Oostenrijk, Innsbruck de hoofdstad van de Alpen

Oostenrijk, Innsbruck de hoofdstad van de Alpen Innsbruck is een ideaal skioord, bekend om zijn gastvrijheid gedurende het vierschansen toernooi. Het is een oude stad met veel sfeer en bezienswaardigheden zoals de Alpen Zoo. Maar in de zomer van 2008 zal de gastvrijheid van Innsbruck gericht zijn op de voetballiefhebbers. In het Tivoli Neu zullen 3 groepswedstrijden gespeeld worden van het Euro 2008.

Algemeen

Op een hoogte van 574 meter ligt Innsbruck. De stad ligt in het dal van de Inn, een zijrivier van de Dounau. Letterlijk vertaald betekend Innsbruck dan ook “Brug over de Inn”. Het is de hoofdstad van de regio Tirol en heeft 127.000 inwoners.

Wintersport

Innsbruck is al twee keer gastheer geweest van de Olympische Winterspelen, namelijk in 1964 en 1976. In de omgeving van Innsbruck liggen 9 skigebieden, waar in totaal 285 km piste, 80 kabelcabines en liften aanwezig zijn. Enkele van deze gebieden zijn Mutteralm, Schlick 2000 en Axamer Lizum.

Al in 1949 werd de basis gelegd voor het bekende schansspring toernooi. Verenigingen uit Partenkichen (Duitsland) en Innsbruck besloten een schansspring toernooi te organiseren. Inmiddels is het hieruit ontstane vierschansentoernooi uitgegroeid tot een wereldattractie op het gebied van schansspringen. Anno 2007 is er een nieuwe skischans van 47 meter boven het platform, de Bergisel skischans, ontworpen door Zaha Hadid en heeft verschillende architectuur prijzen ontvangen.

Bezienswaardigheden

Innsbruck is een echte sportstad, het hele jaar. Maar het heeft ook een mooi, centrum met veel historie en oude gebouwen en een geweldige sfeer. De binnenstad is een bijzonder soort winkelcentrum. In de Rathaus Galerien (overdekte galerijen) is bijzondere mode, sierraden te vinden. Verder zijn er veel Middeleeuwse huizen te vinden.

Der Alpenzoo Innsbruck

Deze hoogstgelegen dierentuin van Europa (op een hoogte van 727 meter) huisvest meer dan 2.000 dieren, verdeeld over 150 soorten. Het park opende zijn deuren in 1962 voor de eerste keer. Jaarlijks bezoeken ongeveer 300.000 mensen het park.

Dom Sankt Jacob

De kathedraal van Innsbruck is opgetrokken in de barokke stijl. De bouw begon in 1717 en rond 1724 was de kerk klaar. Boven het altaar hangt een schilderij van Lukas Cranach sr. De “Mariahilf”, oftewel Maria help ons. De fresco´s in de kerk zijn van de broeders Asam. Iedere dag om 12.12 uur luiden de klokken van de noord toren van de kathedraal.

Goldenes Dachl

Gelegen aan het centrale plein, gebouwd in de 15e eeuw, bedoeld als residentie voor de koningen en koninginnen van Tirol. Het is een drie verdiepingen tellend balkon, waarvandaan toernooien bekeken konden worden zonder dat de koninklijke hofhouding hun paleis hoefden te verlaten. Op het dak van het balkon liggen ongeveer 3.000 koperen dakpannen.

Hofburg

Rond 1460 werd paleis opgetrokken in de laatgotische stijl. Het was aartshertog Sigmund, graaf van Tirol, die in eerste instantie een Middeleeuwse burcht liet bouwen. Daarna liet keizer Maximilian I de burcht uitbreiden, maar keizerin Maria Theresia liet in de periode 1740 – 1780 het paleis reconstrueren tot het huidige paleis.

Het paleis heeft vier vleugels die rond de centrale zaal liggen. Het is geschilderd in witte en gouden kleuren.

Schloss Ambras

Hoog boven de stad torent het ommuurde slot uit. Omgeven door ongeveer 20 ha. Tuinen. In het gebouw bevindt zich het oudste museum van Europa. Het bezit een grote collectie wapens, wapenuitrusting.

Ooit was het slot de zomerresidentie van hertog Ferdinand II en zijn vrouw Philippine Welser, gedurende de jaren 1566 – 1570.

Grassmayr

De klokkenfabrikant bestaat sinds 1599. Al 15 generaties lang worden er kerkklokken in alle vormen en maten gemaakt. Het atelier is te bezichtigen en er is te zien hoe een klok gemaakt wordt.

Voetbalstadion

Ook Innsbruck staat waarschijnlijk in juni 2008 een paar dagen op zijn kop. Het is één van de speelsteden waar 3 groepswedstrijden voor het Euro 2008 worden gespeeld, namelijk op 10, 14 en 18 juni. Hier zullen Spanje, Rusland, Zweden spelen. In het multifunctionele Tivoli Neu stadion (3 km van het centrum), de thuisbasis van FC Wacker Tirol, wordt voor de komende wedstrijden de bezoekerscapaciteit met 12.000 uitgebreid tot 30.000 toeschouwers.

Geschiedenis

 • Bewezen door opgravingen is dat er al 3300 jaar geleden mensen woonden in het gebied rondom Innsbruck
 • Het waren de stiefzoons van Augustus, Tiberius en Drusus die een weg over de Brennerpas laten aanleggen.
 • Gedurende de 6e eeuw is Innbruck in handen van Beieren
 • In 1187 wordt de eerste Inn-brug aangelegd. Hier ontstaat een dorpje met marktrecht, dankzij een ruilovereenkomst met abt van Wilten
 • In 1247 wordt er voor het eerst gesproken over de stad Innsprugg
 • In 1500 vindt de voltooiing van de Goldene Dachl plaats
 • In 1703 vindt er een Beierse invasie plaats
 • In 1809 vinden er 4 veldslagen plaats op de Berisel, er worden er 3 gewonnen. De strijd is tegen de met Frankrijk geallieerde Beieren. De Tiroolse held voert de strijd aan, maar sneuvelt in 1810.
 • In 1814 krijgt Oostenrijk Tirol, en dus ook Innsbruck terug. Keizer Franz I is dan staatshoofd.
 • In 1858 wordt Innsbruck aangesloten op het spoorwegnet
 • Gedurende de Tweede Wereldoorlog worden zware bombardementen uitgevoerd op de stad. De kathedraal, Wilten, het station en de Maria Theresienstraße worden zwaar geraakt.
 • In 1964 wordt Innsbruck een bisdom
 • In juni 2008 zullen drie groepswedstrijden van het Euro 2008 plaatsvinden.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Axamer Lizum - Wintersport dichtbij Innsbruck in OostenrijkAxamer Lizum - Wintersport dichtbij Innsbruck in OostenrijkHet wintersportgebied Axamer Lizum ligt in Oostenrijk dichtbij Innsbruck. Het skigebied van Axamer Lizum valt onder de O…
Cijfers Nederlanders op wintersportIn Nederland is wintersport al jaren populair. Sinds de jaren ’90 is de populariteit van wintersport onder Nederlanders…
Studeren in OostenrijkStuderen in OostenrijkOostenrijk is een land waar je goed kunt studeren. Dit komt doordat je hier gemakkelijk wordt toegelaten tot een hogesch…
Shaka Zulu, Afrikaanse legendeShaka Zulu (of Zoeloe) is een sterk gemythologiseerde figuur uit de Afrikaanse geschiedenis. In het Westen is zijn naam…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.