Sydney Opera House

In 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit met als onderwerp “een gebouw ontwerpen voor opera’s en andere voorstellingen” Het winnende ontwerp werd vanuit de hand, zonder meetlat en rekenmachine getekent. In één keer goed inclusief alle wiskundige hoeken, het werd één van de mogelijke nieuwe wereldwonderen.

Algemeen

In 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit met als onderwerp “een gebouw ontwerpen voor opera’s en andere voorstellingen” De Deense architect Jorn Utzon won. De locatie waar dit gebouw zou moeten komen was al bekend; tussen de Harbour Bridge en The Royal Botanic Gardens, de Bennelong Point. Dit was het oude terrein van een tram-remise.

Architect

De Deense architect werd geboren op 9 april 1918 in Aalborg. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie in Kopenhagen. Hier studeerde hij af in 1941. Hij is een veelgezien architect in Denemarken, maar ook in Zwitserland en Koeweit zijn werken van zijn hand te bewonderen. Jorn Utzon heeft zijn winnende ontwerp vanuit zijn hand, zonder meetlat en rekenmachine getekent. In één keer goed inclusief alle wiskundige hoeken. In 2003 won hij de Pritzker Prize.
De archtitecten Todd, Hall en Littlemore zijn verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van het inwendige pand. Het interieur mag door bezoekers niet worden gefotografeerd, er rust namelijk copyright op.

Leuke weetjes over het gebouw

  • Het is een gebouw met witte halfronde en puntige daken, waardoor het veel lijkt op een zeilschip
  • De planning was een bouw van 5 jaar en een budget van 5.000.000,-- Australische dollars
  • De realisatie was een bouw van 14 jaar en een kostenoverzicht van 100.000.000,-- Australische dollars
  • Het Opera House beslaat een oppervlakte van 1,8 hectare
  • Het gebouw is 183 meter hoog en 120 meter breed
  • Er zijn 580 palen die 25 meter onder het zeeniveau liggen, waarop het gebouw steunt
  • Het dak bestaat uit 1.056.000 geglazeerde, gewitte, granieten dakplaten die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn
  • Het gewicht van het dak is 26.700 ton
  • De stroomvoorziening is genoeg om een dorp van 25.000 mensen van stroom te voorzien
  • De stroomvoorziening wordt geleverd door 645 meter elektra kabel

Bouw

De bouw van het Sydney Opera House begon op 2 mei 1959. Het gebouw heeft een vreemd gevormd dak. Op 28 april 1966 vertrok de Deense architect (samen met zijn gezin), nadat er onenigheid ontstond over de bouw (met name over het interieur) tussen diverse ingenieurs, de gemeenteraad en Utzon. Hij heeft het gebouw daarna nooit meer afgezien en betreden. Op 20 oktober 1973 heeft Koningin Elizabeth II het officieel geopend. In haar openingsspeech vergeleek zij het Opera House met de piramiden, die aanvankelijk door veel controverse waren omgeven, maar vierduidend jaar later als wereld wonder worden beschouwd. Dat lot zou volgens haar ook het operagebouw ten deel vallen. Als het meezit krijgt ze op 7 juli 2007 helemaal gelijk.

Het complex

Het complex bestaat uit meerdere zalen;
  • De Concert Hall, 2.679 plaatsen. Hier vinden allerlei culturele activiteiten plaats, zoals uitvoeringen van klassieke muziek, opera, popconcerten en modeshows. Deze zaal beschikt over een enorm orgel (The Grand Organ) met meer dan 10.000 pijpen
  • Het Opera Theatre, 1.547 stoelen. Dit is het basistheater en hier worden vaak grootschalige opera’s en balletvoorstellingen opgevoerd
  • Drama Theatre met 544 zitplaatsen
  • Het Playhouse met 398 stoelen
  • Studio Theater met 364 plaatsen
  • Expositieruimte
  • Repetitieruimte alsmede opnamestudio waar een volledig symfonieorkest kan plaatsnemen
  • 6 cafe’s en 4 restaurants

Renovatie

In maart 2002 werd bekend dat Utzon (82 jaar oud), die zijn bureau inmiddels aan zijn zoons heeft overgedragen, gaat meewerken aan de renovatie van het Opera House. Hij zal als supervisor bij de renovatie betrokken zijn, en de ontwerpaanpak via zijn zoon Jan en het architectenbureau Denton Corker Marshall verzorgen.

Wereld erfgoedlijst

De erfgoedcommissie van de Unesco heeft het gebouw op 28 juni 2007 geplaatst op de Werelderfgoed lijst. De Unesco is een VN organisatie voor wetenschap, onderwijs en cultuur.

Om op deze lijst te komen moet een monument volgens de Unesco een “unieke waarde” hebben, welke verdiend wordt beschermd te worden.
© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden: Sydney AustralieSydney is de oudste, grootste en tevens meest bekende stad van Australië. Sydney is een grote internationale reis bestem…
Bezoek Sydney in 3 dagenHet is een geweldige ervaring om in Sydney te zijn. De stad heeft zoveel te bieden, van mooie wandelingen door de parken…
De top 5 bezienswaardigheden van SydneySydney is de oudste en grootste stad van Australië. Het is echter niet de hoofdstad, zoals veel mensen denken. Het is ee…
Bezoek Sydney met een beperkt budgetSydney is een geweldige stad, maar een bezoek kan duur uitpakken. Niet getreurd, er zijn tal van goedkope, of minder dur…

New7wonder 1, Chichén Itzá in MexicoNew7wonder 1, Chichén Itzá in MexicoChichén Itzá was een van de belangrijkste Mayasteden met een eigen beschaving. Hier bevindt zich de piramide van Kukulca…
New7wonder 3, De Chinese muurNew7wonder 3, De Chinese muurDe Chinese Muur is het grootste bouwwerk ter wereld. Het lijkt net een grote slapende draak en is nooit in zijn geheel o…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 08-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.