Arthur's Day - Activiteiten en geschiedenis

Op 23 september vieren alle Ieren ter wereld Arthur's Day. De traditie heeft niets te maken met de politiek of godsdienst van Ierland, maar wel met het wereldberoemde Guinness bier. In dit artikel kom je meer te weten over de geschiedenis van Arthur's Day, alsook over het Guinness Storehouse en over de vele activiteiten die op Arthur's Day georganiseerd worden.

Arthur's Day

In 2009 was het precies 250 jaar geleden dat Arthur Guinness met de brouwerij St-James's Gate in het Ierse Dublin een huurovereenkomst tekende die maar liefst 9000 jaar geldig is. Hiermee schonk hij Ierland en de rest van de wereld het intussen beroemde Guinness bier. Deze verjaardag was in 2009 de aanleiding voor de organisatie van Arthur’s Day. De belangstelling voor het feestelijke evenement was enorm, vandaar dat er sindsdien op dat succes wordt voortgebouwd.

Activiteiten in Dublin en de rest van Ierland

Op 23 september, om 17u59 stipt, heft men overal ter wereld het Guinness-glas op Arthur Guinness om de ondertekening van het huurcontract te herdenken. Deze drink is de start van een groot feest dat in de eerste plaats in Dublin wordt gevierd. Er zijn concerten met internationale groepen en Ierse bands in bars, pubs, concertzalen en zelfs in de St-James’s Brewery.

Ook de Ierse steden Cork en Galway gaan op de feesttoer met muziek op verschillende plaatsen in de stad. Uiteraard worden ook hier de smaakpupillen verwend met heerlijke Guinness. In Dublin, Cork en Galway samen zijn er ruim 60 muziekvoorstellingen.

Internationale Guinness activiteiten

Dat Arthur’s Day een internationaal gebeuren is heeft natuurlijk te maken met het feit dat zoveel Ieren over de ganse wereld zijn uitgezworven. Zij koesteren de Ierse tradities en cultuur en ze drinken vanzelfsprekend ook Guinness. Zo zullen in Chicago, tijdens het Guinness-Oysterfest, naar schatting 10.000 feestvierders een Guinness-to-Arthur heffen. In de andere continenten, niet in het minst op het Europese vasteland, zal op 23 september menig glas Guinness worden gedronken.

Guinness Storehouse

De belangrijkste Guinness attractie in Ierland is het Guinness Storehouse, gevestigd in het hart van de St-James’s Gate Brewery. Het bezoek is een onvergetelijke reis door de geschiedenis van Guinness en je leert alles over het productieproces en over de figuur Arthur Guinness. Alleen al voor de schitterende architectuur uit 1904 moet je de Storehouse bezoeken. Er zijn maar liefst zeven verdiepingen en op de hoogste verdieping kan je genieten van de Gravity Bar met het prachtige panorama over Dublin.

Ierland

Tijdens feestdagen als Arthur’s Day maak je ook kennis met de eigenheid en de authenticiteit van Ierland, met zijn rijke tradities. Guinness wordt aldus een smaakmaker voor al het andere waarmee Ierland zijn bezoekers weet te verwennen: de ongeschonden natuur, de cultuurhistorische bezienswaardigheden, de levendigheid van de steden, de gastronomie, de leuke pubs, de gezellige restaurants, de typisch Ierse logies en bovenal de grote Ierse gastvrijheid.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Guinness – Het zwarte bier van Ierland uit DublinGuinness – Het zwarte bier van Ierland uit DublinIn Dublin staat de fabriek waar de oorsprong ligt van Guinness, het ‘ruby red beer’ dat ook wel het 'zwarte goud van Ier…
De hoogtepunten van IerlandDe hoogtepunten van IerlandIn de zomer van 2012 heb ik met een vriendin een rondreis gemaakt door Schotland, Ierland en Engeland. Dit artikel gaat…
Dublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDe laatste verblijfplaats van onze rondreis door Ierland is Dublin, de stad aan de rivier de Liffey, de stad van Guinnes…

Ludieke feesten in SpanjeLudieke feesten in SpanjeFeesten vormen in Spanje een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Maar niet alle feesten zijn zo conflictief al…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.