TenPages: Investeren in schrijvers

Sellaband
Enkele jaren geleden startte de Nederlander Pim Betis met Sell A Band, een website waarop artiesten zonder platencontract enkele nummers kunnen uploaden. Slagen ze erin 50000 dollar te verzamelen door zogenaamde ‘believers’, mensen die een aandeel van 10 dollar aankopen omdat ze in de artiest geloven, dan wordt hun cd uitgebracht. De opbrengsten, binnengehaald door advertenties en verkoop van muziek, worden dan verdeeld tussen SellABand, de artiest en de believers.TenPages
Dit initiatief bracht oud-Bol.com-medewerkster Valentine van der Lande op het idee om hetzelfde concept toe te passen op schrijvers. Sinds februari 2010 geeft zij schrijvers zonder uitgeverij de kans om tien pagina’s van hun manuscript te publiceren en te laten beoordelen door geïnteresseerde lezers. Slaagt de auteur erin om 2000 aandelen van 5 euro te verzamelen, dan wordt zijn werk uitgegeven. De auteur heeft vier maanden de tijd om voldoende ‘investeerders’ te vinden om zijn droom waar te maken. Lukt dat niet verdwijnt het manuscript van de site en krijgt de aandeelhouder vier van de vijf euro terug.Dat het concept werkt werd bewezen in maart 2010 toen niet minder dan drie manuscripten binnen de drie weken het aantal aandelen verzamelde om uitgegeven te worden! Voor de uitgaven werkt TenPages samen met De Arbeiderspers, een overwegend literaire uitgeverij, The House of Books, met een brede waaier aan genres, en Pearson dat zich meer op studieboeken en managementboeken toespitst. In de Raad van Advies vind je de gerenommeerde auteur Ronald Giphart terug, toch een troef die de geloofwaardigheid van het opzet ten goede komt. Voor de verkoop zelf en de promotie van de gepubliceerde auteurs werkt men samen met de online boekhandel Selexyz.
Waarom?
De redenen van dit initiatief zijn voordehandliggend: een auteur die zijn manuscript bij een uitgeverij aanbiedt, maakt minder kans om het gepubliceerd te krijgen dan dat hij de lotto zou winnen. Immers, uitgeverijen worden overstelpt met manuscripten en hebben vaak de tijd niet meer om deze papierberg te doorworstelen, laat staan elk manuscript afzonderlijk degelijk te beoordelen zodat andere criteria gelden en wie een voet tussen de deur heeft door interessante contacten meer kans maakt. Een auteur moet dan ook enkele maanden wachten vooraleer (doorgaans) een standaardbriefje als antwoord binnen te krijgen.Weinigen hebben een agent die hun belangen verdedigt en persoonlijk bij de uitgeverij langsgaat om het manuscript aan te prijzen. Op deze manier is de kans groot dat waardevolle manuscripten in de afvalcontainer terechtkomen.Daarvan was Valentine van der Lande zich ook bewust. Daarom vond zij het de allerhoogste tijd om de lezers zelf te laten bepalen wat zij wensen uitgegeven te zien en ging daarom met TenPages van start met een knipoog naar SellABand.
Niet de eerste
Toch was Van der Lande de eerste niet met dit idee. Eerder was er Bookabook dat met een gelijkaardig initiatief was gestart. In tegenstelling tot TenPages krijgt de auteur 20% auteurshonorarium in plaats van 10% bij TenPages en een voorschot van 500-1000 euro bij publicatie. De auteur hoeft zelfs maar een samenvatting van zijn boek op te sturen, zelfs al is het nog niet geschreven. Bij Bookabook krijgen de aandeelhouders het boek gratis toegestuurd.Een maand voor het opstarten van TenPages kwam Schrijversmarkt op de proppen. Ook hier kan de auteur zonder uitgeverij zijn complete manuscript uploaden en laten beoordelen door lezers die dan vrij zijn om je al dan niet te steunen met een of meer aandelen van 5 euro. Je hebt 250 ‘supporters’ nodig om je boek bij Uitgeverij. Het Tweede Gezicht te laten uitgeven. In tegenstelling tot TenPages zie je je geld echter niet meer terug als de auteur zijn aantal niet haalt.