Museumkaart/museumjaarkaart: voordelige kunst en uitjes

Museumkaart/museumjaarkaart: voordelige kunst en uitjes Naar een museum gaan doen de meeste mensen hooguit als ze op vakantie zijn in een andere plaats of in het buitenland. Met de Museumkaart ga je (vrijwel) gratis naar één van de ruim 400 musea in Nederland. Kunst kijken, leren over techniek en wetenschap, een leuk uitje met de kinderen of wat cultuur en historie opsnuiven.

De Museumkaart, voorheen Museumjaarkaart, wat is het?

Kunst is er in allerlei soorten, van prehistorisch tot hedendaags, en alles wat daartussen valt. Voor elk wat wils, zou je kunnen zeggen, ofwel: voor elk een museum. In Nederland is een museumbezoekje echter niet goedkoop. Een entree kost al gauw richting de 15 euro per keer. In tegenstelling tot veel andere landen, waar musea steviger gesubsidieerd worden en daardoor veel goedkoper toegang bieden. Het is niet anders, gelukkig is er de Museumkaart. Deze kaart wordt uitgegeven door de Stichting Museumkaart en biedt (meestal) gratis toegang tot veel aangesloten musea.

De Museumkaart staat nog steeds bekend onder de naam Museumjaarkaart, hoewel die naam als sinds 2003 officieel niet meer gebruikt wordt. Ook wel afgekort tot SMK: Stichting MuseumKaart, MJK: MuseumJaarKaart of MK: Museumkaart.

Wat kost de Museumkaart en wat kost dan een museumbezoek?

De ruim 400 aangesloten musea openen meestal gratis hun deuren voor de Museumkaart. Soms wordt een klein bedragje van enkele euro's extra gerekend, bijvoorbeeld voor een bijzondere tentoonstelling. De kaart kost 64,90 euro. Eenmalige administratiekosten zijn 4,95 euro. Tot 18 jaar kost de kaart 32,45 euro. (prijzen en voorwaarden in 2020)

Meer dan kunst: ook openluchtmusea, activiteiten en wetenschap

Bij het woord museum denk je meestal aan oude schilderijen in een groot gebouw. Maar niets is minder waar. Museum is een verzamelnaam voor van veel wat te bekijken maar ook te doen is. Bijvoorbeeld het wetenschappelijk centrum ofwel NEMO Science Museum in Amsterdam, waar kinderen zelf wetenschappelijke en technische proefjes doen en al spelenderwijs wijzer worden. Of openluchtmusea, complete dorpen die je in de open lucht verkent, zoals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of Museumpark Orientalis / Heilig Landstichting bij Nijmegen. Waar we het hier verder over musea en kunst hebben, bedoelen we dat in deze bredere zin.

Onbekende kunst leren kennen

De drempel van onbekende kunst wordt veel lager als je die gratis kunt gaan bekijken. Onbekend maakt vaak onbemind, en zo kan dat ook met kunst zijn. Vrijwel alle aangesloten musea bieden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen of exposities. Juist deze zijn vaak extra interessant en minder 'stoffig' dan het reguliere werk. Kijk eens verder dan je neus lang is. Eigenlijk is het net als met andere 'kunst'-vormen, zoals muziek. Onbekende muziek kan je ook verrassen. Zo is het ook met kunst. Het kan heel verfrissend zijn om van een onbekende meester een tentoonstelling te bekijken. Vaak zijn die gebaseerd op een bepaald onderwerp binnen het hele oeuvre van die meester. Met de Museumkaart kan je makkelijk een gokje wagen, want als je het geld eenmaal uit je kaart gehaald hebt met een aantal bezoeken, zijn de verdere bezoekjes (vrijwel) gratis. Wat houdt je dus tegen? Eigenlijk niets.

Iets te vertellen hebben en op de hoogte blijven

Zit je weleens om een onderwerp verlegen? Ben jij ook weleens uitgepraat over je werk en het weer? Ook daarvoor is een museumbezoek nuttig. Je leert altijd wel iets nieuws bij elk bezoek. Leuk om over te vertellen op een verjaardag. En het zal je verbazen hoeveel mensen dat heel interessant vinden. Die zochten misschien ook net een gespreksonderwerp... Of zijn ook net naar die tentoonstelling geweest, of raken door jouw verhalen geïnteresseerd. Leuker toch dan het Nederlandse weer bespreken.

Tentoonstelling deels bekijken, volgende keer weer

Nog een voordeel van de Museumkaart is een hele fijne: je kunt het museum verlaten wanneer je wilt. Het maakt niet uit of je pas halverwege was, want je gaat gewoon een volgende keer de rest bekijken. Geen gewetensbezwaren dat je je geld eruit moet halen. Een tentoonstelling bekijken is best vermoeiend. Al die indrukken, teksten lezen, nieuwe dingen in je hoofd verwerken. Grote musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, bieden gewoon teveel voor één bezoek. Geen probleem dus met de Museumkaart.

Gratis uitje: op de fiets naar het museum, eten en drinken mee

Met de Museumkaart maak je er een goedkoop zomers uitje van. Neem boterhammen en drinken mee. Stap op de fiets naar een museum bij jou in de buurt. Strijk na het museumbezoek in een park in de buurt neer of een andere leuke lokatie. Een bankje op een mooie plek voldoet ook. Even uitrusten van de indrukken van de tentoonstelling en genieten van de meegebrachte consumptie. Weer uitgerust fiets je terug naar huis, en je bent uren weggeweest voor weinig of geen geld.

Stimulans om vaker naar een museum te gaan

Kom je weleens in een museum? Of zeg je 'dat wil ik wel, maar het komt er niet van'. Met de Museumkaart heb je een stok achter de deur. Bezoek met een vriendin eens een andere stad waar een leuke tentoonstelling is. Na 4 musea heb je het geld van de kaart eruit. En hierna heb je vaak ook de smaak te pakken gekregen. Je wordt alerter op aankondigingen van tentoonstellingen. En je realiseert je dat je de musea in je eigen woonplaats niet eens ooit bezocht hebt.

Nog meer bijzondere 'musea'

Er zijn nog meer bijzondere bezoekjes te maken. Denk eens aan het Anne Frank Huis, het Achterhuis waar Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog van Hitler ondergedoken zat met haar familie. Eigenlijk een must voor iedere Nederlander, want wie wil ooit weer oorlog in ons land. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland bij Borsele geeft ook veel informatie over de oorlog en de bevrijding.

Kastelen en paleizen

Ook zijn er een aantal echte kastelen te bezoeken met de Museumkaart, zoals het 17de-eeuwse Kasteel Amerongen met een kasteeltuin van wel 10 hectare en het enorme Kasteel De Haar in Haarzuilens. Ook leuk: een echt paleis, zoals Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Let op: het Koninklijk Paleis kan gesloten zijn wegens officiële gelegenheden. Als koning Willem-Alexander er is bijvoorbeeld. Check dus eerst de website voordat je er, gewapend met je Museumkaart, naartoe vertrekt.

Kado geven

De Museumkaart is ook een leuk kado om te geven. De jarige kan zelf bepalen welke musea hij/zij ermee gaat bezoeken, misschien wel samen met jou als gever. Dat is dubbel leuk: je geeft een nuttig kado en je spreekt eens vaker af met de ontvanger. Je koopt de Museumkaart trouwens in een van de deelnemende musea, of online op de Museumkaart website.

Ook voor kinderen: activiteiten en kennis opdoen

Kinderen willen actie. Gelukkig begrijpen musea dat tegenwoordig beter dan vroeger. Veel musea organiseren activiteiten voor kinderen. Zo wordt een museumbezoek een leuk familie-uitje voor ouders en kinderen. Speciaal voor de kinderen is er een aparte website over de leukste musea en tentoonstellingen voor kinderen.

Bekijk eens de site van de Museumkaart, welke musea wil jij bezoeken?
© 2013 - 2025 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De museumkaart voor kinderenDe museumkaart voor kinderenDe museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat…
Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Musea voor kinderen (gratis met museumjaarkaart)Een museum bezoeken met kinderen is erg leuk! Maar ieder kind is anders, het ene kind houdt van kijken naar schilderijen…
Leuke dagjes weg in de schoolvakantieLeuke dagjes weg in de schoolvakantieUitjes in de schoolvakantie, activiteiten met korting. Tijdens schoolvakanties is het altijd leuk om erop uit te gaan me…
Nationale Museumweek 2020 (digitaal i.v.m. coronavirus)Nationale Museumweek 2020 (digitaal i.v.m. coronavirus)De Nationale Museumweek werd gehouden van 20 april tot en met 26 april 2020. Het evenement is doorgegaan dit jaar, maar…
Bloemencorso ZundertBloemencorso ZundertHet bloemencorso in Zundert staat bekend als het grootste bloemencorso ter wereld. Twintig buurtschappen strijden om de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samuelzeller, Unsplash
  • http://www.museumkaart.nl
  • http://www.museumkids.nl
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.