Biografie: Frank de Boer

Frank de Boer is de tweelingbroer van Ronald de Boer. De Boer heeft een succesvolle carrière achter de rug als speler. Inmiddels is hij ook al even actief als trainer. Als speler won hij de Champions League en wereldbeker met Ajax en werd hij ook verschillende keren landskampioen. Als trainer heeft hij twee landskampioenschappen behaald met Ajax. De Boer heeft getraind onder de grootmachten Van Gaal en Cruijff.

Informatie

Volledige naam: Franciscus de Boer
Roepnaam: Frank
Geboortedatum: 15 mei 1970
Geboorteplaats: Hoorn
Geboorteland: Nederland

Speler

Frank de Boer is een linksbenige verdediger en begon met voetballen bij VV De Zouaven uit Grootebroek. Hier heeft hij tot zijn veertiende levensjaar gevoetbald, waarna Johan Cruijff hem naar Ajax toehaalde.

Ajax

Na de jeugdopleiding succesvol te hebben doorlopen, debuteerde De Boer op 21 september 1988 in de hoofdmacht van Ajax. Hij werd snel een vaste waarde in het team van eerst Beenhakker en later Van Gaal. Onder Van Gaal behaalde hij zijn grootste successen. Hij won de UEFA Cup, Champions League en Wereldbeker. Daarnaast werd hij vijf keer kampioen met Ajax en won hij twee maal de nationale beker.

FC Barcelona

Na ongeveer tien dienstjaren vertrok De Boer bij Ajax. Dit ging niet op de gebruikelijke manier. Er moest in 1998 namelijk een arbitragecommissie bijkomen om de gebroeders De Boer in het gelijk te stellen. Zo vertrokken ze naar FC Barcelona, waar het salaris vele malen hoger was. Bij FC Barcelona troffen ze als trainer wederom Louis van Gaal. Van Gaal was een jaar eerder bij Ajax vertrokken. FC Barcelona was Nederlands getint en won ondermeer de landstitel in Spanje. De Boer werd in 2001 bij Barcelona betrapt op doping. Hij ontkende het gebruik van nadrolon, maar werd wel geschorst. In 2003 vertrok De Boer naar Galatasaray in Turkije.

Galatasaray, Glasgow Rangers en Qatar

De Boer speelde in het seizoen 2003-2004 voor Galatasaray. Hij speelde hier 23 wedstrijden en scoorde een keer. In 2004 speelde Frank de Boer een half jaartje voor Glasgow Rangers. Hij speelde 15 wedstrijden en scoorde twee keer. Het was duidelijk dat De Boer aan het afbouwen was. Zo vertrok De Boer in 2004 naar Qatar, waar hij in 2006 zijn carrière beëindigde.

Nederlands Elftal

Frank de Boer heeft sinds zijn debuut op 26 september 1990 maarliefst 112 wedstrijden voor het Nederlands Elftal gespeeld. Zijn laatste interland was tijdens het EK 2004 in Portugal. De Boer scoorde 13 keer voor Oranje.

Trainer

Op 2 juni 2007 behaalde De Boer zijn trainersdiploma. Hij werd trainer in de jeugd bij Ajax en was assistent-bondscoach van Bert van Marwijk bij het Nederlands Elftal. De Boer was er bij het WK in 2010 ook bij. Op het moment dat het bij Ajax 1 begon te wankelen, was De Boer trainer van Ajax A1. Martin Jol stapte op als trainer van Ajax, waardoor Frank de Boer op 6 december 2010 naar voren werd geschoven als interim trainer. De eerste wedstrijd onder leiding van De Boer was de uitwedstrijd bij AC Milan. Ajax won met 0-2. Enkele wedstrijden volgden, waarna De Boer een contract voor 3,5 jaar tekende als trainer van Ajax. De Boer maakte het restant van het seizoen 2010/2011 dus af. Ajax had op dat moment een grote achterstand op FC Twente en PSV, maar door een fantastische inhaalrace in de tweede seizoenshelft werd Ajax kampioen. Het seizoen 2011/2012 was het eerste volledige seizoen van De Boer als trainer van Ajax. Hij werd wederom landskampioen en ook in de Champions League presteerde Ajax zeer behoorlijk. Het was een veelbewogen jaar. Ajax kende veel blessures, stond op gegeven moment 13 punten achter en achter de schermen was de affaire met de Raad van Commissarissen.
© 2012 - 2023 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Ajax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalAjax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalLandskampioen Ajax stond in 1995 wederom tegenover bekerwinnaar Feyenoord in de finale van de Nederlandse Supercup. Ditm…
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…

Roger Moore: Ivanhoe, The Saint en James BondHij zal altijd wel herinnerd worden als de man die de eerste James Bond, Sean Connery moest doen vergeten. Volgens velen…
Orkestratie en Klankkleur bij Claude DebussyOrkestratie en Klankkleur bij Claude DebussyIn dit artikel wordt bondig de orkestratie en klankkleur bij composities van Claude Debussy ingegaan. Aan de hand van vo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_de_Boer
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.