Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenis

Op 23 september vieren alle Ieren ter wereld Arthur's Day. De traditie heeft niets te maken met de politiek of godsdienst van Ierland, maar wel met het wereldberoemde Guinness bier. In dit artikel kom je meer te weten over de geschiedenis van Arthur's Day, alsook over het Guinness Storehouse en over de vele activiteiten die op Arthur's Day georganiseerd worden.

Arthur's Day

In 2009 was het precies 250 jaar geleden dat Arthur Guinness met de brouwerij St-James's Gate in het Ierse Dublin een huurovereenkomst tekende die maar liefst 9000 jaar geldig is. Hiermee schonk hij Ierland en de rest van de wereld het intussen beroemde Guinness bier. Deze verjaardag was in 2009 de aanleiding voor de organisatie van Arthurís Day. De belangstelling voor het feestelijke evenement was enorm, vandaar dat er sindsdien op dat succes wordt voortgebouwd.

Activiteiten in Dublin en de rest van Ierland

Op 23 september, om 17u59 stipt, heft men overal ter wereld het Guinness-glas op Arthur Guinness om de ondertekening van het huurcontract te herdenken. Deze drink is de start van een groot feest dat in de eerste plaats in Dublin wordt gevierd. Er zijn concerten met internationale groepen en Ierse bands in bars, pubs, concertzalen en zelfs in de St-Jamesís Brewery.

Ook de Ierse steden Cork en Galway gaan op de feesttoer met muziek op verschillende plaatsen in de stad. Uiteraard worden ook hier de smaakpupillen verwend met heerlijke Guinness. In Dublin, Cork en Galway samen zijn er ruim 60 muziekvoorstellingen.

Internationale Guinness activiteiten

Dat Arthurís Day een internationaal gebeuren is heeft natuurlijk te maken met het feit dat zoveel Ieren over de ganse wereld zijn uitgezworven. Zij koesteren de Ierse tradities en cultuur en ze drinken vanzelfsprekend ook Guinness. Zo zullen in Chicago, tijdens het Guinness-Oysterfest, naar schatting 10.000 feestvierders een Guinness-to-Arthur heffen. In de andere continenten, niet in het minst op het Europese vasteland, zal op 23 september menig glas Guinness worden gedronken.

Guinness Storehouse

De belangrijkste Guinness attractie in Ierland is het Guinness Storehouse, gevestigd in het hart van de St-Jamesís Gate Brewery. Het bezoek is een onvergetelijke reis door de geschiedenis van Guinness en je leert alles over het productieproces en over de figuur Arthur Guinness. Alleen al voor de schitterende architectuur uit 1904 moet je de Storehouse bezoeken. Er zijn maar liefst zeven verdiepingen en op de hoogste verdieping kan je genieten van de Gravity Bar met het prachtige panorama over Dublin.

Ierland

Tijdens feestdagen als Arthurís Day maak je ook kennis met de eigenheid en de authenticiteit van Ierland, met zijn rijke tradities. Guinness wordt aldus een smaakmaker voor al het andere waarmee Ierland zijn bezoekers weet te verwennen: de ongeschonden natuur, de cultuurhistorische bezienswaardigheden, de levendigheid van de steden, de gastronomie, de leuke pubs, de gezellige restaurants, de typisch Ierse logies en bovenal de grote Ierse gastvrijheid.

Lees verder

© 2010 - 2020 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De waarheid over Koning ArthurDe waarheid over Koning ArthurIedereen kent wel de verhalen van Koning Arthur, de legendarische oud-Engelse koning. Er zijn talloze boeken en films ge…
Koning Arthur (Keltische legeraanvoerder)Koning Arthur was een Keltische legeraanvoerder die vermoedelijk regeerde tussen 454 en 470. Er is vrijwel niets over he…
Vlag van IerlandVlag van IerlandIs het de Italiaanse vlag die je daar in de verte ziet? Je kijkt beter. Nee, deze vlag is groen, wit, oranje. Even denk…
Mist der eeuwen: de verdwijning van Koning ArthurKoning Arthur van de Tafelronde. Wie kent hem niet? Er zijn talloze verhalen over hem geschreven, epische films over hem…

Ludieke feesten in SpanjeLudieke feesten in SpanjeFeesten vormen in Spanje een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Maar niet alle feesten zijn zo conflictief al…
Landelijke intocht Sinterklaas 2019 in Apeldoorn en SintfilmLandelijke intocht Sinterklaas 2019 in Apeldoorn en SintfilmIn 2019 vindt de landelijke intocht van de Sinterklaas plaats op zaterdag 16 november in Apeldoorn. Dieuwertje Blok pres…

Reageer op het artikel "Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: Augustus 2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Special: Ierland
Schrijf mee!