InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 1

Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 1

Nadat de Moren verdreven waren, namen de Christenen het fort in bezit. Zij hernoemde het Alcázar, toen Filips II Madrid in 1561 tot hoofdstad maakte, werd het houten fort een koninklijke residentie. Ruim 100 jaar later verwoest een grote brand het paleis volledig. Het werd op dezelfde plaats herbouwd van kalksteen en graniet. Al woont koning Juan Carlos er niet, toch is het de officiële residentie van de koninklijke familie.

Algemeen

Dit paleis, “Palacio Real”, ligt in het westelijk deel van Madrid en is de officiële residentie van het koninklijk paleis. Het huidige koningspaar resideert hier niet, maar verblijft in het éénvoudiger Palacio de la Zarzuela, in een buitenwijk van Madrid. Het Palacio Real ligt op een strategische plaats, met een vrij uitzicht tot aan de bergen van Guadarrama. Dit was voor de Moren de reden om in 854 hier een citadel te bouwen.

Het paleis is ontstaan als een onderdeel van een aantal forten om de stad Toledo te beschermen. Dit paleis wordt met het paleis van Versailles, gezien tot de grootste paleizen van Europa.

Geschiedenis paleis

In de 1085 werden de Moren verdreven uit Spanje en namen de Christenen het fort, dat vanaf dat moment “Alcázar” werd genoemd, over. Dit was toen nog een houten paleis. Omdat de burgers bescherming zochten, bouwden zij hun woningen rondom het fort. Op deze manier is Madrid ontstaan. Toen in 1561 Filips II Madrid tot hoofdstad van Spanje maakte, werd het palacio de koninklijke residentie. Aan het begin van de 17e eeuw was het de echtgenote van Filips III die een convent dicht bij het paleis stichtte; “het Encarnacción”.

Een brand echter op kerstavond 1734 verwoestte het paleis en de koninklijke familie was dakloos. Koning Filips V gaf opdracht tot de bouw van een nieuw paleis (het huidige paleis), op exact dezelfde plaats. Het gebouw is opgetrokken uit kalksteen uit Colmenar en graniet uit Sierra de Guadarrama. Koningin Isabella Farnesa (de Italiaanse echtgenote van Filips V) heeft een grote stem gehad bij de inrichting van het paleis. Italiaanse architecten die aan dit paleis werkten waren onder andere:
  • Filippo Juvara, een Italiaans architect die alleen de tekening heeft gemaakt, hij overleed voordat de bouw kon beginnen
  • Giovanni Battista Sacchetti
  • Ventura Rodriguez
  • Fransesco Sabatini

Het paleis was klaar in 1755. Karel III resideerde hier vanaf 1764, terwijl hij al in 1759 gekroond was. Het waren de latere Bourbons die de versieringen in het paleis hebben aangebracht, net als koning Karel IV die veel invloed op de inrichting had. Het paleis bestaat uit:
  • 2.800 kamers (waarvan er 16 zijn opengesteld voor het publiek)
  • Ruim 110 hoofdingangen
  • 870 ramen
  • 270 balkons
  • 44 trappen
  • Een oppervlakte van 135.000 m²

Nadat koning Alfonso XIII (de grootvader van de huidige koning Juan Carlos) in 1931 afstand deed van de troon, verloor het paleis zijn functie. Vanaf dat moment wordt het paleis alleen nog gebruikt voor staatsceremonies.

Palacio Real

Voor het paleis ligt de Plaza Oriënte, een plein met een ruiterstandbeeld van Filips IV. Oorspronkelijk had het paleis dezelfde naam als het plein, waar in totaal 44 beelden van koningen en koninginnen te vinden zijn. Het was ooit de bedoeling deze beelden op het paleis te zetten, maar ze waren te zwaar, waardoor zij op het plein geplaatst zijn.

Wisseling van de wacht
Bijna iedere 1e woensdagmiddag van de maand begint de wisseling van de wacht in een vestibule bij het standbeeld van koning Karel III die gekleed gaat als een Romeinse generaal. Het beeld staat onderaan een trap van marmer uit Toledo. Op de plafonds van de vestibule zijn fresco’s aangebracht door Corrado Giaquinto (1703-1765), die doorlopen tot de zaal van de hellebaardiers.

Deze wisseling van de wacht kan door publiek worden gadegeslagen.

Lees verder

© 2008 - 2017 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Madrid; Enkele van de vele paleizen, deel 1Madrid; Enkele van de vele paleizen, deel 1In 1561 werd Madrid hoofdstad van Spanje. Koning Filips II verhuisde zijn hofhouding naar deze stad. Dat er tot op de da…
Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 2Nadat koning Alfonso XIII in 1931 afstand deed van de troon, verloor het paleis zijn functie. Hier vinden nu alleen nog…
Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 3Dit paleis, dat eigenlijk nog maar ruim 250 jaar in zijn huidige vorm bestaat, is samen met Versailles één van de groots…
Madrid; Enkele van de vele paleizen, deel 2De stad Madrid is een oude stad, dus heeft veel bezienswaardigheden. Nadat koning Filips II in 1561 zijn hofhouding naar…
Primera Division 2014-2015 programmaAtlético Madrid werd in het seizoen 2013-2014 voor het eerst sinds 1995/1996 kampioen van Spanje. De Primera Division be…

Reageer op het artikel "Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamers, deel 1"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Storm
Laatste update: 21-01-2008
Gepubliceerd: 13-01-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!