Jeff Bezos oprichter van Amazon

De grote man achter Amazon is een computer nerd, programmeur en softwareontwikkelaar. Zijn interesse in technologie en in de computerwereld lopen parallel met het ontstaan van het internet. Fascinerend om te zien hoe het leven van een multi-talent als Jeff Bezos zich ontwikkelt tot het geniale brein achter Amazon: ’s werelds grootste online boeken winkel.

Jeffrey Preston Bezos

Jeff (Jeffrey) Preston Bezos werd op 12 januari 1964 geboren in Albuquerque, New Mexico onder de naam: Jeffrey Preston Jorgensen. Zijn moeder Jacklyn (Jackie) Gise Jorgensen was nog erg jong (17) en amper een jaar later na de geboorte vertrok de biologische vader van Jeff. Voorgoed. Er is vrijwel niets bekend over de biologische vader van de kleine Jeff.

Mike Bezos

Toen Jeffrey 4 was, hertrouwde zijn moeder met Mike (Miguel) Bezos, een Cubaan. Deze Mike Bezos was een vluchteling uit Cuba en studeerde aan de universiteit van Albuquerque technologie. Het nieuwe gezin verhuisde naar Houston (Texas) waar Mike Bezos ingenieur kon worden bij Exxon. Texas is de thuisbasis van de familie van de moeder van de kleine Jeff.

Stiefvader

Jeffs stiefvader accepteerde wettelijk Jeff als eigen zoon en adopteerde de kleine Jeff en gaf hem zijn achternaam: Bezos. Bezos lijkt sterk op besos, het Spaanse woord voor kussen. Jeff ziet in deze Mike Bezos een echte vader. Jeff is niet nieuwsgierig naar zijn echte vader en ziet zijn stiefvader als zijn echte vader omdat deze man hem heeft opgevoed. De enige keren dat de biologische vader van Jeff ter sprake komt is als er een dokter vraagt naar de medische geschiedenis van de familie.

Texas

De voorouders en familie van de moeder van de kleine Jeff Bezos waren de eerste kolonisten in Texas. De opa van moeders kant had een grote ranch in het zuiden van Texas, waar de kleine Jeff ieder zomer zijn vakantie door bracht. Deze ranch, de Lazy G. werd zijn tweede huis en tot zijn 16de bracht Jeff ieder zomer door in deze ranch. De kleine Jeffrey stak zijn handen uit de mouw en hielp de dieren vaccineren, de windmolens te repareren en pijpen aanleggen.

Geheimzinnig computernetwerk

Deze opa (Pops voor Jeff) was raketgeleerde en hij was werkzaam geweest in de militaire ruimtevaarttechnologie bij het Defens Advanced Research Project Agency. Deze organisatie hield zich bezig met een geheimzinnig computernetwerk... het latere internet. Toen Jeff geboren werd in 1964 werd Pops regionale directeur van de U.S. Atomic Energy Commission in Albuquerque.

Jeugd

Al vroeg werd duidelijk dat Jeff zich zeer goed kon concentreren. Zijn voorliefde voor techniek en elektronica ontwikkelde zich al in zijn vroege jeugdjaren. Hij repareerde radio’s en zette robots in elkaar. Jeff was een enorme boekenwurm. Zijn onafhankelijke geest gaf hem de neiging zichzelf bezig te houden. Het liefst was hij alleen op zijn eigen kamer.

Ruimtevaarttechnologie

Zijn echte passie was om in de voetsporen van zijn opa te treden: de ruimtevaarttechnologie. Tijdens zijn high school jaren kon hij NASA bezoeken aan de Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. Jeff raakte geobsedeerd door de gedachte om een ruimtereis te maken en pleitte voor de kolonisatie van de ruimte omdat de mensheid in de toekomst de aarde zou gaan verlaten.

Belangrijke levensles

Jaren later vertelde Jeff in een interview dat het leven en de ervaringen op de ranch hem onafhankelijk hadden gemaakt. Het leven op het platteland leerde hem om niet afhankelijk van anderen te zijn. Er bestaan geen problemen op het platteland waar geen oplossingen voor zijn. Iedereen doet alles zelf, een belangrijke les die Jeff van harte neemt: obstakels bestaan alleen als je denkt dat er obstakels zijn. Anders zijn het kansen.

Hoogbegaafd kind

In Houston zat Jeffrey op de River Oaks Elementary School, waar Jeffrey een programma volgde voor hoogbegaafde kinderen. Op deze school kwam Jeff voor het eerst in contact met computers, d.w.z. het was een computerterminal want een pc bestond toen nog niet. Niemand las de stapels handboeken die bij deze computer hoorde... behalve Jeff. Op deze school zaten ook journaliste Linda Ellerbee en John Gray.

Miami

Toen het gezin naar Miami, Florida verhuisde, kwam hij op de Newton County High School te zitten en de Miami Palmetto Senior High School. Op de middelbare school volgde Jeff de Student Science Training Program aan de universiteit van Florida. Hier won hij drie keer de Best Science Student Award.

Bijbaantje

Zijn eerste bijbaantje tijdens zijn high school jaren, was werken bij de McDonalds. Tijdens het bakken van de patat kon hij in alle rust nadenken over het verbeteren van de automatisering van een gemiddelde hamburgerketen. Dat de frituurpan tegenwoordig van zelf uit het hete vet omhoog komt, vindt Jeff een geweldige verbetering. Hij ging naar de Princeton universiteit om natuurkunde te studeren. Kwantummechanica was niet besteed aan Jeff.

Computers

Zijn voorliefde voor computers groeide roet in het eten en hij studeerde uiteindelijk af in de computerwetenschappen en in elektrotechniek. Jeff was sinds zijn eerste ontmoeting al gek met computers. Je leert computers bepaalde handelingen te verrichten en dat voeren ze uit. Om met Jeff te spreken: een computer is een onvoorstelbaar werktuig.

Proefschrift

Op Princeton schreef Jeff een proefschrift over een computersysteem, dat hij zelf had ontwikkeld, om het aantal DNA-sequenties te berekenen. Dat is een methode om variaties te ontdekken in genetische code die genetici gebruiken. Maar, het is ook een methode die gebruikt wordt door softwareontwikkelaars voor programma’s en dataprocessing, zoals, bij financiële informatie.

Programmeur

Tijdens de zomervakanties van zijn studiejaren op Princeton, ging Jeff direct aan de slag met zijn programmeurkwaliteiten. Omdat zijn vader Mike Bezos in de zomer van 1984 voor zijn werk voor Exxon naar Noorwegen moest, ging het gezin mee. Ook Jeff. Jeff vond een vakantiebaantje daar als programmeur en ontwikkelde een 434 IIBM-mainframe. Een mainframe dat in staat was de olie-inkomsten voor de onderneming uit te rekenen.

Silicon Valley

In de zomer van 1985 vond Jeff een vakantiebaantje bij het IBM Santa Teresa Research Center in San Jose nabij Silicon Valley, Californië. (In de regio van Silicon Valley zijn veel elektronica groothandels en technologiebedrijven gevestigd. Waaronder de grootste ter wereld.) Bij IBM zou Jeff een project van vier weken, het herschrijven van een interface voor een IBM computer, in drie dagen hebben gedaan.

Princeton

Op Princeton studeerde ook David Risher, die later marketingmanager bij Amazon werd. Een andere studiegenoot E.J.Chichilnisky, introduceerde Jeff bij zijn moeder: Graciela Chichilnisky, hoogleraar economie aan de Columbia universiteit. Zij was op zoek naar talentvolle computerprogrammeurs voor haar bedrijf in computernetwerken Fitel. Na zijn afstuderen boden chipsfabrikant Intel, AT&T en Anderson Consulting (bedrijfsadviseurs) hem een voorstel, maar Jeff besloot zijn geluk te beproeven bij Fitel en vertrok naar Manhattan. Op 23 jarige leeftijd gaf Jeff leiding aan een tiental programmeurs in verschillende vestigingen van Fitel.

Equinet

Tijdens de jaren dat Jeff bij Fitel werkte, was Fitel bezig met het ontwikkelen van een mini-internet. Let wel, dit waren de jaren VOOR internet bestond! Internet zou ongeveer 10 jaar later uitgevonden worden. Het systeem waar Fitel mee bezig was, Equinet, koppelde verschillende computers van beursmakelaars, banken en investeringsmaatschappijen aan elkaar, zodat men onderling kon gaan handelen. Fitel concentreerde zich hierbij op de handelaars en beleggers van Wall Street.

Communicatie protocool

Jeff hiel zich voornamelijk bezig met een communicatieprotocool. Een communicatieprotocol is behalve het hart ook het meest ingewikkelde en gecompliceerde deel van de programmatuur. De taak was om te zorgen dat computers onderling met elkaar gingen of konden communiceren, door onderling data uit te wisselen. Mevrouw Chichilniskey ontwierp het systeem en Jeff programmeerde. Heel veel mensen en bedrijven waren buitengewoon geïnteresseerd in de talenten van deze jonge Jeff Bezos, want zoals Chichilniskey vertelde: wat Jeff ook programmeerde, het werkte, altijd. Het systeem liep nooit vast bij hem.

Theorie

In theorie ging het geweldig, maar... de markt was niet overtuigd van Equinet. Men geloofde (toen) dat het niet kon! Salomon Brothers werkte echter wel met het systeem en iedereen vond het daar indrukwekkend wat het systeem kon! Het werkte goed, heel goed zelfs! Binnen een jaar bij Fitel werd Jeff gepromoveerd naar een functie van associate director (van technologie en marktontwikkeling). Hiermee was Jeff feitelijk tweede man bij Fitel.

Bankers Trust

Twee jaar later vertrok Jeff bij Fitel en ging werken bij Bankers Trust, een onderneming die “werkte op het raakvlak van financiële dienstverlening en computers.” Jeff begon als assistent vicepresident, maar na een paar maanden was hij de jongste vicepresident bij de Bankers Trust. Ook hier gaf Jeff leiding aan een afdeling die zich bezig hield met de ontwikkeling van software voor een computernetwerk, met de naam: BTWorld. Dit is een software programma die bij enkele honderden grote bedrijven op hun computers werden geïnstalleerd.

Nieuwe techniek

Ook deze keer was de markt niet geheel onder de indruk, ze dachten dat de simpele computers van toen het systeem niet aankon en dat het slechts een speeltje zou zijn. Jeff geloofde echter heilig in deze nieuwe techniek.

Intern netwerk

In 1989 ontmoette Jeff Bezos Halsey Minor, een analist bij investeringsbank Merrill Lynch. Deze Halsey Minor had dezelfde droom als Jeff: eigen baas worden. Voor Merrill Lynch had Halsey Minor een intern netwerk ontworpen dat bewegende beelden, grafieken en informatie kon samenvoegen. Merrill Lynch was bereid om Minor te sponseren met dit project voor een eigen onderneming. Minor wilde meer, hij wilde een netwerk opzetten dat nieuws afleverde aan abonnees. In 1990 besloot Jeff samen met Minor in zee te gaan. Binnen enkele weken gaf Merrill Lynch aan geen fondsen meet beschikking te stellen.

Parallel geschakelde supercomputers

Jeff Bezos wilde iets uitdagender, iets technisch en iets commercieels, zonder Wall Street toestanden. Maar wat? Via een headhunter kwam Jeff in contact met hoogleraar computertechnologie van de Columbia universiteit D.E. Shaw. Shaw was richting Wall Street gelokt om de aandelenhandel te helpen automatiseren. David Shaw was gepromoveerd aan Harvard en deed onderzoek naar parallel geschakelde supercomputers. Het ging om een systeem waar enorme aantallen computers aan elkaar waren gekoppeld om te functioneren als een megacomputer. Het bedrijf D.E.Shaw was een werkplek voor wiskundigen talentvolle programmeurs. Jeff kwam bij D.E.Shaw werken in 1990 als vicepresident.

Liefdesleven

Dankzij D.E.Shaw ontmoette Jeff zijn toekomstige vrouw. MacKenzie Tuttle, afgestudeerd aan Princeton in 1992, met de grote wens schrijfster te worden, was een van de onderzoekmedewerksters van D.E.Shaw. Ze trouwden in 1993.

Internet

Het was het jaar 1994 dat D.E.Shaw aan Jeff persoonlijk vroeg zich te verdiepen in het systeem dat men: Internet noemde. Het ging om technologie dat een aanvulling leek op waar de heren mee bezig waren geweest. Jeff was bijzonder onder de indruk van de groei van het internet: 2300% groei per jaar! Groei betekent voor Jeff: kansen. Jeff wilde ‘s werelds grootste boekenwinkel opbouwen, hij wist dat er een geweldige potentie aanwezig was door de enorme groei van het internet. Een online winkel voor boeken. Jeff Bezos wil de grootste online internetwinkelier ooit worden...
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?Risicovolle startende ondernemers hebben geld nodig. Groei van een startende ondernemer kan geremd worden door geldgebre…
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…
Top 10 rijkste personen ter wereld 2020 volgens ForbesTop 10 rijkste personen ter wereld 2020 volgens ForbesDe top tien van rijkste personen ter wereld in 2020 wordt vooral gedomineerd door Amerikanen. Bill Gates, de maker van M…
Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze?Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze?Online winkelen heeft een grote vlucht genomen en daarvan profiteren ook online betaaldiensten als Paypal en iDeal. De o…

De mens Albert Einstein, een biografieDe mens Albert Einstein, een biografieEinstein was een groot natuurkundig genie. Hij was zo geniaal dat er zelfs opvoedkundige programma's naar hem genoemd zi…
Koning Albert II van België, wie is deze vorst?Koning Albert II is de koning van België. Dat is de meeste informatie die het gros van de Belgen zelf weten over hun eig…
Bronnen en referenties
  • http://www.forbes.com/profile/jeff-bezos/
  • http://www.achievement.org/autodoc/page/bez0bio-1
  • http://www.biography.com/people/jeff-bezos-9542209
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos
  • http://management.fortune.cnn.com/2012/11/16/jeff-bezos-amazon/
  • One Click: de opkomst van Amazon – Richard L. Brandt – 2012 – Bruna uitgevers BV - Utrecht
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 24-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.