InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Nationale Bevrijdingsdag

Nationale Bevrijdingsdag

5 mei staat bekend als Bevrijdingsdag. Op deze dag worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Het Nationaal Comité 4 en 5 vormt hierbij het adviespunt. Dit comité geeft dan aanwijzingen, tips en suggesties voor de organisaties van de herdenkingsplechtigheden en festiviteiten.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Jaarlijks worden er in ons land meerdere grotere bevrijdingsfestivals gehouden. Hier treden altijd landelijke bekende artiesten op. Zij mogen zich de ambassadeurs van de vrijheid noemen. Namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei mogen zij dan de ‘vrijheid doorgeven’ aan de bezoekers van het festival. Dit doen zij met een helikoptertour. In deze helikopters vliegen ze langs de Bevrijdingsfestivals in Nederland om op te treden en de vrijheid te vieren.

De start van Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag start altijd met een inhoudelijk ochtendprogramma. Deze ‘Start Nationale Viering van de Bevrijding’ is de overgang tussen de Dodenherdenking op 4 mei en het feest op 5 mei. De Start wordt elk jaar in een andere provincie gehouden. De 5 meilezing staat hierbij centraal. Deze wordt gehouden door een prominente Nederlander rondom het thema van dat jaar. Daarna wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit vuur vormt dan weer het startsein voor alle Bevrijdingsfestivals en de andere festiviteiten in het land.

Echt feest

Naast de bevrijding staat op deze dag het vieren van de vrijheid centraal. Bevrijdingsdag staat dan ook voor de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het is op deze dan echt feest. Op elk bevrijdingsfestival worden dan ook tal van activiteiten georganiseerd die helemaal in het teken staan van vrijheid, zoals optredens, jongerendebatten en lezingen.

Nationale feestdag

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van ons land en het toenmalig Nederlands-Indië in 1945 wordt gevierd. De viering van deze dag wordt altijd op 5 mei gehouden. Het maakt hierbij dan niet uit of 5 mei op een zondag of een religieuze feestdag valt. De burgemeester neemt de beslissing of er in een gemeente festiviteiten mogen worden gehouden.

De vlag

Op deze dag wordt de Nederlandse vlag gehesen. Deze hangt in de top tussen zonsopgang en zonsondergang. In plaats van de oranje wimpel, wordt hierbij een speciale wimpel gebruikt. Dit is de Vier Vrijheidswimpel. Deze is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst Vier Vrijheid.

Niet automatisch vrij

5 mei is uitgeroepen tot een nationale feestdag, maar dat betekent nog niet dat je automatisch een vrije dag hebt. Mensen die bij een overheidsinstantie werken hebben dan vaak vrij als hun dienst het toelaat. Bij commerciële bedrijven staat het in je cao of je arbeidsovereenkomst vermeld of 5 mei een vrije dag is. Op een school wordt het door het schoolbestuur bepaald of 5 mei een vrije dag is of niet.
© 2012 - 2019 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dodenherdenking en Nationale Bevrijdingsdag 2019Dodenherdenking en Nationale Bevrijdingsdag 2019Op 4 en 5 mei staan we in Nederland stil bij onze vrijheid. Deze herdenking is vlak na de Tweede Wereldoorlog ingesteld.…
Regels voor het vlaggen op 4 en 5 mei 2020Regels voor het vlaggen op 4 en 5 mei 2020Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…
Verplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesWat zijn in 2019 en 2020 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Bevrijding van Ameland - Bevrijdingsdag op het WaddeneilandBevrijding van Ameland - Bevrijdingsdag op het WaddeneilandAmeland was van voorjaar 1940 tot voorjaar 1945 bezet gebied. Voor Nederland rekenen we 5 mei als de Bevrijdingsdag van…
Dodenherdenking: afschaffen, of opdat wij niet vergeten?Dodenherdenking: afschaffen, of opdat wij niet vergeten?Dodenherdenking vind elk jaar plaats op 4 mei. We herdenken alle mensen -burgers en militairen- die omgekomen zijn in oo…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Nationale Bevrijdingsdag"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!