Hoe schrijf je een gedicht

Iedereen kan een gedicht schrijven. Inspiratie kan je niet dwingen of forceren maar er zijn enkele belangrijke tips die ik in dit artikel vanuit eigen ervaring wil meegeven, die een gedicht rijker kunnen maken.

Inspiratie

Een gedicht schrijven vanuit een bepaalde opzet of intentie is moeilijk. Het is eerlijker geïnspireerd te zijn door te ontvangen wat je ziet in het dagelijkse leven, eventueel vanuit een kleine zelfreflectie. Sta even stil bij jezelf, en wees verwonderd over een bepaalde gedachte, over wat iemand tegen je zei, of over de intensiteit van een bepaald gevoel. Alles wat onze mallemolen van het denken even doet verstommen komt in aanmerking. Het kan zijn dat je een bepaalde titel te binnen schiet, of een bepaalde zin. Dit kan het onderwerp van een gedicht zijn. Een gedicht schrijven op commando is moeilijker, daar het resultaat vaak al vastligt en het verrassende wegvalt.

Vergelijkingen

Elke dichter gebruikt vergelijkingen. Ze maken het lezen voller en rijker en laten meer aan de verbeelding over. Wees hierin creatief. Een kleine observatie kan je heel mooi beschrijven via vergelijkingen. Op deze manier wordt er ruimte gelaten aan de diepte van een gevoel of situatie. Zeggen 'ik ben kwaad', biedt minder ruimte dan 'ik adem nog net boven het zwarte meer uit' bijvoorbeeld. Op deze manier creëer je een beetje een landschap, waar de lezer in meegenomen wordt. Of 'alles wordt me te zwaar' kan 'mijn gitaar wil geen noten meer dragen' worden. Vergelijkingen met zaken waar je van houdt komen meestal als vanzelf. 'Ik hou van je' kan via een vergelijking 'je bent de kus van de gitaar met het mooiste lied' worden.

Tegenstellingen

Tegenstellingen hebben de merkwaardige gave dat ze elkaar ook verbinden. Wit kan niet zonder zwart, anders zou wit niet bestaan. Gebruik hierom soms tegenstellingen, op deze manier valt er een kloof die soms tot een diepere betekenis leidt. 'het is donker' kan zo 'het zwarte gelaat verschijnt in de kamer, als de witte vogel geruisloos wegvliegt' worden. Een tegenstelling kan ook de aantrekking tussen weten en niet-weten zijn. Ze vormen vaak een theater waar vanalles gebeurt. Ze creëren een spanningsveld in een gedicht. Je kan ook tegenstelling via kleuren gebruiken.

Eerlijkheid

Laat je meenemen tijdens het schrijven met de woorden. Tracht niet alles in de hand te houden van op voorhand. De kunst is jezelf ook een beetje te verrassen, zodat de teneur niet onmiddellijk vaststaat. Eerlijkheid brengt ook ruimte voort. Een gedicht voor je geliefde hoeft niet allemaal rozegeur en maneschijn te zijn. Wees creatief en eerlijk. Je kan een gedicht 'onder de sterren' beginnen en eindigen al smeltend onder de zon, versmacht door je gevoelens. Romantiseer je gevoelens niet te veel, en stel geen bepaald doel aan een gedicht. De aandachtige lezer apprecieert een eerlijk gedicht vaak meer dan een 'hallmark' kaartje.

Te vermijden

Alles heeft natuurlijk zijn plaats maar vermijdt een geforceerd rijm of teveel bombastiek. Een gedicht dient 'echt' te zijn, waar de lezer het 'maken' of zelfs de maker van een gedicht vergeet. Er is een verschil tussen een gedicht te schrijven en een gedicht te maken, het verschil ligt in het overstijgen van de poging en er echt voor te gaan. Je mag uitdrukking geven aan alle gevoelens, zolang je je er in 'gooit. Het gedicht mag geen verzameling dode woorden zijn, maar kan sprankelen.

Ga naar de diepte

Een schijnbaar oppervlakkige vaststelling kan een diepere betekenis blootleggen. Ga voor jezelf na wat je oppervlakkig vindt aan jezelf en ga hier eens middenin staan. Het verkennen van iets oppervlakkigs kan tot diepte leiden. Je kan ook iets dat je observeert trachten te beschrijven in een filosofischer woordspel. 'De ballon stijgt op' kan 'de sterren ademen de mand die ons draagt nader' worden. Op deze manier creëer je wederom een landschap waarin de lezer mee vertoeft.

Succes
© 2009 - 2023 Janvanertvelde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieHét gedicht van Rutger Kopland: Jonge SlaRutger Hendrik van den Hoofdakker, beter bekend als Rutger Kopland, is het geniale brein achter een paar van Nederlands…
Gedichten: Elfjes dichten: poëtisch en speels als de elfjesGedichten: Elfjes dichten: poëtisch en speels als de elfjesGedichten maken, poëzie schrijven, het wordt al gauw gezien als iets literairs: moeilijk en alleen weggelegd voor dichte…
Nederlands: Basis poeziëNederlands: Basis poeziëHieronder enkele termen en begrippen die belangrijk zijn voor de basiskennis van poezië. Dit zijn niet alle begrippen di…

Het Sydney Opera HouseHet Sydney opera house, één van de meest bekendste gebouwen van Australië. Als je naar Sydney gaat, mag je een bezoek aa…
Dorodango (Shiny Mud Balls): Een nieuwe Japanse kunstvormJapan is een land dat vele kunstvormen telt. Enkele heel bekende Japanse kunstvormen zijn: Origami (papiervouwkunst), Ik…
Janvanertvelde (7 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.