De Last Post in Ieper
De Last Post is een wereldwijd gekend trompetsignaal (klaroen) dat gebruikt wordt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Onder de Menenpoort in Ieper wordt de Last Post elke avond om 20 uur gespeeld door de leden van de Last Post Association (vrijwilligersorganisatie uit Ieper), als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog (WOI). Men speelt dit trompetgeschal al onafgebroken sinds 1928. Tijdens Wereldoorlog II tussen 1940 en 1944 is men tijdens de Duitse bezetting even gestopt met het spelen van de Last Post. Ieper is enorm populair bij toeristen omwille van de geschiedenis rond WOI, de Menenpoort en de Last Post.
Oorsprong van de Last Post
De Last Post is oorspronkelijk een trompetsignaal dat bij de verschillende legers het einde van de dag aankondigde. Na verloop van tijd werd de Last Post een eresaluut aan de gesneuvelde soldaten tijdens WOI. De Last Post is een van de trompetgeluiden die bij de legers al jarenlang en nog steeds worden gebruikt. De trompetsignalen of geluiden kondigen een bevel aan in het leger zoals opstaan, aanvallen, alarm enzovoort.…De signalen worden via klaroengeschal naar buiten gebracht. Vrijwel alle militaire handelingen kunnen via klaroengeschal worden gecommuniceerd. In Nederland spreekt men eerder van “Taptoe”, in het Duits dan weer van “Zapfenstreich”. Ook bestaat er de "First Post", dat de inspectie van de wachtposten aankondigde. Als de laatste wachtpost bereikt was, ging het Last Post signaal af.
De Last Post op klaroen
Het Last post signaal wordt doorgaans gespeeld op klaroenen. Een
klaroen is een trompet zonder ventiel. Het is de blaastechniek die de vier verschillende tonen aangeeft. Deze natuurtrompet kan uiteraard niet alle tonen weergeven. Ook de Last Post bestaat uit een melodie met vier tonen. In Ieper wordt gebruik gemaakt van de instrumenten uit het Britse Leger, de “duty bugles” genaamd.
De Last Post Association in Ieper
De
Last Post Association is een vrijwilligersorganisatie uit Ieper. Zij organiseert elke avond om 20 uur de Last Post plechtigheid in de Ieperse Menenpoort. Zij streven ernaar om deze traditie onbeperkt voort te zetten. De blazers op het klaroen zijn brandweerlieden en zij spelen dan ook in hun brandweeruniform.
De Menenpoort in Ieper wordt aanzien als de ideale plek voor de Last Post, aangezien op de wanden van de indrukwekkende poort de namen van 54.896 soldaten staan uit de Gemenebestlanden die in Wereldoorlog I sneuvelden en van wie geen identificeerbaar stoffelijk overschot werd gevonden. De Menenpoort werd ook gekozen voor de Last Post omdat langs deze poort veel soldaten naar het front trokken, om achteraf niet meer terug te keren. De betekenis van de Last Post aan de Menenpoort is na verloop van tijd wat uitgebreid. Niet alleen de soldaten van het Britse Gemenebest worden herdacht, maar ook de gesneuvelde Franse en Belgische soldaten en andere geallieerde soldaten worden er herdacht. Het verloop van een Last Post Postplechtigheid verloopt als volgt: om te beginnen is er een “Geef acht”-moment, vervolgens een gebed of een toespraak. Daarna wordt de Last Post gespeeld. Na de Last Post is er een treurig muziekspel (lament) met hierna onmiddellijk de kranslegging. Als voorlaatste is er nog het Reveille en als afsluiter worden de nationale volksliederen gespeeld.
30.000 keer Last Post op 9 juli 2015
Op donderdag 9 juli 2015 hebben de klaroenblazers (brandweerlieden) van de Last Post Association in Ieper voor de 30.000ste keer een eerbetoon gebracht aan de gesneuvelde soldaten van Wereldoorlog I. De traditie, die reeds bestaat sinds 1928, werd ter gelegenheid van de 30.000ste keer uitgebreid herdacht aan de Menenpoort in Ieper. De oproep om de Last Post te blazen werd door ruim 220 brandweerkazernes mee opgevolgd en zij speelden allemaal bij hen ter plaatse om 20.00 uur de Last Post. De ceremoniemeester in Ieper was Wim Opbrouck en uiteraard waren er heel wat prominente personen aanwezig zoals koningin Mathilde uit België, Vlaams-Minister President Geert Bourgeois en Sir Joe French, ondervoorzitter van de Commonwealth War Graves Commission. Ook in andere landen werd de 30.000ste keer Last Post uitgebreid herdacht en zijn er heel wat voorname personen aanwezig op deze overkoepelende herdenkingsplechtigheid. Prince Edward bracht een dankwoord in London, De Duitse president Joachim Glauck nam deel in Berlijn en de Franse staatssecretaris Todeschini in Parijs.