Feest vieren met een thema: een rode draad in je party

Feest vieren met een thema: een rode draad in je party Feest vieren met een speciaal onderwerp, kan een feest extra aantrekkelijk maken. Het voorkomt dat je party of evenement er een uit een dozijn is. Het maakt dat het meer is dan 'netwerken, snacken en borrelen'. Het onderwerp dat je kiest, kan de rode draad zijn in je happening. Denk aan speciale uitnodigingskaarten sturen. Gepaste versiering, vlaggetjes, slingers en ballonnen ophangen. Speciale hapjes en drankjes tijdens het feest. Goed uitgezochte cd's voor swingende muziek. Misschien wel een thematisch afscheidscadeautje voor je gasten. En 'last but nog least': het bezorgt jou als organisator van het feestje veel voorpret!

Een thema-feest verzinnen

Hoe verzin je een thema-feest? Een themafeest is een feest dat je invult en vorm geeft door een onderwerp te kiezen voor je feest. Een onderwerp dat jijzelf leuk vindt en waarvan je vermoedt dat je gasten het ook lollig vinden. Het is handig als je een thema kiest dat zich gemakkelijk laat uitwerken, zonder veel moeite en zonder veel geld, maar met heel veel plezier.

Te denken valt bijvoorbeeld aan een land of werelddeel. Of denk eens aan je hobby's. Je hebt vast vrienden of kennissen met wie je die hobby gemeen hebt: reizen of natuur of kokkerellen. Beoefen je een veel voorkomende sport? Zoals voetballen of zwemmen? Houd je van muziek, een bepaalde soort muziek? Houden je vrienden en familie van dezelfde muziek? Musiceer je zelf? Of houd je ervan je zelf eens lekker uit te dossen in kleding van een bepaalde historische periode.

Hoe je themafeest uit te werken?

Bij het invullen van je thema feestdag, kun je aan allerlei aspecten van het feest denken. Te beginnen bij de uitnodiging voor je gasten tot en met een afscheidspresentje.

Uitnodiging

Je thema kun je verwerken in je uitnodigingskaart. Je kondigt je thema-feest aan en kiest een passende afbeelding en een passende uitspraak of kleur erbij. Wordt het bijvoorbeeld een feest rond eten: beeld dan een kok af of doe er een recept bij van een snack die je op het feest serveert. Of... laat je creativiteit erop los.

Verlanglijst

Als het een feest is waarbij je cadeautjes van je gasten kunt vragen, kies dan attenties uit die samenhangen met je thema. Als het een reisfeest is, vraag je boeken over het land waar je heen wilt reizen, een wereldbol, een plattegrond van je favoriete reisbestemming, verzin maar.

Hapjes en drankjes

Natuurlijk kun je ook de traktatie, je snacks en drankjes proberen in te vullen aan de hand van je thema. Je bitterbal wordt een voetbal als je een Oranjegezind voetbalfeest geeft. Je drankje oranjebitter. Of sinaasappelsap voor wie geen alcohol drinkt.

Muziek

Allicht is er muziek te vinden die bij je feest past. Heb je een Marokko-feest? Dan ga je op zoek naar Marokkaanse muziek of naar Marokkaanse muzikanten. Houd je van jazz? Zoek jazz- cd's uit.

Versiering

Ook de thema-versiering hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Een natuurfeest? Ga op zoek naar servetten met bloemen of kruiden of vogeltjes erop. Een voetbalfeest? Oranje slingers. Heb je wissellijsten aan de muur? Doe er voor die dag (of langer, per slot is het jouw lievelingsthema) bijpassende foto’s, kaarten of kalenderplaten in. Voor een rozenfeest kun je bijvoorbeeld foto's of kaarten van rozen ophangen.

Feestkleding

Kijk of je passende kleding kunt verzinnen voor jezelf. En misschien daag je je gasten uit om dat ook te doen. Is het een rock en rol feest? Kijk in je kledingkast of ga op zoek in een kringloopwinkel. Een dansfeest? Tik een tweedehands zwierige rok op de kop. Of doe je zelf eindelijk die outfit cadeau die je al heel lang wilde kopen. Misschien vind je wel iets in de uitverkoop?

Afscheidscadeautjes

Op de kinderfeestjes van nu krijgen de kleine gasten vaak een cadeautje mee naar huis. Dat kun je toch ook voor je volwassen gasten doen? Gewoon een aardigheidje, een attentie. Voor een eet-feestje: een heerlijk recept. Bij een tuinfeestje: een zakje bloemzaad. Het gebaar, de originele vondst, is al snel belangrijker dan het prijskaartje dat er aan heeft gehangen.

Feestelijke conclusie

Een thema kan je feest een extra accent geven. Het geeft jou als gastheer of gastvrouw voorpret en het helpt je gasten aan een idee over een cadeautje of over een volgend thema-feest. Zoals uit de voorbeelden blijkt, hoeft het niet veel extra geld en tijd te kosten. Het koste je hooguit wat tijd en creativiteit. De voorbeelden hebben je vast op gang geholpen!
© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Party thuis organiseren, hoe pak je dat aan?Party thuis organiseren, hoe pak je dat aan?Thuis een party organiseren is weer helemaal in. Misschien waren we het moe om massaal te hossen in een discotheek, die…
Studentenleven: Hoe geef ik een goed feest?Studenten staan bekend om feestjes, slapeloze nachten en gezelligheid. Zelf een feest geven is natuurlijk ook erg leuk,…
Quiz over monsters: draken, vampiers, aliens, weerwolvenQuiz over monsters: draken, vampiers, aliens, weerwolvenMonsters zijn angstaanjagend, reusachtig groot, onmenselijk.... Denk aan aliens, weerwolven of vampieren. Monsterlijke w…
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…

Knutselen met Pasen (ei, lammetje, narcis, kip)Knutselen met Pasen (ei, lammetje, narcis, kip)Bij feesten horen knutsels, zo is er genoeg te verzinnen om Pasen nog leuker te maken. Naast het eieren versieren kun je…
Pasen; eieren zoeken en palmpaasstok makenIn deze tekst lees je over de oorsprong van Pasen in de verschillende godsdiensten en de uitleg van de rituelen die bij…
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 23-01-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.