Wat is een weerbeeldje of weerprofeet?

Kent u ze nog van vroeger? De weerbeeldjes? Tegenwoordig komt u de weerbeeldjes steeds minder vaak tegen, dit is jammer want weerbeeldjes zijn, zeker voor kinderen, erg leuk. In dit artikel staat uitgelegd wat weerbeeldjes zijn en wat u of uw kind met een weerbeeldje kan.

Wat is een weerbeeldje

Een weerbeeldje is een beeldje dat verkleurt bij bepaalde weersomstandigheden. Deze beeldjes zijn er in alle soorten en maten, zo heeft u weerbeeldjes in de vorm van een paard, hond, kat of dolfijn en behalve dieren zijn er nog talloze vormen van weerbeeldjes te vinden. Een andere naam voor een weerbeeldje is een weerprofeet, aangezien het beeldje het weer kan voorspellen. Vroeger waren weerbeeldjes erg populair, op de Pier in Scheveningen waren veel souvenirwinkels die weerbeeldjes verkochten. Ook veel mensen spaarden vroeger weersbeeldjes.

Welke kleuren kan een weerbeeldje aannemen?

Het weerbeeldje kan van blauw naar roze verkleuren. Als u deze kleur zou mengen, zou u paars krijgen. Bij sommige weersomstandigheden kleurt het beeldje ook paars. Als het weer echt erg duidelijk is, is het beeldje ook heel duidelijk blauw of roze van kleur.

Hoe ziet een weerbeeldje eruit?

Een weerbeeldje is meestal wit, over dit wit zitten gedeeltes die gekleurd zijn, afhankelijk van het weer is de kleur paars, blauw of roze. Vaak zitten er door deze kleuren glitters heen gemengd. Het beeldje is dus nooit helemaal blauw, roze of paars, het is altijd met wit gemengd, dit omdat er licht op moet vallen om het beeldje te kunnen laten verkleuren.

Hoe kan een weerbeeldje verkleuren?

Een weerbeeldje werkt niet op batterijen of op stroom, het weerbeeldje is dus nooit op of leeg, en werkt altijd. Een weerbeeldje verkleurt door de luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid laag is, en het dus mooi weer is, kleurt het beeldje blauw. Bij slecht weer is de luchtvochtigheid hoog en kleurt het beeldje roze. Als de luchtvochtigheid tussen hoog en laag zit kleurt het beeldje paars. Het gedeelte dat verkleurt bestaat uit een binding van kobaltchloride en water, dit water is de luchtvochtigheid. Deze binding reflecteert een bepaald deel van het licht waardoor het beeldje verkleurt.

Omgang met een weerbeeldje

Weerbeeldjes zijn heel breekbaar, doe er dus voorzichtig mee. Ook geven de glitters een beetje af en kan ook het gekleurde deel van het beeldje los laten na een tijdje, kom dus niet teveel aan het weerbeeldje. Het weerbeeldje werkt alleen als het voor het raam staat, zo kan er zonlicht en luchtvochtigheid bij komen. Het beste werkt het beeldje als u uw raam open heeft, zo kan het beeldje beter reageren met de luchtvochtigheid.

Kosten van een weerbeeldje

De kosten van het weerbeeldje hangen af van welke grootte van het beeld dat je wilt hebben. Een beeldje van 10 centimeter in de vorm van een dolfijn kost bij www.hollandwinkel.nl 7,50.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het weer in de herfstvakantieDe herfstvakantie vormt een uitstekende gelegenheid om met familie en/of vrienden eropuit te trekken naar bijvoorbeeld h…
Het weer op de WaddeneilandenHet weer op de WaddeneilandenNederland is een klein land, en het weerbeeld kent doorgaans nauwelijks verschillen binnen de landsgrenzen. Tóch kan het…
Winterbanden DuitslandWinterbanden DuitslandDe vraag die bij velen opkomt als men met de auto van plan is in de winter naar Duitsland te gaan of door Duitsland heen…
Stormchasers: De mensen die stormen in beeld brengenStormchasers: De mensen die stormen in beeld brengenIn de Verenigde Staten van Amerika vallen jaarlijks veel doden en gewonden door hevige stormen en tornado's. Om een bete…

Kopen en verkopen van kunstKopen en verkopen van kunstEr is soms goed geld te verdienen met het kopen en doorverkopen van kunst. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval t…
KCV: Vitruvius en de Tempel van PortunusVitruvius, de man van de verhoudingen. Hij was een militair, architect en ingenieur in de Romeinse Oudheid en staat voor…
Bronnen en referenties
  • Hollandwinkel.nl
  • Forumfok.nl
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.