Jonas Jonasson: Zweedse schrijver

Jonas Jonasson: Zweedse schrijver Jonas Jonasson is een Zweedse schrijver en journalist. Hij is vooral bekend geworden door zijn bestseller “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” (The hundred-year-old man who climbed out the window and disappeared).

Verleden

Jonas Jonasson is geboren op 6 juli 1961 in Växjö (een stad in Småland, Zuid-Zweden). Hij is de zoon van een ambulance-chauffeur en verpleegkundige.

Tot 1994 werkte Jonas Jonasson als journalist voor het dagblad Smålandsposten in Växjö en het Zweedse avondblad Expressen. Hiervoor studeerde hij Zweeds en Spaans aan de universiteit van Göteborg.

OTW

Van 1996 tot 2005 was hij eigenaar van het mediabedrijf OTW. Dit bedrijf heeft hij zelf opgericht en is onder zijn leiding uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 100 werknemers. Sinds 2003 heeft hij veel last van rugklachten en stress, waardoor hij in 2005 zijn bedrijf moest verkopen.

Gezin

In 2007 trouwde hij met een Noorse vrouw en verhuisden ze samen naar Ticino in Zwitserland. Samen kregen zij een zoontje. In Zwitserland heeft hij “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” geschreven. Deze roman bracht hij in 2009 uit. En was in 2010 het best verkochte boek in Zweden.

Het huwelijk hield geen stand en na het regelen van het voogdijschap verhuisde hij in 2010 samen met zijn zoontje terug naar Zweden. Hij verhuisde naar Gotland, een Zweeds eiland in de Oostzee.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Jonas Jonasson schreef dit boek toen hij samen met zijn toenmalige Noorse echtgenote in Zwitserland woonde. Met dit boek won hij de Swedish Book Seller Award. Het boek is reeds in 35 talen vertaald. In het begin van 2013 waren er in Nederland al 190.000 exemplaren van dit boek verkocht.

Film

De filmrechten zijn reeds verkocht aan de Zweedse productiemaatschappij Nice Drame. Dit bedrijf is ontstaan uit Nice Entertainment en FLX 2.0. De opnames voor de film worden in het voorjaar van 2013 afgerond. De Zweedse acteur Robert Gustafsson zal hierin de hoofdrol spelen. Het regie is in handen van Felix Herngren.

Het verhaal

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis. De 100-jarige man vertrekt echter kort voordat het feest losbarst. Hij vindt dat hij de tijd die hem nog rest, beter kan besteden. Hij klimt uit het raam en verdwijnt.

Hij is een nuchter type dat weinig tot geen angsten kent. Hij staat niet lang stil bij zijn beslissingen en is avontuur-gericht. In het boek worden deze avonturen uitgelicht.

Uiteindelijk wordt hij gevraagd op een koffer te letten voor iemand anders. Die persoon komt echter niet terug, waarna Allan de koffer meeneemt in zijn bus. Er blijkt echter veel maffiageld in de koffer te zitten. Hierna volgt een wilde achtervolging.
© 2013 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
De Zweedse taalHet Zweeds (svenska) is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal met ongeveer 9 miljoen sprekers. Het is de officiële…
Hoe overleef ik de brugklasAls je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan…
De toekomende tijd in het ZweedsAls wij in het Nederlands spreken over de toekomst gebruiken we meestal gaan, zullen of moeten. In het Zweeds is er een…

Cabaretier: Wim SonneveldWim Sonneveld wordt meestal in één naam genoemd met Wim Kan en Toon Hermans: De Grote Drie van het na-oorlogse cabaret.…
Brigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvreBrigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvreBrigitte Kaandorp is een theaterdier. Ze was nog maar heel klein toen ze al wist dat ze op het podium wilde schitteren.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: A.Savin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jonas_Jonasson
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Jonasson
Semicolon (33 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.