Caprera, landgoed en entertainment

In Bloemendaal ligt het nationaal park Caprera. Het is eigenlijk het meest bekend van het openlucht theater dat hier ligt. Het grappige echter is dat het bewuste theater geen deel uitmaakt van het park. Naast het bijwonen van (openlucht) voorstellingen van diverse soorten kunst, is het prima wandelen en genieten van de vergezichten in dit park, en het traditioneel springen in het water bij bepaalde optredens.

Algemeen

Caprera is een onderdeel van het nationaal Park Zuid Kennemerland. Het ligt aan de rand van de duinen, of eigenlijk het binnenduin, op de flanken van het Bloemendaalse kopje. Dit is de hoogste duintop van Zuid Kennemerland.

Het park zelf heeft een totale oppervlakte van 25 km². Een park wordt pas een nationaal park wanneer er een aansluitend natuurgebied met bijzondere natuurwaarden is van minstens 10 km².

Caprera

Caprera is een wandelpark van ruim 40 hectare en bevat onder meer een landgoed, een meer, openluchttheater, duinen, bos, veen en schitterende vergezichten. Er zijn mogelijkheden voor bedrijfsevenementen of trainingen, presentaties en sportieve activiteiten.

In het park zijn loofbomen te vinden die al eeuwen oud moeten zijn. Het wandelpark is buiten de voorstellingen, met een jaar- of dagkaart te betreden.

Geschiedenis

In de 16e en 17e eeuw waren de speelweide en de aangrenzende weilanden bleekvelden voor de toen nog aanwezige linnenindustrie. De blekerij was een belangrijke tak van nijverheid. Het waren de Protestantse emigranten vanuit Vlaanderen en Brabant die linnen-, garen- en kledingblekerijen oprichtten. Aan het einde van deze eeuw waren er ongeveer 40 van dit soort bedrijven in de omgeving te bekennen.

Een eeuw later waren er wel minder blekerijen, maar deze werden wel groter. In 1800 was er nog maar één blekerij over. De grond van de overige bedrijfjes werd veranderd in weiden, tuinderijen of buitenplaats.

Het meertje

Dit meertje is waarschijnlijk ruim 800 jaar oud, en ligt in het drassige veen ten westen van hoger gelegen duinen. Het is ontstaan uit een duinbron. Heel precies is het niet aan te geven, maar men vermoed dat de grond om het meer heen al in een vroeg stadium is ontgonnen. In ieder geval is een kaart gevonden van 1599, waarop de ontgonnen grond duidelijk zichtbaar is als een weiland met sloten.

Tegenwoordig is het meertje een moerasachtig gebied, ideaal voor vogels en vleermuizen en vindt zijn voeding vanuit een kwel in het duin.

Het openluchttheater

Het Openluchttheater van Bloemendaal wordt in de volksmond heel vaak het Theater Caprera genoemd, of gewoon Caprera. Het ligt midden op het Landgoed Caprera, maar behoort niet tot het nationale park, en is door de bevolking aan de gemeente aangeboden. Hiervoor hadden zij ongeveer fl. 90.000,00 opgehaald en veel giften in natura. Hiervan kon het theater worden gebouwd. Het is het mooiste openluchttheater van Nederland.

Het theater, gebouwd in een kunstmatige duinpan, wordt omringd door bomen en struiken. Boven het podium hangt een futuristisch uitziend tentdoek en wordt door een vijver gescheiden. Het is heel normaal dat tijdens sommige concerten het publiek traditioneel in de vijver springt.

Het theater biedt ruimte aan 1.200 toeschouwers, en heeft geen vaste zitplaatsen. Jaarlijks wordt er een programma van dans, muziek, cabaret, film en kindervoorstellingen aangeboden. Het is ook een jaarlijkse gebeurtenis dat de popgroep `De Dijk` hier optreedt, maar buitenlandse bands weten de weg naar dit theater ook goed te vinden.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bali: Dans, muziek en theaterBali: Dans, muziek en theaterBali, een vredevol eiland van Indonesie. Het ligt ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste…
Theater voor kinderen: dansspelletjesBinnen het theater wordt veel met dans gewerkt. Dansspelletjes zijn een leuke afwisseling als warming-up of als afsluiti…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Fit, vitaal en gezond blijven tijdens de zwangerschapFit, vitaal en gezond blijven tijdens de zwangerschapTijdens de zwangerschap is het mogelijk dat emoties soms de overhand krijgen. Het is mogelijk dat je op sommige momenten…

De Amsterdamse School, 1910 - 1940De Amsterdamse School was een bouwstijl die in de jaren 1910 tot 1940 populair was. Vanuit Amsterdam en het Gooi werd de…
Edward Hopper, Amerikaans realistEdward Hopper, Amerikaans realistEdward Hopper's schilderijen genieten wereldwijde bekendheid vanwege de mix van herkenbaarheid en mysterie, en een fijnz…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.