De Last Post in Ieper

De Last Post in Ieper De Last Post is een wereldwijd gekend trompetsignaal (klaroen) dat gebruikt wordt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Onder de Menenpoort in Ieper wordt de Last Post elke avond om 20 uur gespeeld door de leden van de Last Post Association (vrijwilligersorganisatie uit Ieper), als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog (WOI). Men speelt dit trompetgeschal al onafgebroken sinds 1928. Tijdens Wereldoorlog II tussen 1940 en 1944 is men tijdens de Duitse bezetting even gestopt met het spelen van de Last Post. Ieper is enorm populair bij toeristen omwille van de geschiedenis rond WOI, de Menenpoort en de Last Post.

Oorsprong van de Last Post

De Last Post is oorspronkelijk een trompetsignaal dat bij de verschillende legers het einde van de dag aankondigde. Na verloop van tijd werd de Last Post een eresaluut aan de gesneuvelde soldaten tijdens WOI. De Last Post is een van de trompetgeluiden die bij de legers al jarenlang en nog steeds worden gebruikt. De trompetsignalen of geluiden kondigen een bevel aan in het leger zoals opstaan, aanvallen, alarm enzovoort.…De signalen worden via klaroengeschal naar buiten gebracht. Vrijwel alle militaire handelingen kunnen via klaroengeschal worden gecommuniceerd. In Nederland spreekt men eerder van “Taptoe”, in het Duits dan weer van “Zapfenstreich”. Ook bestaat er de "First Post", dat de inspectie van de wachtposten aankondigde. Als de laatste wachtpost bereikt was, ging het Last Post signaal af.

De Last Post op klaroen

Het Last post signaal wordt doorgaans gespeeld op klaroenen. Een klaroen is een trompet zonder ventiel. Het is de blaastechniek die de vier verschillende tonen aangeeft. Deze natuurtrompet kan uiteraard niet alle tonen weergeven. Ook de Last Post bestaat uit een melodie met vier tonen. In Ieper wordt gebruik gemaakt van de instrumenten uit het Britse Leger, de “duty bugles” genaamd.

De Last Post Association in Ieper

De Last Post Association is een vrijwilligersorganisatie uit Ieper. Zij organiseert elke avond om 20 uur de Last Post plechtigheid in de Ieperse Menenpoort. Zij streven ernaar om deze traditie onbeperkt voort te zetten. De blazers op het klaroen zijn brandweerlieden en zij spelen dan ook in hun brandweeruniform.

De Menenpoort in Ieper wordt aanzien als de ideale plek voor de Last Post, aangezien op de wanden van de indrukwekkende poort de namen van 54.896 soldaten staan uit de Gemenebestlanden die in Wereldoorlog I sneuvelden en van wie geen identificeerbaar stoffelijk overschot werd gevonden. De Menenpoort werd ook gekozen voor de Last Post omdat langs deze poort veel soldaten naar het front trokken, om achteraf niet meer terug te keren. De betekenis van de Last Post aan de Menenpoort is na verloop van tijd wat uitgebreid. Niet alleen de soldaten van het Britse Gemenebest worden herdacht, maar ook de gesneuvelde Franse en Belgische soldaten en andere geallieerde soldaten worden er herdacht. Het verloop van een Last Post Postplechtigheid verloopt als volgt: om te beginnen is er een “Geef acht”-moment, vervolgens een gebed of een toespraak. Daarna wordt de Last Post gespeeld. Na de Last Post is er een treurig muziekspel (lament) met hierna onmiddellijk de kranslegging. Als voorlaatste is er nog het Reveille en als afsluiter worden de nationale volksliederen gespeeld.

30.000 keer Last Post op 9 juli 2015

Op donderdag 9 juli 2015 hebben de klaroenblazers (brandweerlieden) van de Last Post Association in Ieper voor de 30.000ste keer een eerbetoon gebracht aan de gesneuvelde soldaten van Wereldoorlog I. De traditie, die reeds bestaat sinds 1928, werd ter gelegenheid van de 30.000ste keer uitgebreid herdacht aan de Menenpoort in Ieper. De oproep om de Last Post te blazen werd door ruim 220 brandweerkazernes mee opgevolgd en zij speelden allemaal bij hen ter plaatse om 20.00 uur de Last Post. De ceremoniemeester in Ieper was Wim Opbrouck en uiteraard waren er heel wat prominente personen aanwezig zoals koningin Mathilde uit België, Vlaams-Minister President Geert Bourgeois en Sir Joe French, ondervoorzitter van de Commonwealth War Graves Commission. Ook in andere landen werd de 30.000ste keer Last Post uitgebreid herdacht en zijn er heel wat voorname personen aanwezig op deze overkoepelende herdenkingsplechtigheid. Prince Edward bracht een dankwoord in London, De Duitse president Joachim Glauck nam deel in Berlijn en de Franse staatssecretaris Todeschini in Parijs.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last Post en Taptoe - klaroen signaal bij herdenkingenLast Post en Taptoe - klaroen signaal bij herdenkingenElk jaar wordt vlak voordat we twee minuten stil zijn tijdens de Dodenherdenking het Taptoesignaal geblazen. Het wordt g…
In Flanders Fields – klaprozen voor gevallenen bij IeperIn Flanders Fields – klaprozen voor gevallenen bij IeperDe Britten herdenken elk jaar in november de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog, the Great War. Ze noemen het Remembr…
Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Netwerk SVP, Post NL (de nieuwe TNT post), Selektmail, Sandd... Allemaal bedrijven waar je als postbezorger aan de slag…
Postbezorger worden, wat verdient het?Postbezorger worden, wat verdient het?Als je overweegt om post te gaan bezorgen als bijbaantje, moet je rekening houden met vaste tijden waarop de post bezorg…
Opstand van de Georgiërs op Texel, voorjaar 1945Alles wees erop dat voor het eiland Texel en haar bewoners de Tweede Wereldoorlog relatief rustig zou verlopen. Wel nam,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paularps, Flickr (CC BY-2.0)
  • Lastpost.be, http://www.lastpost.be/nl/home, 10 juli 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Last_Post, 10 juli 2015
  • Standaard.be, http://www.standaard.be/cnt/dmf20150709_01769408, 10 juli 2015
  • Nieuwsblad.be, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150709_01770548, 10 juli 2015
  • Ieper.be, https://www.ieper.be/, 10 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.