Sisi, de periode waarin zij leefde

Sisi, de periode waarin zij leefde Toen Sisi keizerin van Oostenrijk werd kreeg zij ook titels die betrekking hadden op grondbezit in onder andere het huidige Italië, Duitsland en Hongarije. Gedurende de regeringsperiode van Keizer Franz Joseph verenigde Italië zich tot de huidige vorm en was Bismarck actief om Duitsland te verenigen. Het gevolg was dat het keizerspaar steeds meer titels moesten inleveren. Ook Hongarije kwam langzaam aan in opstand, totdat Sisi ging bemiddelen en de dubbelstaat Oostenrijk-Hongarije ontstond.

Algemeen

Toen Sisi (geboren op 24 december 1837) met Franz Joseph trouwde en keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije werd, was er net een roerige tijd in Wenen achter de rug. Zes jaar voordat zij naar Wenen kwam, brak er opstand in heel Europa uit ook in Wenen.

Opstanden

Frankrijk

In februari 1848 breekt de revolutie in Frankrijk uit, welke de val van Koning Lodewijk Philippe teweeg brengt. Dezelfde dag wordt in Frankrijk de Tweede Franse Republiek uitgeroepen. In december van 1848 werd Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte verkozen tot president van Frankrijk.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Oostenrijk + Hongarije

Begin maart eist de Hongaar Lajos Kossuth de onafhankelijkheid van Hongarije. De Russische tsaar bang geworden, verzamelde een leger en bood de keizer van Hongarije aan de opstand in Hongarije neer te slaan.

Op 13 maart 1848 breekt de revolutie in Wenen uit en enkele dagen later heft Keizer Ferdinand de censuur op. In april wordt de constitutie uitgevaardigd, in mei wordt deze alweer herzien. In oktober 1848 begint de contrarevolutie in Wenen welke bloedig wordt neergeslagen. Keizer Ferdinand abdiceert ten gunste van zijn neef. Franz Joseph I wordt keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije.

Italië

Ook breken in dezelfde periode onrusten uit in Italië. Tenminste het Italië zoals dat heden ten dage bestaat was er toen nog niet. In het noorden van het huidige Italië, Lombardije Venetië, regeerden de Habsburgers, in het zuiden de Bourbons.

Er is een roep om een verenigd Italië, waarbij onder ander Victor Emanuel bij betrokken is. In 1849 wordt hij koning van Sardinië en bijna 20 jaar later de eerste koning van het verenigd Italië.

Bron: Georg Martin Ignaz Raab, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Georg Martin Ignaz Raab, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Krimoorlog

In de jaren 1854 t/m 1856 vindt de Krimoorlog plaats, een onderdeel van de Russisch-Turkse oorlog. Franz Joseph had toegezegd aan de tsaar hem te zullen bijstaan. De tsaar trok hierop zijn troepen terug uit de bezette gebieden van Oostenrijk-Hongarije. De troepen van de keizer namen de vrijgegeven gebieden prompt over en de steun aan de tsaar werd nooit ingelost. Gedurende deze oorlog werd Florence Nightingale beroemd vanwege haar verpleegkundige successen.

Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte

Deze Napoleon Bonaparte wordt in 1848 uitgeroepen tot president van Frankrijk. In december 1852 liet Napoleon zich kronen tot keizer, nadat hij een jaar eerder een staatsgreep heeft gepleegd.

Tijdens de slag om Solferino in 1859 in Italië, waarbij Napoleon probeerde de Oostenrijkers te verdrijven, kwamen meer dan 38.000 mensen om. Onder de macht van Franz Joseph verliest Oostenrijk deze slag. Solferino is de grondslag geweest voor de oprichting van het rode kruis door Henry Dunant. Volgens Dunant was deze slag een ware slagerij, de bloedigste die tot dan toe heeft plaatsgevonden.

De vrede van Villafranca met Napoleon is bittere noodzaak. Franz Joseph moet Lombardije inleveren, dus hij en Sisi zijn een deel van hun titels kwijt.

Mexico

Ook had Napoleon zich ten doel gesteld Mexico te overwinnen. Volgens hem was Mexico de sleutel van Midden Amerika, de brug naar Brazilië. Hiervoor gebruikte hij de broer van keizer Franz Joseph, Maximilliaan, die hij het keizerschap van Mexico voor ogen hield. Met behulp van Franse militaire invloed. Van april 1861 tot en met april 1865 was Amerika verwikkeld in de burgeroorlog. De noordelijke- en zuidelijke staten vochten, voornamelijk, om afschaffing van de slavernij. Deze oorlog kwam Napoleon zeer goed uit.

In mei 1864 werd er voet aan wal in Mexico gezet, nog geen jaar later vond de moord op Abraham Lincoln plaats. In 1866 trekt Napoleon zich terug en laat Maximiliaan aan zijn lot over. In februari 1867 vertrekt Maximiliaan met zijn soldaten naar Queretaro. Juarez echter belegert hem met een veelvoud aan soldaten. Na 2 maanden valt de stad en wordt Maximiliaan gevangen genomen. Half juni van dat jaar wordt hij tot de dood veroordeeld.

Oostenrijk Hongarije

In juni 1866 vindt de oorlog tussen Pruisen en Oostenrijk plaats. Oostenrijk verliest ook deze slag en alle Duitse bezittingen van Oostenrijk worden Duits. In dezelfde periode rommelt het ook weer in Hongarije, dat dreigt met een revolutie.

Sisi is zeer geliefd in Hongarije en zij reist dus af naar Boedapest. Door haar werk en bemiddeling wordt de nieuwe dubbelstaat Oostenrijk Hongarije in 1867 gerealiseerd. Franz en Sisi worden gekroond tot koning en koningin.

Bekende personen en gebeurtenissen uit deze periode

In de tijd waarin Sisi leefde, leefden er nog een aantal andere mensen die ook de geschiedenisboeken hebben gehaald. Dit waren onder andere:
 • Bismarck (vereniging Duitse deelstaten)
 • Garibaldi + Victor Emanuel (éénwording Italië)
 • Napoleon
 • Strauss (componeerde voor de geboorte van de kroonprins een polka)
 • Wagner (componist)
 • Edison (met de uitvinding van de telegraaf en Microfoon)
 • Bell (met de uitvinding van de telefoon)
 • Herz (met de uitvinding van de golftheorie)

 • De Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland is klaar in 1843
 • Wilhelm II, de toekomstige laatste keizer van Duitsland wordt geboren in 1859
 • Gaudi begint aan de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona
 • Vincent van Gogh overleed in 1885
 • Het Vrijheidsbeeld in New York wordt onthuld in 1886
 • De bouw van de Eiffeltoren begint in 1887
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
WK voetbal 1978In Argentinië werd het Wereld Kampioenschap van 1978 gehouden. Aan het speelschema werd niets meer veranderd en het toer…
WK voetbal 1966In 1966 is het de beurt aan Engeland om het 8e WK te mogen organiseren. Aan de voorronden deden 53 landen mee, waarvan e…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.