De geschiedenis van de sigaret

Iedereen heeft het wel eens geprobeerd of rookt nu misschien nog steeds. Roken! Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van de sigaret en het roken.

De geschiedenis

Het begon allemaal al rond 1500 voor Christus toen rookte de mensen pijp dat was gemaakt van witte klei.

1492

In 1492 beschreef de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus de eerste gewoonte van roken van tabak.

1518

De bemanningsleden van Christoffel Columbus uit Spanje en Portugal namen de plant mee naar Europa. En de Spanjaard Reodrigo de Jerez begon ook te roken alleen de mensen waar jij woonde waren bang voor de rook uit zijn mond en neus dat jij voor 7 jaar in de gevangenis moest wegens toverij.

1560

De Franse ambassadeur Jean Nicot in Lissabon stuurde een tabaksplant naar Frankrijk toe. Hei zei dat dit wonderkruid was tegen de schurft, verkoudheid, reuma, koorts, slangenbeten en zweren. In een razend tempo veroverde de plant heel Europa.

1564

De tabaksplant kreeg de naam Nicotiana, naar Jean Niot.

1580

Pijproken en later snuiven en pruimen (kauwen) waren in Nederland de manieren om tabak te gebruiken. De witte pijp van klei bleef tot in de 19de eeuw het belangrijkste middel om tabak te roken.

1615

In Utrecht kwam de Nederlandse tabaksteelt van de grond. Later volgen ook Gelderland en Overijssel. Aan het eind van de 18de eeuw hield de Nederlandse tabaksteelt vrijwel op. Hollandse tabak werd vooral gebruikt voor pruimen en snuiven. Maar snuiven was uit de mode geraakt, en voor de steeds populairdere sigaren was onze tabak ongeschikt.

1630

In China kreeg je zelf in deze tijd onthoofding als straf voor het verkopen van rookwaar. Ook Rusland en Turkije waren niet blij met de rookwaar. Als je toch gesnapt werd dan boord ze een gat in je neus of sneden je reukorgaan eraf.

1855

Na de Krimoorlog (1854-1856) brak de sigaret door in West-Europa. Franse en Engelse soldaten namen de sigaret mee uit Turkije, Griekenland en Bulgarije, Het was en los papiertje met tabak ertussen.

1880

De eerste sigaretten machine werd uitgevonden in Amerika. Het apparaat produceerde 200 voorgerolde sigaretten per minuut.

1930

De eerste filtersigaretten werden gemaakt. Het doel van de filter wat te voorkomen dat de roker stukken tabak in zijn mond kreeg.

1950

Tussen 1900 en 1950 rukt het roken in Nederland in een razend tempo op. Vanaf 1950 werd steeds meer bekend over de schadelijke werking van roken. Toch bleef het roken in 1975 enorm oprukken, omdat toen de vrouwen na de 2de Wereld oorlog gingen roken.

2002

Tabaksreclame wordt bijna volledig verboden. Op 1 januari 2003 wordt het reclameverbod ook geldig voor kranten en tijdschriften. Alleen in de tabakszaken mag nog reclame worden gemaakt.

2004

Sinds 1 januari 2004 mag niet meer worden gerookt op de werkplek, behalve in speciale ruimtes. Ook het openbaar vervoer wordt rookvrij.

2008

De hele horeca moet per 1 juli 2008 rookvrij zijn. Horecapersoneel krijgt dan dezelfde bescherming als andere werknemers. Horecagelegenheden mogen wel afgesloten rookruimtes maken, maar hier mag het personeel niet bedienen.

Supersmoker

En nu heb je ook de gezonde Supersmoker. Er zit geen tabak alleen een batterijtje, ingebouwde elektronica en een nicotineampul. Je hoeft hem niet aan te steken je neemt een hijs en dat gaat alles in werking worden gezet. Zo wordt er dus een klein beetje nicotine verhit en krijgt de roker vervolgens de nicotine damp binnen. Met één ampul gaan 300 trekjes mee.

Snus

En zo is in Scandinavië Snus populair het zijn kleine zakjes nicotine poeder die je onder je bovenlip stopt en zo je nicotine op een gezondere manier binnen krijgt. Alleen is het in de rest van Europa verboden.
© 2008 - 2024 Wesley87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervanging voor roken: snusVervanging voor roken: snusIn Zweden (en Noorwegen) gebruiken veel mensen snus. Dit kan gezien worden als een vervanger van de sigaret, maar dan zo…
De revolutionaire SuperSmokerDe revolutionaire SuperSmokerHet is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker. Kan aandoeningen aan hart en vaten veroorzaken. Ma…
De voor- en nadelen van elektrisch rokenDe voor- en nadelen van elektrisch rokenRokers hebben het tegenwoordig moeilijk. In veel horecagelegenheden is het roken aan strenge banden gelegd of zelfs hele…
E-sigaret, een gevaar voor uw gezondheid?E-sigaret, een gevaar voor uw gezondheid?De e-sigaret of elektronische sigaret is een elektronisch apparaat dat dient als vervanger van de normale sigaret. Hoewe…

Madrid; Koninklijk paleis met 2800 kamersNadat de Moren verdreven waren, namen de Christenen het fort in bezit. Zij hernoemde het Alcázar, toen Filips II Madrid…
Wesley87 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.