Kerstbonus of kerstpakket

Kerstbonus of kerstpakket Veel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een pakket. De meeste werknemers hebben het liefst een kerstbonus. Eind van het jaar staan de standaard kerstpakketten weer klaar voor de werknemers. Over het algemeen is het een saai pakket in een mooie bedrukte doos. De werkgevers geven het aan de medewerkers, dus klagen is niet echt op zijn plaats. Toch zouden de meeste werknemers liever een kerstbonus krijgen in plaats van kerstpakket. Het kerstpakket bevat namelijk jaarlijks vrijwel gelijke items en zijn weinig origineel. Standaard zitten er kaarsjes, kaasjes en wijn in. Met de kerstbonus, bijvoorbeeld eer kadobon, kunnen de werknemers zelf iets uitkiezen. Dit voorkomt teleurstellingen. Als werkgever kun je nooit iedereen tevreden stellen, maar met een kerstbonus bestaat er een grotere kans dat het personeel tevreden is.

Onderzoek

Uit onderzoek van uitzendbureau Unique blijkt dat 48 procent van de werknemers liever een kerstbonus zou ontvangen. Toch nog 35 procent kiest voor een traditioneel pakket. De overige mensen kiest voor een kadobon (9 procent) of een gift aan een goed doel (7%). De resterende één procent kiest voor een niet nader bepaalde alternatief.

Kerstbonus of kerstpakket en de fiscus

Per 1 januari 2007 is er een nieuwe regeling van kracht. Een geschenk aan het personeel mag tot 70 fiscaalvriendelijk worden verstrekt. Een geldbedrag schenken behoort niet tot de mogelijkheden, het mogen wel bonnen zijn. De werkgevers betaalt over dit geschenk een verlaagd belastingtarief van 20 procent. Kosten voor de distributie van het geschenk valt buiten de heffing. Deze regeling geldt slechts één keer per jaar.

Kerstpakket of geschenk boven de 70

Indien het geschenk het maximum van 70 overstijgt, dan kan de werkgever gebruik maken van een andere regeling, namelijk de vrijstelling voor kleine verstrekkingen. In het kader van deze regeling mag de werkgever twee keer in het jaar een geschenk geven van maximaal 272, dus 136 per keer. Het nadeel is dat de fiscale heffing niet 20 procent, maar 45 procent bedraagt over het geschonken bedrag.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstpakketten en goede doelenKerstpakketten en goede doelenDe decembermaand is een maand waarin veel werknemers hun kerstpakket ontvangen. Steeds meer mensen voelen zich onprettig…
mijn kijk opDe nadelen van de Nationale KadobonDe Nationale Kadobon is een kadobon die je kunt inleveren bij de gelijknamige website voor een product naar keuze. Het l…
Onbelaste vergoedingen voor werknemers binnen de WKROnbelaste vergoedingen voor werknemers binnen de WKRVerdwijnt het kerstpakket? Valt de fiets, telefoon of laptop van de zaak nog onder de vergoedingen die een werkgever met…
Wat is erfbelasting?Wat is erfbelasting?Na het overlijden gaan de bezittingen van de overledene over naar één of meerdere nabestaanden. In de wet is vastgelegd…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.