Nationale Bevrijdingsdag

5 mei staat bekend als Bevrijdingsdag. Op deze dag worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Het Nationaal Comité 4 en 5 vormt hierbij het adviespunt. Dit comité geeft dan aanwijzingen, tips en suggesties voor de organisaties van de herdenkingsplechtigheden en festiviteiten.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Jaarlijks worden er in ons land meerdere grotere bevrijdingsfestivals gehouden. Hier treden altijd landelijke bekende artiesten op. Zij mogen zich de ambassadeurs van de vrijheid noemen. Namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei mogen zij dan de ‘vrijheid doorgeven’ aan de bezoekers van het festival. Dit doen zij met een helikoptertour. In deze helikopters vliegen ze langs de Bevrijdingsfestivals in Nederland om op te treden en de vrijheid te vieren.

De start van Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag start altijd met een inhoudelijk ochtendprogramma. Deze ‘Start Nationale Viering van de Bevrijding’ is de overgang tussen de Dodenherdenking op 4 mei en het feest op 5 mei. De Start wordt elk jaar in een andere provincie gehouden. De 5 meilezing staat hierbij centraal. Deze wordt gehouden door een prominente Nederlander rondom het thema van dat jaar. Daarna wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit vuur vormt dan weer het startsein voor alle Bevrijdingsfestivals en de andere festiviteiten in het land.

Echt feest

Naast de bevrijding staat op deze dag het vieren van de vrijheid centraal. Bevrijdingsdag staat dan ook voor de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het is op deze dan echt feest. Op elk bevrijdingsfestival worden dan ook tal van activiteiten georganiseerd die helemaal in het teken staan van vrijheid, zoals optredens, jongerendebatten en lezingen.

Nationale feestdag

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van ons land en het toenmalig Nederlands-Indië in 1945 wordt gevierd. De viering van deze dag wordt altijd op 5 mei gehouden. Het maakt hierbij dan niet uit of 5 mei op een zondag of een religieuze feestdag valt. De burgemeester neemt de beslissing of er in een gemeente festiviteiten mogen worden gehouden.

De vlag

Op deze dag wordt de Nederlandse vlag gehesen. Deze hangt in de top tussen zonsopgang en zonsondergang. In plaats van de oranje wimpel, wordt hierbij een speciale wimpel gebruikt. Dit is de Vier Vrijheidswimpel. Deze is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst Vier Vrijheid.

Niet automatisch vrij

5 mei is uitgeroepen tot een nationale feestdag, maar dat betekent nog niet dat je automatisch een vrije dag hebt. Mensen die bij een overheidsinstantie werken hebben dan vaak vrij als hun dienst het toelaat. Bij commerciële bedrijven staat het in je cao of je arbeidsovereenkomst vermeld of 5 mei een vrije dag is. Op een school wordt het door het schoolbestuur bepaald of 5 mei een vrije dag is of niet.
© 2012 - 2025 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regels van het vlaggen op 4 en 5 meiRegels van het vlaggen op 4 en 5 meiWanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen, en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Openingstijden banken tijdens feestdagen 2020Openingstijden banken tijdens feestdagen 2020Tijdens feestdagen is het altijd weer even nadenken over welke instanties nu wel en niet geopend zijn. Zo is het bijvoor…
Bevrijding van Ameland - Bevrijdingsdag op het WaddeneilandBevrijding van Ameland - Bevrijdingsdag op het WaddeneilandAmeland was van voorjaar 1940 tot voorjaar 1945 bezet gebied. Voor Nederland rekenen we 5 mei als de Bevrijdingsdag van…

Pasen; eieren zoeken en palmpaasstok makenIn deze tekst lees je over de oorsprong van Pasen in de verschillende godsdiensten en de uitleg van de rituelen die bij…
Meifeesten en Lentefeesten met vruchtbaarheidssymboliekMeifeesten en Lentefeesten met vruchtbaarheidssymboliekDe datum 1 mei is vooral bekend als De Dag van de Arbeid. Die dag is een feestdag van de socialistische en communistisch…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.