InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland

Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland

Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland Ter ere van het jubileum van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland – het koor bestaat in 2011 60 jaar - studeerden de zangers een zangstukstuk in dat via een theatrale bewerking een voorstelling werd waar vele Amelanders aan meewerkten en waarin meer werd getoond dan het koor en meer werd gehoord dan zang alleen. De Leeuwarder Courant noemde het ‘collagetheater’ dat verhaalt over Paardenkracht en Mannenmoed.

De hervormde kerk, podium van Paardenkracht Mannenmoed

Jubileum

Het Interkerkelijk Zangkoor is opgericht in 1951 als opvolger van het Hollumer zangkoor. Honderden Amelanders hebben in de loop der tijd hun vocale kwaliteiten ten gehore gebracht in kerkdiensten, tijdens culturele avonden en bij gastoptredens. Ter ere van het 60-jarig jubileum voert het Interkerkelijk Zangkoor in oktober 2011 een bijzonder muziekstuk op, met de titel Paardenkracht Mannenmoed. Tijdens dit theatrale muziekstuk staat de wereldberoemde Amelander paardenreddingboot centraal en wordt er stilgestaan bij de ramp met de lancering van de reddingboot in 1979, toen acht paarden verdronken.
Het stuk werd opgevoerd in de hervormde kerk van Hollum.

Voorstellingen

Op 19, 20, 21 en 22 oktober 2011 viert het Interkerkelijk Zangkoor Ameland haar jubileum met Paardenkracht Mannenmoed. De jubileumvoorstellingen in de hervormde kerk in Hollum zijn binnen de kortste keren uitverkocht. Er wordt zelfs een extra voorstelling ingelast.
De bezoekers worden tijdens de voorstelling meegenomen op een tocht door de Amelander geschiedenis, waarbij de paardenreddingboot centraal staat. Het stuk bevat zang, expressie, beelden, geluid en lichteffecten en wordt ‘collage theater’ genoemd.

Dirigent

Het koor staat onder muzikale leiding van dirigent Monique van de Ven (niet de actrice maar de dirigent uit Friesland), die speciaal daarvoor wekelijks van Reitsum in het noorden van het Friese vasteland naar Ameland reist. Van de Ven studeerde aan het Utrechts Conservatorium 'uitvoerend musicus piano', en kamermuziek. Daarna deed zij een applicatiecursus koordirectie. Van de Ven werkte jaren als kamermusicus en is momenteel vooral actief als pianopedagoog en koordirigent.

Schrijver

Wilco Berga is de tekstschrijver van de liederen uit het muzikale theaterstuk. Berga is schrijver van romans en dichtbundels, toneelstukken en opera’s. Hij is een multitalent. Naast schrijver is hij beeldend kunstenaar die studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Samen met zijn partner Tanja Blokland bestiert hij een galerie aan de Zuiderhaven in Harlingen.

Componist

De muziek voor de liederen is speciaal gecomponeerd door Johan Bijhold. Deze musicus studeerde aan het conservatorium in Utrecht ‘uitvoerend musicus piano'. Bijholt is zeer actief in het muziekleven van Friesland en komt regelmatig op Ameland om de zomerconcerten van het Interkerkelijk Zangkoor Ameland te begeleiden.

Regisseur

De artistieke leiding van Paardenkracht Mannenmoed berust bij regisseur Wouter Daane. Hij heeft de opleiding tot docent en regisseur afgerond aan de Toneelacademie van Maastricht. Daane is een ervaren regisseur, die ondermeer theaterfestivals organiseert en cursussen geeft aan een groot aantal toneelverenigingen.

Foto Persbureau Ameland / Bron: Persbureau AmelandFoto Persbureau Ameland / Bron: Persbureau Ameland

Vrijwilligers

Naast professionals zijn vele vrijwilligers betrokken bij de uitvoering van het muziekstuk. Zo komen de voerlui van de paardenreddingboot opdraven, roeien leden van het Amelander damesroeiteam een stukje droog in de kerk, vinden strandjutters hout tussen de kerkbanken, spelen kinderen met hun toneelouders op het strand voor de kansel en houdt een Hollumer gids een rondleiding door het dorp en betrekt daar de theaterbezoekers bij. Voor de gelegenheid zijn Amelanders geïnterviewd. De filmbeelden die daar van gemaakt zijn, worden geprojecteerd op de kerkmuur.

Logo

Illustratrice Heleen Engels - zij is op Ameland geboren en opgegroeid - ontwerpt het logo voor de voorstelling. Ze plaatst mannen in een
Het boekje / Bron: Persbureau AmelandHet boekje / Bron: Persbureau Ameland
roeireddingboot, die zich tussen hoge golven een weg banen naar een schip in nood: Mannenmoed. Deze reddingboot is door paarden naar de zee gebracht en in zee gelanceerd: Paardenkracht.

Boekje

Aan alle bezoekers aan de voorstelling overhandigt het koor een boekje met daarin liedteksten uit het stuk. Het geheel is geïllustreerd door Amelander kunstenaars.

Delft

De jubileumvoorstelling heeft voor het Amelander koor en de deelnemers een vervolg in de vorm van een voorstelling in Delft. De complete cast en crew plus de paardenreddingboot reist in het najaar van 2012 af naar Delft om daar de voorstelling te spelen ter ere van het 170-jarig bestaan van de Technische Universiteit.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Dodenherdenking op 4 mei op AmelandDodenherdenking op 4 mei op AmelandTijdens de Nationale Herdenking op 4 mei wordt er op Ameland stilgestaan bij degenen die op Ameland, in Nederland of waa…
Hoeveel Watt is 1 PK?Hoeveel Watt is 1 PK?Vroeger werd het vermogen van een machine, of van een dier, uitgedrukt in paardenkracht of PK. De eenheid paardenkracht…
Hollum – Het westelijkste dorp op AmelandHollum – Het westelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Media op Ameland - nieuws van het eilandMedia op Ameland - nieuws van het eilandAmeland is een door water omringd gebied, maar dat betekent niet dat het verstoken blijft van nieuws. Het wereld nieuws…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paardenkracht Mannenmoed logo
  • Persbureau Ameland
  • Paardenkracht Mannenmoed, brochure van de voorstelling
  • Paardenkracht mannenmoed, website
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Paardenkracht en Mannenmoed op Ameland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 27-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Theater
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!