Rijk worden met het schrijven van boeken

De succesverhalen van grote auteurs klinken fantastisch. Je schrijft een boek en het geld komt binnenrollen. Auteurs zoals J.K. Rowling, Dan Brown, Harry Mulisch en Danielle Steel laten ons denken dat het helemaal niet zo moeilijk is om rijk te worden van het schrijven van boeken. Hoe word je nou eigenlijk rijk van je boeken?

Rijk worden door boeken te schrijven

Boeken schrijven lijkt soms een gemakkelijke manier om flink veel geld te verdienen. We horen van auteurs die met de komst van een boek meteen miljonair zijn geworden. De succesverhalen van schrijvers zie je overal in de media. Helaas is de praktijk een stuk minder mooi. Veel schrijvers hebben een baan naast het schrijven van boeken. Ze verdienen met de boeken alleen niet genoeg om rond van te kunnen komen. Het schrijven van boeken is één van de moeilijkste dingen om succesvol in te worden. Het stoppen met werken als je schrijft is iets wat veel schrijvers graag willen, maar helaas niet kunnen realiseren. Maar natuurlijk is het niet onmogelijk. Je moet zorgen dat je iets schrijft wat op de één of andere manier zal aanslaan bij het publiek. Dat betekent dat je met iets moet komen waar de lezers op zitten te wachten. Dat is niet gemakkelijk en je zult er hard voor moeten werken.

Verdien geld met een voorschot

Als je boek gepubliceerd wordt, dan krijg je bij vrijwel iedere uitgever een voorschot. Dit betekent dat je een bepaald bedrag krijgt, zonder dat de uitgever weet of er wel genoeg boeken worden verkocht. Dit geld wordt doorgaans van je royalties afgetrokken (lees later meer over royalties). Hoeveel boeken er ook worden verkocht, het geld is van jou. Zelfs als het boek maar een paar keer wordt verkocht, hou je het geld dat je van je uitgever hebt gekregen als voorschot. Een voorschot krijg je, omdat het soms erg lang kan duren tot je de eerste roaylties krijgt. Hoe hoog het voorschot is, is per uitgever en boek verschillend. De uitgever maakt meestal een inschatting van het aantal boeken dat zeker verkocht zal worden en berekend hierop een voorschot. Andere uitgevers hebben een vast bedrag hiervoor. Hoeveel je als voorschot krijgt is dus per uitgever verschillend.

Verdien geld met de royalties

Iedere keer dat je boek verkocht wordt, krijg je hier royalties over. Dit betekent dat je een percentage van het verkoopbedrag krijgt. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 5 en 15% per verkocht boek. Het geld van de royalties wordt doorgaans één keer per jaar op je rekening gestort. Meestal krijg je de royalties een jaar later. Als je boek in 2009 wordt uitgegeven, dan zul je de royalties pas in 2010 krijgen. Dit geldt vaak ook als het boek aan het begin van een jaar is uitgekomen. Het kan dus soms langer dan een jaar duren tot je de royalties ontvangt. Veel uitgevers werken met een speciaal systeem waarbij het percentage dat je vangt per verkocht boek oploopt. Je begint bijvoorbeeld bij 5% royalties per boek en als er een x-aantal boeken zijn verkocht wordt het bijvoorbeeld 7%. Hoeveel je met een boek verdient is dus afhankelijk van het aantal verkochte exemplaren.

Verdien geld per uitgeleend boek

Boeken worden ook verkocht aan bibliotheken in Nederland. Stichting Lira is een stichting die auteurs betalen per uitlening in de bibliotheek, de zogenaamde leenvergoeding. Per keer dat je boek wordt uitgeleend ontvang je een bedrag. Dit bedrag zit meestal tussen de 3 en 10 cent per uitlening. Lira keert eenmaal per jaar het geld uit aan schrijvers en vertalers van boeken. De uitbetaling vindt altijd plaats in december en gaat om de periode tussen van juli tot juli. Een voorbeeld: in december 2009 krijg je de leenvergoeding van de periode juli 2008 tot juli 2009. Het kan dan ook vaak even duren tot je echt geld van Stichting Lira krijgt. Als je boek is verschenen in mei vorig jaar, dan kan het soms wel twee jaar duren tot je daadwerkelijk het geld op je rekening krijgt.

In 2008 waren er 90 mensen die een leenvergoeding kregen tussen de 10.000 en 50.000 euro. Er waren in datzelfde jaar 5 mensen die een leenvergoeding kregen van meer dan 50.000 euro.

Verdien geld met vertalingen, interviews, signeersessies en verfilmingen

In het contract dat je tekent bij een uitgever staat ook altijd iets over de overige inkomsten die je maakt. Dit zijn inkomsten uit bijvoorbeeld vertalingen, verfilmingen of speciale uitgaven. Vaak worden deze inkomsten verdeeld tussen de uitgever en de schrijver, bijvoorbeeld 50/50 of 60/40. Per uitgever gelden er andere regels over deze inkomsten en ze worden duidelijk in het contract gezet, zodat er geen misverstanden kunnen verstaan. Voor interviews en signeersessies ontvangt een schrijver soms ook wat geld, maar dit is niet altijd het geval. Ook hierover worden vaak duidelijke afspraken gemaakt tussen uitgever en auteur. In sommige gevallen zul je ook deze inkomsten moeten delen met je uitgever, omdat de uitgever je bijvoorbeeld geholpen heeft aan de signeersessie. Lees altijd het contract om te zien hoe het voor dit soort specifieke gevallen geldt, zodat je begrijpt wat je voor een extra inkomen kunt krijgen. Onthoud wel dat vertalingen en verfilmingen niet vaak voorkomen bij Nederlandse auteurs.

Geef niet op

Echt veel geld verdienen met de verkoop van je boek is niet gemakkelijk. Als je echt van schrijven houdt, is dat geen reden om op te geven. Schrijven is iets wat je moet doen, omdat je het graag wílt doen, niet omdat je er rijk mee kunt worden. Wie groot wil worden in het schrijven zal daarvoor moeten vechten en blijven doorgaan. Is je eerste boek geen bestseller? Misschien is je volgende boek dat wel! En ook al schrijf je twintig boeken die geen bestseller zijn, allen bij elkaar kunnen natuurlijk ook voor een leuk inkomen zorgen. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet en dat je nooit opgeeft. Wees blij met iedere cent die krijgt en wees ervan bewust dat iets beter is dan niets.

Meer creatief schrijven

Wil je meer tips krijgen over creatief schrijven? Kijk dan eens in mijn special. Daarin vind je nog meer interessante artikelen over het schrijven van verhalen en gedichten. De special kun je hier vinden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met stichting LiraDe Lira is een stichting die opkomt voor het auteurswet. Stichting Lira staat vooral bekend door de leenvergoeding die j…
Hoe kun je geld verdienen met schrijven?Hoe kun je geld verdienen met schrijven?Sommige mensen willen dolgraag geld verdienen met schrijven. Wanneer schrijven je hobby is en je daar graag je beroep va…
Slapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden klinkt voor veel mensen als een droom, en dat blijft het ook vaak. Toch zijn er manieren om slapend…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…

De kat in de Nederlandse taalDe kat in de Nederlandse taalDe kat heeft niet alleen veel invloed in huis, ook in onze taal heeft hij zijn sporen getrokken. Veel spreekwoorden en z…
Mannetjesereprijs, een klinkende naamMannetjesereprijs!!! Is toch wel de naam onder de plantennamen. Man-eer-prijs, met zo'n naam moet je wel weer veel waard…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.