eenheid, verbondenheid en eeuwig samen zijn. Ook geeft wit aan dat de liefde en het gevoel van samenzijn de dood en de tijd of plaats overstijgt.
Roze roos - Mijn hart behoort aan jou. Een roze roos staat voor volmaakt geluk, plezier hebben samen en kan ook voor heimelijke liefde staan. Als de roze roos bijna in volle bloei is, is dit een symbool voor geloven in elkaars daden en woorden. Als de roos donkerroze is, symboliseert dit dankbaarheid.
Gele roos - Kies voor mij. Een gele roos staat voor innige vriendschap en verbondenheid. Als de roos net geopend is, staat dit voor de vraag of je vriend(in) of geliefde nog van je houdt. Als een gele roos in volle bloei staat, kan dit jaloezie symboliseren of een verlangen c.q. wens dat iemand bij je terugkomt.
Blauwe roos - Hemelse liefde. Een blauwe roos staat voor goddelijke liefde, het gevoel in vervoering te zijn. Als de blauwe roos nog in de knop zit, staat dit voor de wens de diepte in te gaan. Is de blauwe roos in volle bloei dan kan dit staan voor intense spirituele beleving.
Zwarte roos - Het is uit, het ga je goed. Een zwarte roos symboliseert een afscheid, een vaarwel. Als de roos nog in de knop zit, staat dit voor een definitief afscheid. Als de roos open en in volle bloei staat, zal het afscheid minder rigoreus zijn en mogelijk een tijdelijke afstand of rustpauze c.q. een andere invulling van de vriendschap of relatie.

Lees verder

© 2008 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bloemen bezorgenBloemen bezorgenBloemen ontvangen is een van de leukste dingen die een mens kan overkomen. Of juist het laten bezorgen van bloemen bij e…
De taal der rozen: kleur en aantal hebben een betekenisDe taal der rozen: kleur en aantal hebben een betekenisRozen, de bloem bij uitstek om te geven als cadeau. Voor Valentijn natuurlijk, maar ook voor een verjaardag, voor kerst,…
Symbolische betekenis van bloemenSymbolische betekenis van bloemenVan een enorme bos gele bloemen word je vrolijk en voor de allerliefste neem je rode rozen mee. We wéten welke bloemen w…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…

Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Pesach: stap voor stap het huis schoonmaken van chameetsVoordat Pesach begint is het van groot belang dat het hele huis schoongemaakt wordt van chameets (gezuurd brood en produ…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DrCarl, Pixabay
  • Darkwater, P. Plants Flowers Symbols and Nature. London: Kingfisher Books Limited

Reageer op het artikel "Betekenis Kleur Bloemen - Liefde & Vriendschap"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Willy, 17-09-2015 22:01 #13
Goedendag ik heb even een vraag. Als je aan iemand een bloem wil geven die heel depressief is geweest en veel boosheid heeft, maar nu weer langzaam opkrabbelde welke bloem is daar het meest geschrikt voor. Alvast vriendelijk dank Reactie infoteur, 21-09-2015
Beste Willy,

Het belangrijkste is dat iemand zo attent is om bloemen te kopen/schenken. Wil je er extra betekenis aan geven, het volgende:
- De symbolische betekenis van gele bloemen is energie, activiteit, groei en kracht. Het past bij een liefdevolle persoon, die straalt van vreugde en vrolijkheid. Geel staat ook voor warmte, zon, lente of een nieuw begin.
- Bloemen in de kleur oranje symboliseren vrolijkheid, warmte en gezelligheid, maar ook zaken als optimisme, plezier, kracht, vitaliteit en energie. Oranje past bij extravertie, aandacht, beweging, sportiviteit en feestelijkheid.
- Jong leven en vruchtbaarheid, dat is waar groen voor staat. Maar ook voor vrede welvaart en hoop.

Mvg

Jean, 21-10-2014 20:19 #12
Mijn mama - een leergierige dame - zoekt momenteel informatie omtrent de betekenis van bloemen zoals het zo prachtig omschreven staat op deze site. Gezien zij over geen PC en internet beschikt is zij op zoek naar een boek dat ze regelmatig kan raadplegen. Gezien jouw deskundigheid en interesse op dit vlak kan ik mij voorstellen dat je mij wel enkele tips of titels of auteurs of uitgeverijen kan geven die haar kunnen helpen.

Hartelijk dank
Jean Marie

Elwin, 17-02-2014 19:03 #11
Hoi
Ik ben opzoek naar een bloem. Een bloem voor een speciaal iemand die overleden is. Ik zoek een bloem die respect kracht en een goed leven uitstraalt. Ik kan geen keus maken. Jullie ideeën?

Bedankt
Gr elwin

Anoniem, 16-11-2012 05:11 #10
Kreeg vandaag van mijn ex twee rode amarylissen en één witte, met een kaart vol hartjes en een persoonlijke boodschap. Kan helaas de boodschap niet beantwoorden en de bloemist heeft geen zwarte rozen… is er een alternatief om te laten weten dat het goed is zoals het is?

Tamara, 15-11-2011 13:53 #9
Welke kleur roos is de betekenis voor iemand die overleden is?
De vader van goede vriendin van me is overleden aan kanker, wil graag een roos geven, maar weet niet welke kleur daar voor van toepassing is.

Met vriendelijke groeten,
Tamara Terpstra Reactie infoteur, 16-11-2011
Beste Tamara,

Je kan de keuze van de bloem of de kleur van de bloem laten afhangen van de voorkeur die de overledene tijdens het leven had. In principe maakt het namelijk niet uit.
Voor de roos zou je door het volgende kunnen laten leiden:
"een roos met een gebroken steel staat symbool voor een afgebroken leven, een overlijden"

Sterkte bij het afscheid.

Mvg

Clazina (infoteur), 28-07-2011 19:23 #8
Mooi over de witte bloem puurheid liefde reinheid enz. klopt ik houd van witte en blauwe bloemen, zeg het met bloemen he?de natuur is prachtig en ook… de wilde bloemen onkruid bestaat niet en… vaak hebben bloemen en of planten een… geneeskrachtige werking, mooi is de natuur groetjes… Clazina

Sandra van Eenoo, 21-07-2011 23:34 #7
Hallo iedereen, beste bloemen en hun warmte liefhebbers
Ik was een beetje op zoek naar de sfeer en de betekenis van de pioenroos.
mijn oma was er dol op (ook op dahlia's) deze beide vind ikzelf ook elk jaar mooier worden :)
een beetje nostalgie misschien, maar ik wil er nu de betekenis van achterhalen omdat ik ze zou gebruiken in ondersteuning van een bepaalde levensvisie.

Pioenrozen (wit-roze-paars vooral) Lilium's en Dahlia's in elke kleur, daar gaat mijn vraag dus om, wat zijn hun symbolische betekenissen?

Alvast bedankt
Sandra

C., 26-05-2010 19:44 #6
Kan iemand mij vertellen wat de betekenis/symboliek is, van de zonnebloem? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 27-05-2010
Beste C,

Onderstaand citaat vind je op: flowerlive

"Zonnebloemen staan symbool voor opgewektheid, kleur, warmte en groeikracht. De kleur en de vorm bezitten een positieve uitstraling en verwijzen naar vitaliteit en gezondheid.De zonnebloem is vanwege zijn kleur, groeikracht en eetbaarheid een zinnenprikkelende bloem, die symbool kan staan voor een enthousiaste nieuwe levensstijl. Het spreekwoord “Wat je zaait dat oogst je ook” staat centraal in mijn praktijk. Door te investeren in je persoonlijke groei kun jij net als de zonnebloem, warmte uitstralen en vitaal en krachtig in het leven staan".

Mvg

Honne, 16-04-2010 13:23 #5
Tof om de betekenis van de bloemen en hun kleuren te weten, heel speciaal voor bepaalde gelegenheden iets te kunnen zeggen zonder woorden maar met bloemen.
Ik heb een opmerkelijk voorval meegemaakt en ben er van overtuigd dat dit me iets wilde vertellen.
Het zit zo. Begin deze week was ik op een begrafenis van een kennis die heel mooie bloemstukjes maakte. Toch bij de bregroeting wou ik de emens vele mooie bloemenkransen eens gaan bekijken die werden overgbracht. Plots valt er een dikke witte roos uit een krans en rolt tot voor mijn voeten. Ik denk dat dit een of andere boodschap is.

Shirley, 12-02-2009 00:54 #4
Ik ben pas getrouwd nadat we 1 jaar een relatie kregen. Maar kenden elkaar al 6 jaar.
Mijn bruidsboeket was witte rozen. Toen ik de betekenis ervan las merkte ik dat het helemaal klopte.
Super.:-)
Groetjes

L., 29-01-2009 20:59 #3
Voor mijn verjaardag kreeg ik 33 rode rozen en 1 witte, alle rode gingen prachtig open behalve de witte… en kan mij wel vinden dat de betekenis wellicht onderdanig is… (ben lekker dominant) :)

Rob, 30-10-2008 23:30 #2
Leuk artikel, wat mij opvalt is eigenlijk dat vrijwel elke kleur wel een positieve betekenis heeft. Op de zwarte roos na dan, maar gelukkig bestaan die (van nature) niet.

Rita, 13-08-2008 10:05 #1
Toen ik mijn man ging ophalen van zijn zakenreis, nam ik een in volle bloei witte roos, en werd nieuwsgierig naar de betekennis… en deze kon ik hier vinden heel toepasselijk ook nog! Bedankt! Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Rita, wat leuk. Is vast je vrouwelijke intuitie geweest die de betekens onbewust wist ;>)
En ik heb dit artikel graag geschreven, dus bedanken hoeft niet hoor, al vind ik het wel vreselijk leuk!
Jij ook bedankt voor je leuke reactie!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Infoteur: Sila
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 13
Schrijf mee!