De Verdronken paarden Ameland in stripalbum

De Verdronken paarden Ameland in stripalbum Het verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film die in 2010 op Ameland werd opgenomen en op 5 juni 2011 in Amsterdam première ging. Het drama is tevens uitgangspunt voor een stripboek met de titel: ‘De verdronken paarden van Ameland.’ De getekende figuren zijn herkenbare voermannen van Ameland. Het stripboek is een een mooie aanvulling van de boeken die er in de loop van de jaren over Ameland verschenen. ‘De Verdronken paarden Ameland’ is leuk voor jong en oud.

Rampverhaal wordt stripverhaal


Striptekeningen in de film Penny's Shadow en een stripalbum

Tegelijk met de film Penny's Shadow kwam een stripalbum uit met het verhaal van de ramp met de reddingbootpaarden. Het drama is echt gebeurd en het heeft geïnspireerd tot het maken van een film en een stripboek.

Samenwerking stripblad Penny en film

De samenwerking tussen het tijdschrift Penny en de bioscoopfilm Penny's Shadow uit zich in het zeer unieke gebruik van striptekeningen op het grote doek. Strips vormen een belangrijk onderdeel in het magazine Penny. Om de samenwerking in de film zichbaar te maken, meer nog dan alleen op de aftiteling, heeft regisseur Steven de Jong met behulp van herkenbare striptekeningen het stripblad ‘Penny’ in de film gebracht. Het drama van Ameland liet zich goed vertalen in striptekeningen, die vervolgens werden geïntegreerd in de film.

Drama van Ameland

In het atelier van de striptekenares en overleden moeder van hoofdpersoon in het filmverhaal Kai, zijn prachtige en verhalende tekeningen verwerkt. Het drama van de reddingbootpaarden van Ameland - in 1979 verdronken acht paarden tijdens de lancering van de reddingboot - wordt bovendien aan het begin van de film verteld door striptekeningen, ondersteund door de vertellende stem van actrice Monic Hendrikx. Zij is in de film de moeder van Kai en de kunstenares die de tekeningen maakte. Hendrikx komt verder in de film niet meer voor; ze is verongelukt en leeft niet meer. De kunstenares leeft in haar tekeningen voort. De illustraties worden tot leven gebracht door ze over te laten vloeien in bewegende beelden.

Schets van de voorkantSchets van de voorkant
Schets van de lanceringSchets van de lancering
Het stripalbumHet stripalbum

Verdronken paarden en levende tekeningen

Holco Publications uit Heerhugowaard - de uitgeverij van het stripalbum en van het paardenblad Penny werkte samen met de filmmakers en gaf een deel van de naam aan de film Penny’s Shadow - heeft deze speciale tekeningen laten maken om de film te verrijken. De tekeningen zijn in verschillende lagen opgezet. Planet X FX uit Amsterdam heeft die verschillende lagen bewerkt en de tekeningen tot leven gebracht.

Stripalbum en film

De uitgever van het stripalbum liet tekenaars in een tekenstudio in Argentinië het script uitwerken. Het album verscheen tegelijk met de film en burgemeester Albert de Hoop van Ameland mocht na de Amsterdam première het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij kreeg het eerste exemplaar van het stripalbum ‘De verdronken paarden van Ameland’ uit handen van regisseur Steven de Jong in het bijzijn van Anneke Smit-Tuijnman en Mark Tuijnman van Holco Publications.

Marijke Metz

De Tuijnmannen zijn verbonden met Ameland, ze hebben er familie wonen. Piet Tuijnman, oprichter van het bedrijf en vader van Anneke en Mark, overleed in 2009. De film Penny’s Shadow is opgedragen aan Piet Tuijnman. Het stripalbum is opgedragen aan zijn overgrootmoeder Marijke Metz van Ameland. Metz werd geboren in Nes op 12 augustus 1839 en ze overleed op 22 oktober 1917 in Oudorp. Haar nazaten, waaronder de familie Tuijnman, wonen heden ten dage nog in die buurt.

Première

‘De verdronken paarden van Ameland,’ met het echte verhaal van de ramp op Ameland is te koop op Ameland en in de boekhandels. Het kost in 2011 bij de presentatie € 6,95. Auteur van het stripalbum is Frank Jonker.

Herkenbare Amelanders

Het leuke van het stripalbum is dat sommige figuren herkenbaar zijn. De hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk te benoemen voor wie ze kent. Het zijn de mensen van de reddingboot en de voerlui. De voerlui zijn de mannen die hun paarden beschikbaar stellen. Vier van hen verloren elk twee paarden bij het ongeluk van 1979.

Paardengraf

Die paarden liggen begraven in de duinen bij Hollum, vlakbij het strand waar het mis ging.

Lees verder

© 2012 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Penny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmPenny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmAmeland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2…
Waddeneiland Ameland – Paarden EilandWaddeneiland Ameland – Paarden EilandOp Ameland zie je heel veel paarden. Ze worden hier en daar nog gebruikt voor het boerenwerk en de andere paarden zijn o…

Porselein en aardewerkHeel lang waren alleen de Chinezen en Japanners in staat porselein te maken. Dat maakte het erg kostbaar. Begin achttien…
Voorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tipsVoorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tipsWanneer iemand als verhalenverteller een verhaal voorbereidt om het later aan het publiek te gaan vertellen, is het goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover Stripboek
  • Persbureau Ameland
  • De verdronken paarden van Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.