InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Kerstkransen - Kerstkrans Zelf maken - Kerstdecoratie Kerst

Kerstkransen - Kerstkrans Zelf maken - Kerstdecoratie Kerst

Kerstkransen - Kerstkrans Zelf maken - Kerstdecoratie Kerst Hoe kun je een Kerstkrans zelf maken en waarom wordt een Kerst-krans aan de deur gehangen? Wat is de herkomst van deze traditie met Kerstmis? Lees over de Romeinse symbolische betekenis van de Kerstkrans -een gezondheidswens geschenk- in de Klassieke Oudheid en ook de Christelijke symbolische betekenis van hulst, maretak en klimop. Verder de nodige materialen voor de Kerstkrans, tips en werkwijze om deze Kerstdecoratie te knutselen, stap voor stap uitgelegd met voorbeelden / foto-illustraties.

Kerstkransen - Oorsprong Kerstdecoratie - Waarom hangt de Kerstkrans aan de Deur?

Herkomst - Traditie Kerstkransen. Reeds in de Klassieke Oudheid werd de Kerstkrans gebruikt in de zogenaamde midwinterperiode. Een traditioneel gebruik bij de Nieuwjaarsvieringen -van 31 december tot 4 januari- in het oude Rome was de uitwisseling van geschenken, met name takken van groenblijvende bomen.

Kerstkrans aan de Deur - Gezondheidsgeschenk. De takken van groenblijvende bomen werden strenae genoemd, vernoemd naar de Godin van de gezondheid: Strenia. Het schenken van takken stond voor de Romeinen symbool voor het toewensen van gezondheid. Deze kransen werden vervolgens aan de deur gehangen om te laten zien dat men dit als geschenk had gekregen en om de kans op een goede gezondheid te vergroten. Deze Romeinse ceremonie schreef eigenlijk min of meer voor dat je alleen maar een Kerstkrans aan de voordeur mocht ophangen, indien je deze had gekregen.

Christelijke Traditie Kerstkrans. Later in de geschiedenis werd het een Christelijk gebruik om een Kerstkrans aan de deur te hangen, voor een periode van 12 dagen. Men geloofde dat de cirkelvormige krans kwade geesten, boze heksen en duivels af zou schrikken en uit de woning zou weren. Klimop (Hedera), hulst en maretak behoorden destijds tot het kerstgroen van de Kerstkrans en hadden een symbolische betekenis:
 • Klimop stond (al eeuwenlang) symbool voor de komende lente en moest het wintergevoel uit de woning verdrijven.
 • Maretak stond symbool voor mystieke krachten -toegekend door de Keltische druïden- en zou geluk in huis brengen. Door de Kerk werd echter het gebruik van maretak verboden, daar het als Heidens ritueel bestempeld werd en hulst werd de vervanger van maretak.
 • Hulst met zijn scherpe bladerpunten stond symbool voor de doornen kroon en de rode bessen voor de bloeddruppels van Jezus gedurende de kruisiging.

Kerstkrans - Kerstdecoratie. Hoewel menigeen de symbolische betekenis niet (meer) kent, wordt hulst vaak en nog steeds traditioneel in Kerststukjes verwerkt en ook de Kerstkrans is -als Kerstdecoratie of Kerstversiering- een traditioneel onderdeel van de Kerstviering gebleven. De Kerstkrans wordt veelal als welkom voor de gasten aan de deur gehangen en is in de loop der tijd het symbool geworden voor het aankondigen dat de feestdagen op komst zijn oftewel voor de deur staan.

Kerstkrans Symbolisch Cadeau. Een Kerstkrans is niet alleen visueel een mooie kerstdecoratie, maar heeft tevens een mooie symbolische waarde om aan iemand te geven als cadeau, daar je iemand -volgens de oude traditie- een goede gezondheid toewenst!

Kerstkransen van Banket. Hieronder volgt een stap voor stap beschrijving met illustraties om zelf een Decoratieve Kerstkrans voor Kerstmis te maken. In een ander artikel kun je een stap voor stap beschrijving vinden van een Eetbare Kerstkrans om Zelf te maken - Kerstbanket met Amandelspijs Recept.


Kerstkrans Kerstdecoratie Kerstmis - Kerstkransen Maken - Wintergroen en Versiering

Kerstkrans Zelf Maken - Materiaal. Je kunt een decoratieve Kerstkrans maken van diverse materialen, van zuiver natuurlijk materiaal of ook van allerlei decoratieve plastic of stoffen figuurtjes; wat je zelf het mooiste vindt (zie ook tips onderaan), zoals:
 • Allerlei wintergroen uit je tuin, zoals bijvoorbeeld takjes van een palmboompje, taxus, buxus, conifeer, liguster, jeneverbes, prunus of laurierkers. Of kruidige, geurige takjes rozemarijn of tijm e.d.
 • Ook kun je takjes, hulst, dennentakjes of Kerstboomtakken bij de bloemist, plantenzaak of een tuincentrum kopen
 • Verdere decoraties voor de Kerstkrans -zoals dennenappels, eikels, kastanjes etc.- kun je ook in de vrije natuur vinden
 • Noten, zoals walnoten en allerlei (kunst)bessen en gedroogd fruit (zie Adventskrans Zelf Maken) zijn ook mooi om te gebruiken
 • Voor Kerstkransen kun je buiten het traditionele kerstgroen ook bijzondere groensoorten gebruiken zoals bijvoorbeeld eucalyptus, laurier, berken en groen wat je zelf mooi vindt of -ook belangrijk- lekker vindt ruiken
 • Buiten natuurlijk materiaal kun je natuurlijk ook andere Kerstdecoraties of kerstfiguurtjes in de krans verwerken, zoals kleine Kerstballetjes of Kerstmannetjes en dergelijke Kerstversieringen
 • Verdere versiersels zoals satijnen lint, zijden strik, gouddraad, zilverdraad voor een klassieke Kerstkrans. Maar je kunt ook andere materialen gebruiken als veertjes e.d. of een strakke uitvoering zonder tierelantijnen. Wat je zelf het mooiste vindt!

Kerstkrans Zelf Maken - Benodigde Materialen om Onderstaande Kerstkrans te Maken

Benodigde Materialen Kerstkrans. Materialen om de Kerstkrans te maken:
 • Diverse takjes Wintergroen van diverse tuinplanten (zie boven)
 • Basisvorm van ijzerdraad, kippengaas of een strokrans
 • Snoeischaar voor de takjes en Kniptang voor het ijzerdraad
 • Dun ijzerdraad of groen binddraad (voor de tuin) en eventueel dun koperdraad
 • Kerstversieringen als dennenappels, noten en andere versierselen (zie boven)
 • Circa 1,5 tot 2 meter lint

Voorbereiding Kerstkrans. Maak eerst een ronde basisvorm -kransvorm- van ijzerdraad en bekleedt deze met mos of stro.

Je kunt een strokrans ook kant en klaar kopen in de meeste plantencentra, in een bloemenwinkel of hobbywinkel.

Je kunt het groen, de takjes, het beste in kleine plukjes van gelijke grootte klaarleggen, voordat je aan de krans begint. Knip takjes van ca. 10 tot 20 cm.

Structuur Kerstkrans Maken. Bevestig de plukjes dicht tegen de ring en laat ze elkaar een beetje overlappen. Bind elk plukje met draad vast. Kijk tijdens het binden of de krans er gelijkmatig en vol uit gaat zien. Laat de achterkant van de Kerstkrans vrij, zodat deze later mooi vlak hangt of ligt.

Hangende - Liggende Krans. Een Kerstkrans hoeft niet perse te hangen. De Kerstkrans kan ook zeer decoratief zijn op een mooi gedekte Kersttafel. Je kunt bijvoorbeeld ook kerstfiguren, kerstballen, een schaaltje met kerstchocola of kerstkransjes (koekjes), een kandelaar of waxinelichtjes (goed afschermen tegen brandgevaar!) en dergelijke binnen de ringvorm in het midden plaatsen.

Kerstkrans Zelf Maken - Voorbeeld Afbeeldingen - Stap voor Stap Illustraties Werkwijze

Voorbeeld Kerstkrans. Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe je de Kerstkrans maakt (met een strokrans basisvorm).Stap 1

Wikkel de draad ter versteviging een aantal keer om de strokrans heen. Druk vervolgens een plukje groen tegen de buitenrand van de krans en bind het met dun ijzerdraad goed vast.


Stap 2

Bevestig het volgende plukje vlak naast het eerste, ongeveer op het midden van de krans. Maak op deze wijze van buiten naar binnen over de hele krans halve ringen van plukjes groen.


Stap 3

Maak de halve ring compleet met een plukje groen aan de binnenkant en zet dit op dezelfde wijze vast met draad. Laat de achterkant van de krans vrij, zodat deze later goed vlak hangt of ligt.


Stap 4

Leg de volgende halve ring groen altijd iets over de voorgaande, zodat het gebladerte heel dicht wordt. De steeltjes en het draad mogen niet te zien zijn. En de krans moet mooi gevuld en compact zijn.


Stap 5

Druk -om de hele krans gelijkmatig te maken- het eerste aangebrachte plukje groen wat samen en bind de laatste takjes ertussen vast. Let op: Knip het draad nog niet door!


Stap 6

Draai de krans om. Maak van het draad een lus, waaraan je de krans op kunt hangen (indien je een hangende krans wilt). Maak de lus stevig vast en steek de uiteinden van het afgeknipte draad in het stro.


Stap 7

Maak van het lint lussen van gelijke grootte voor de strik. Maak de lussen in het midden van de strik met een stukje ijzerdraad aan elkaar vast.


Stap 8

Draai de uiteinden van het draad om elkaar heen, steek ze in de krans en maak ze aan de achterkant vast.

De Kerstkrans Decoreren met Dennenappels en Kerst Decoraties Kerstversiering - Tips
Stap 1

Wikkel koperdraad rond een dennenappel. Begin onderaan en wikkel de draad rond de dennenappel naar boven en vervolgens weer omlaag. Draai de uiteinden om elkaar heen en knip ze af op een stukje van 4 tot 5 cm na (laat dit zitten).


Stap 2

Verdeel de met draad omwonden dennenappels gelijkmatig over de krans. Zet ze naar keuze alleen aan de bovenkant van de krans of verspreid ze langs de randen. Net wat je zelf mooi vindt!


Tips Kerstdecoratie - Decoreren Kerstkrans

Je kunt de Kerstkrans naar jouw eigen smaak en fantasie maken. Hiernaast zie je een voorbeeld van een Kerstkrans omwikkeld met rood lint, een Kerstkrans met dennenappeldecoratie en nog een variant met kunstbesjes en vogelfiguurtjes (op ijzerdraad). Deze en andere decoratieve figuurtjes of specifieke kerstfiguren zijn verkrijgbaar bij tuincentra en ook winkels met hobby en knutsel-materialen.

Je kunt b.v. ook allerlei kleine speelgoedjes, Kerstpoppetjes, Kerstballetjes, maar ook fotootjes en illustraties uit tijdschriften van Kerstfiguren op karton geplakt of foto's van je kinderen, gezin of familie in de Kerstkrans verwerken. Ook kan je walnoten, vruchten of plakjes gedroogd fruit in de Kerstkrans prikken (zie Adventskrans maken), waardoor het ook heel lekker gaat ruiken of takjes lavendel, chocolade kerstkransjes, kerstmannetjes of welk materiaal je maar wilt en mooi vindt!


Meer Mooie Originele Kerstdecoraties - Kerstversiering - Kerstfiguren Kerststal MakenVeel plezier en fantasie met het maken en knutselen van de Kerstkrans en een hele fijne Kersttijd toegewenst!
© 2008 - 2018 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf een kerstkrans makenZelf een kerstkrans makenMet de kerstdagen hebben veel mensen een kerstkrans in huis hangen. Deze kun je kopen in de meeste tuincentra, maar het…
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…
Originele Kerstdecoraties - Zelf MakenOriginele Kerstdecoraties - Zelf MakenTips voor Kerstdecoratie en mooie Kerstversiering die je makkelijk en snel kunt maken, goedkoop en ook origineel. Heb je…
De herfstkrans wordt een kerstkransDe herfstkrans wordt een kerstkransBegin november worden vele huisdeuren versierd met prachtige kransen. Kransen met herfstmaterialen maar ook al met een k…
Kerst: goedkope en zelfgemaakte decoratiesKerst: goedkope en zelfgemaakte decoratiesIn speciaalzaken zie je dikwijls mooie homedecoratie voor kerstmis. Spijtig genoeg zijn deze decoraties vaak peperduur e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skiwi, Pixabay
 • Creatief en Decoratief - De allermooiste Knutselideeën. Impressum IMP BV
 • Eigen Kerstdecoratie ideeën

Reageer op het artikel "Kerstkransen - Kerstkrans Zelf maken - Kerstdecoratie Kerst"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

M. Peek, 17-12-2008 10:58 #1
Het is denk ik niet makkelijk om een kerstkrans te maken maar ik wil het wel gaan proberen.

Infoteur: Sila
Laatste update: 12-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!