Het leven van Catherine Cookson

Het leven van Catherine Cookson De schrijfster Catherine Cookson heeft tijdens haar leven bijna honderd boeken geschreven. Ze schreef niet alleen onder de naam Catherine Cookson, maar ook onder pseudoniem Catherine Marchant en onder een verbastering van haar meisjesnaam: Katie MCMullen. Wie was Catherine Cookson? Een portret van een veelbewogen leven, dat leest als een boek.

Jeugd Catherine Cookson

Catherine Cookson werd op 27 juni 1906 geboren in Tyne Dock. Ze kwam ter wereld onder de naam Catherine Ann McMullen. Ze groeide op bij haar grootouders Rose en John McMullen, die ze lange tijd beschouwde als haar biologische ouders. Ze had een zeer sterke band met haar grootmoeder. Het was een armoedig bestaan. In 1913 ontdekte ze dat haar aan alcohol verslaafde oudere zus in werkelijkheid haar biologische moeder was. Haar biologische moeder werkte als barvrouw. Ze was straatarm en bij tijd en wijle bijzonder gewelddadig.

Seksueel misbruik

Catherine werd evenals haar moeder seksueel misbruikt door zowel haar opa als door haar oom, maar ook haar gewelddadig moeder zou Catherine seksueel misbruikt hebben. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de intense haat die Catherine koesterde voor haar moeder, terwijl ze wel af en toe met genegenheid over haar opa sprak.

Op school werd Catherine gepest met haar afkomst, zo ontdekte ze ook de waarheid over haar biologische moeder. Ze verliet de school op dertienjarige leeftijd om als meid te gaan werken. Ze vluchtte uit de werkelijkheid door veel te lezen en korte verhalen te schrijven.

De volwassen Catherine Cookson

In 1924 aanvaardt ze een betrekking bij Harton Workhouse als wasvrouw. Ze pot al haar geld op en in 1929 heeft ze eindelijk genoeg geld bij elkaar voor haar droom; een eigen huis. Ze koopt het victoriaanse landhuis “The Hurst” , wat maar liefst vijftien kamers bevat en begint hierin een pension. Er volgt een turbulente tijd waarin haar moeder bij haar intrekt en ze sterk beïnvloed wordt door haar werkmeid. Er wordt zelfs gefluisterd dat ze een lesbische relatie zou hebben met Nan, de werkmeid. Dit is door Catherine zelf altijd heftig ontkent. Uiteindelijk weet ze zich te bevrijden van zowel haar moeder als van Nan. Dan leert ze de wiskundeleraar Tom Cookson kennen. Deze zeven jaar jongere protestantse man wordt één van Catherines huurders. Ondanks het leeftijdsverschil en het verschil in geloof worden de twee verliefd. Ze trouwen in 1940. Catherine is dan vierendertig jaar.

Kinderloos

Catherine wil graag een groot gezin en krijgt het ene doodgeboren kind na het andere. Later blijkt dat ze rhesus-negatief is. Ook blijkt ze te lijden aan telangiectase, een zeldzame afwijking aan de bloedvaten waardoor bloedingen en bloedarmoede kunnen optreden. Wanneer Tom dan ook nog wordt opgeroepen voor de RAF, omdat de Tweede Wereldoorlog nadert, stort Catherine in. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting vanwege een ernstige depressie. In de inrichting verblijft ze geruime tijd en wordt ze behandeld met elektroshock therapie.

Hastings Writers Group

Wanneer ze uit het kliniek wordt ontslagen, neemt ze als vorm van therapie het schrijven weer op. Ze schrijft een aantal succesvolle romans en richt de Hastings Writers Group op. Dit is een organisatie voor schrijvers en aspirant- schrijvers in Hasting. Haar eerste roman wordt uitgegeven wanneer Catherine veertig is. Hierna brengt ze jaarlijks gemiddeld twee boeken uit. De eerste zestien schrijft ze zelf. Daarna spreekt ze ze in op een bandrecorder en helpt haar man Tom haar met de grammatica en spelling. Door haar boeken wordt Catherine een rijke vrouw. Ze heeft voor zichzelf niet veel nodig en geeft veel geld aan goede doelen en ziekenhuizen. Ze blijft in een hoge tempo schrijven tot haar dood in 1998, op 91-jarige leeftijd. Haar man wijkt niet van haar zijde en overleeft haar met slechts zeventien dagen.

Onderscheidingen

  • 1985 Officier in de Orde van het Britse Rijk
  • 1993 Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk
  • Ze ontvangt een eredoctoraat van de universiteit van Newcastle.
  • De Variety Club van Groot-Brittannië benoemd haar tot Persoonlijkheid van het Noord-Oosten en Schrijver van het Jaar.
  • Ze ontvangt the Royal Society of Literatures Award voor de beste regionale roman van het jaar.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
William Booth, oprichter van het Leger des HeilsAan het einde van de 19e eeuw werd het leven in Londen gekenmerkd door armoede, ziekte en alcoholisme. Arbeiders werden…
Hollywood beautygeheimen - Mooi haarWat zijn de beautygeheimen van sterren om hun haar mooi, glanzend, vol en gezond te houden? Beyoncé, Claudia Schiffer, C…
Moravsky Kras in Moravië, TsjechiëMoravsky Kras in Moravië, TsjechiëDe Moravsky Kras (in het Engels: Moravian Karst) is een groot natuurgebied bestaande uit ravijnen, grotten en valleien.…

Anthony Fokker had vooral succes in het buitenlandAnthony Fokker had vooral succes in het buitenlandAnthony Herman Gerard Fokker wordt in 1890 geboren in Blitar op Oost-Java. Zijn vader Herman had daar een koffieplantage…
Deborah Harkness: Allerzielen trilogieDeborah Harkness: Allerzielen trilogieDeborah Harkness is een professor in de geschiedenis en heeft met Allerzielen haar debuut gemaakt als fictie schrijfster…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Wikipedia
Reactie

Deschryver Marie-Christine, 11-06-2013
Beste.
Ik ben een grote bewonderaar van de schrijfster "Catherine Cooksen". Ik lees ze van voor naar achter en van achter naar voor. Het is zo spannend of romantische dat ze mij soms(heel veel) de tranen laten vloeien. Ik zelf zit helemaal in het boek. Ik verzamel al haar boeken(in het Nederlands). Ik heb er al 68 bijeen. Ik zoek veel naar andere titels. Wanneer ik er eentje vind moet ik zo rap aan deze nieuwe beginnen anders word ik er gek van.
Ik heb misschien een rare opmerking maar nergens vind ik de volledig titellijst van haar boeken. Ik zou graag mijn collectie aanvullen daar ik weet dat er nog tal van titels ontbreken in mijn bibliotheek. Waar kan ik deze lijst vinden of kunt u me deze bezorgen. Alvast bedankt mocht u me kunnen helpen. Hopelijk heb ik geen van u huisregels overtreden.
Met beleefde groetjes wacht ik op antwoord.
Deschryver Marie-Christine een hele grote fan Reactie infoteur, 12-06-2013
Http://www.boekbeschrijvingen.nl/cookson-catherine/cookson.html geeft volgens mij een volledige boekenlijst. Wanneer dat niet zo is, laat het me dan even weten, dan zoek ik nog even verder.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.