Activiteiten en spelletjes met Koningsdag
Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag en wordt hij gehouden op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Tijdens Koningsdag gaan de meeste mensen de deur uit om feest te vieren. Ga thuis ook eens aan de slag tijdens deze feestelijke dag. Maak een heerlijk koningsrecept of speel oud-Hollandse spelletjes met familie en vrienden!
Koningsdag
Op 27 april viert heel Nederland Koningsdag. Elke vorst gaf al zijn eigen tintje aan deze feestdag. Juliana vierde Koninginnedag altijd met een groot defilé en Beatrix ging met haar familie op pad om mee te doen de plaatselijke spelletjes. Ook thuis gaan we nog steeds gekleed in het oranje en eten oranje tompouchen. Met wat leuke activiteiten voor thuis maken we het feestje helemaal compleet!
Knutselen
Koningdaghoedje
Wat heb je nodig:
- Oranje, rode, witte en blauwe stroken papier
- Schaar
- Papier
- Verf of stiften
- Lijm
- Linten
- Glitters
Hoe maak je het? Pak een oranje strook en meet de grootte van de omtrek van het hoofd. Niet de strook aan elkaar vast. Niet de twee uiteinden van een andere strook aan het hoedje vast. Doe dit ook aan de andere kant, zodat je een echte kroon krijgt. Vervolgens kun je er mooie versieringen op aanbrengen met linten, verf, stiften en glitters.
Een vlag voor de koning
Wat heb je nodig:
- Veel ijsstokjes
- Verf (rood/wit/blauw)
- Kwasten
- Lijm
Hoe maak je het? Neem twee ijsstokjes en plak daar een aantal ijsstokjes op van boven naar beneden. De eerste paar stokjes verf je rood, de middelste verf je wit en de onderste stokjes verf je blauw. Nu heb je een originele vlag voor de koningin.
Spelletjes voor binnen en buiten
Niets is leuker dan de oudhollandse spelletjes weer van zolder halen. Gegarandeerd veel lach- en speelplezier!
Koningsdag Spelen
Spijkerpoepen
Wat heb je nodig: Spijkers, flessen en een touw of riem.
Hoe speel je het? Om je middel wordt een stuk touw of een riem gebonden waarbij op de rug een stuk touw omlaag hangt met daaraan een spijker. Op de grond staat een fles. Iedereen moet proberen de spijker in de fles te laten zakken. Laat ze in tweetallen tegen elkaar strijden en kom er zo achter wie het snelste is!
Koekhappen
Wat heb je nodig: Ontbijtkoek of spekjes, touw, waslijn en een theedoek.
Hoe speel je het? Hang aan een soort waslijn stukken ontbijtkoek of spekjes. De deelnemers moeten met een blinddoek naar de waslijn lopen en zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van de waslijn eten. Zodra de koek helemaal van de waslijn is stopt de tijd.
Spijkerslaan
Wat heb je nodig: Lange spijkers, houtblok en een hamer.
Hoe speel je het? Met een hamer moeten de deelnemers een spijker met zo min mogelijk klappen in een balk slaan. Laat kleine kinderen niet meedoen aan dit spel, misschien dat je voor hen een alternatief kunt bedenken.
Hoefijzerwerpen
Wat heb je nodig: drie hoefijzers, paaltjes, hamer en afzetlint.
Hoe speel je het? Je slaat vijf paaltjes in de grond of maakt paaltjes die op de grond blijven staan. De bedoeling is dat de deelnemers vanaf een meter of 6 een hoefijzer gooien. Misschien kun je voor de afstand kijken naar de leeftijd. Het hoefijzer moet om een paaltje blijven liggen. Je kunt de paaltjes verschillende punten geven. Na drie worpen tel je de punten op die ze hebben gescoord.
Zaklopen
Wat heb je nodig: afzetlint, paaltjes of pionnen, jutezakken.
Hoe speel je het? Zet een parcours uit, je kunt hierbij gebruik maken van een aantal hindernissen! De deelnemers strijden tegen elkaar in tweetallen en gaan van start in de jutezakken. Wie is het snelste weer terug?
Koken met Koningsdag
Oranje tompouce
Wat heb je nodig:
- 250 ml melk
- 25 gram bloem
- 3 eierdooiers
- 40 gram suiker
- 1/2 vanillestokje
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- Oranje glazuur
- Steelplan
- Bakpapier
Bereidingswijze: Meng de eierdooiers, suiker en de bloem in een kom tot een glad mengsel. Doe de melk en het vanillestokje in een steelpan en breng het aan de kook. Haal dan het stokje eruit, verwijder het merg en doe dit terug in de melk. Doe de melk bij het eimengsel (goed roeren) en giet het weer terug in de pan. Laat het 10 minuten zachtjes koken. Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Af en toe even roeren om velletjes te voorkomen. Leg de bladerdeegplakken op het bakpapier en prik wat gaatjes in het deeg. Bak het in ongeveer 12 minuut lichtbruin in de oven. Als het bladerdeeg weer is afgekoeld kun je de bladerdeeg door de helft doorsnijden. Smeer op de helft van de plakken wat Oranjeglazuur. Over de andere helften verdeel je de room. De glazuurplakjes doe je er bovenop en klaar is je tompouce.
Koningssoep
Wat heb je nodig:
- 50 g boter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei
- 1 ei, gesplitst
- 250 g winterpeen
- 1 bekertje slagroom (125 ml)
- 2 eetlepels bloem
- 2 potten kippenbouillon
- Beetje bieslook
Bereidingswijze: Snij de ui, prei en winterpeen in stukjes. Verhit de helft van de boter in de pan en fruit de uien. Laat 10 minuten stoven en schenk ondertussen de bouillon door een zeef en houdt de kip apart. De bloem voeg je nu toe aan het ui-prei mengsel en bak dit voor ongeveer 3 minuten. Vergeet niet goed te roeren. Schenk de bouillon en het water erbij en laat het ongeveer 5 minuten koken. Pureer de soep zo glad mogelijk! Klop het eiwit los met een beetje soep. Doe het terug in de pan en voeg ook de rest van de boter en 100 ml slagroom aan de soep toe. Laat het niet meer koken, anders schift de slagroom. Verdeel de soep over 4 borden en voeg de kip en de rest van de slagroom toe. Voeg een beetje bieslook toe om het af te maken