Nederlandse veteranen

Nederlandse veteranen De Nederlandse veteranen zijn oud-militairen die Nederland hebben gediend in oorlogsomstandigheden of in vredesmissies. Dit is sinds 1990 zo bepaald. Zo hebben ze Nederland gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Verder groeit de groep van jongere veteranen ook snel.

Jonge veteranen

Nederland heeft meer dan 120.000 veteranen. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea, Nederland gediend. Ook heeft ons land een groep jongere veteranen. Dit zijn jonge mensen die zijn op missie zijn geweest naar landen als Irak, Afghanistan, Cambodja, het voormalig Joegoslavië en Libanon.

Verschillende groepen

Volgens het ministerie van Defensie zijn er verschillende groepen veteranen. Zo zijn er oud-militairen met de Nederlandse nationaliteit die Nederland hebben gediend onder oorlogsomstandigheden of soortgelijke situaties. Ook kunnen het oud-militairen zijn die betrokken zijn geweest bij vredesmissies, zowel binnen als buiten de Verenigde Naties. Verder kunnen oud-militairen van het voormalige Koninklijke Nederlands-Indische Leger, ook wel de KNIL genoemd, tot de veteranen worden geteld. Ook vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog en Gouvernantsmarine behoort tot de groep van veteranen. Daarnaast zijn er groepen die met de veteranen worden gelijkgesteld.

De Veteranenwet

Het kabinet is van plan om de erkenning, waardering en zorg voor de veteranen vast te leggen in de Veteranenwet. Zo krijgen veteranen, militairen en hun familie de ondersteuning van de overheid waar ze recht op hebben.

Veteranenpas en draaginsigne

Veteranen krijgen een veteranenpas en een draaginsigne. De pas geeft hen recht op diverse faciliteiten. De het draaginsigne, ofwel de veteranenspeld, is een symbool voor de waardering voor de veteranen.

Veteranendag

Sinds 2005 wordt er elk jaar op de laatste zaterdag van juni een veteranendag georganiseerd. Deze dag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen. De meest belangrijke activiteiten worden vooral in Den Haag georganiseerd. Tijdens deze dag staat de erkenning en de waardering voor de veteranen centraal. Zo is er op het Malieveld een defilé en een bijeenkomt. Het Comité Nederlandse Veteranendag is verantwoordelijk voor deze dag.

Veteraneninstituut

Nederland heeft een Veteraneninstituut, ook wel het Vi genoemd. Het Vi zet zich in voor de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Ook streeft ze naar een optimale zorg voor de veteranen en hun gezinsleden. Dit instituut is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse overheid en de particuliere sector.

Klachten

Een deel van de veteranen heeft last van lichamelijke of psychische klachten. De overheid zorgt ervoor dat deze mensen de juiste hulp krijgen. Zo kunnen ze hiervoor terecht bij het Veteraneninstituut of het Centraal Aanmeldpunt. Iemand kan lichamelijke klachten hebben door een ziekte of ongeval of een verwonding. Ook kunnen de klachten bij veteranen vaak psychisch zijn. Zo kan een jonge veteraan last hebben van aanpassingsproblemen na een missie in Afghanistan.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veteranenhond, hulphond voor veteraan/militair met PTSSEen veteranenhond is een buddy voor een veteraan of (oud)militair die kampt met een Post Traumatische Stress Stoornis (P…
Goodnight Saigon: Billy Joel beschrijft de VietnamoorlogGoodnight Saigon: Billy Joel beschrijft de VietnamoorlogIn 1982 beschrijft de Amerikaanse zanger Billy Joel in 'Goodnight Saigon' de dagelijkse omstandigheden waarmee de Amerik…
Agility (behendigheids) wedstrijdenAgility word ook wel behendigheidsport genoemd. Dit is een hondensport die steeds populairder word in Nederland. Tegenwo…
Gevoelens van stressGevoelens van stressGevoelens van stress zijn onplezierig en ook niet ongevaarlijk. Hoewel stress een normale reactie kan zijn op gevaarlijk…

Samenvatting Vietnam OorlogNa de Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk al snel in botsing met haar koloniën in Indo-China. In 1946 werd de Vietnamese…
Bronnen en referenties
  • Veteranen Instituut
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.