Nederlandse veteranen
De Nederlandse veteranen zijn oud-militairen die Nederland hebben gediend in oorlogsomstandigheden of in vredesmissies. Dit is sinds 1990 zo bepaald. Zo hebben ze Nederland gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Verder groeit de groep van jongere veteranen ook snel.
Jonge veteranen
Nederland heeft meer dan 120.000 veteranen. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea, Nederland gediend. Ook heeft ons land een groep jongere veteranen. Dit zijn jonge mensen die zijn op missie zijn geweest naar landen als Irak, Afghanistan, Cambodja, het voormalig Joegoslavië en Libanon.
Verschillende groepen
Volgens het ministerie van Defensie zijn er verschillende groepen veteranen. Zo zijn er oud-militairen met de Nederlandse nationaliteit die Nederland hebben gediend onder oorlogsomstandigheden of soortgelijke situaties. Ook kunnen het oud-militairen zijn die betrokken zijn geweest bij vredesmissies, zowel binnen als buiten de Verenigde Naties. Verder kunnen oud-militairen van het voormalige Koninklijke Nederlands-Indische Leger, ook wel de KNIL genoemd, tot de veteranen worden geteld. Ook vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog en Gouvernantsmarine behoort tot de groep van veteranen. Daarnaast zijn er groepen die met de veteranen worden gelijkgesteld.
De Veteranenwet
Het kabinet is van plan om de erkenning, waardering en zorg voor de veteranen vast te leggen in de Veteranenwet. Zo krijgen veteranen, militairen en hun familie de ondersteuning van de overheid waar ze recht op hebben.
Veteranenpas en draaginsigne
Veteranen krijgen een veteranenpas en een draaginsigne. De pas geeft hen recht op diverse faciliteiten. De het draaginsigne, ofwel de veteranenspeld, is een symbool voor de waardering voor de veteranen.
Veteranendag
Sinds 2005 wordt er elk jaar op de laatste zaterdag van juni een veteranendag georganiseerd. Deze dag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen. De meest belangrijke activiteiten worden vooral in Den Haag georganiseerd. Tijdens deze dag staat de erkenning en de waardering voor de veteranen centraal. Zo is er op het Malieveld een defilé en een bijeenkomt. Het Comité Nederlandse Veteranendag is verantwoordelijk voor deze dag.
Veteraneninstituut
Nederland heeft een Veteraneninstituut, ook wel het Vi genoemd. Het Vi zet zich in voor de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Ook streeft ze naar een optimale zorg voor de veteranen en hun gezinsleden. Dit instituut is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse overheid en de particuliere sector.
Klachten
Een deel van de veteranen heeft last van lichamelijke of psychische klachten. De overheid zorgt ervoor dat deze mensen de juiste hulp krijgen. Zo kunnen ze hiervoor terecht bij het Veteraneninstituut of het Centraal Aanmeldpunt. Iemand kan lichamelijke klachten hebben door een ziekte of ongeval of een verwonding. Ook kunnen de klachten bij veteranen vaak psychisch zijn. Zo kan een jonge veteraan last hebben van aanpassingsproblemen na een missie in Afghanistan.