Cabaretier: Herman van Veen

Herman van Veen is een creatieve duizendpoot, actief als cabaretier, zanger en clown. Hij regisseert, schildert, schrijft, componeert en acteert. Daarnaast is hij de man achter Alfred J. Kwak en zet zich op diverse manieren in voor de rechten van kinderen, zowel via Unicef als via stichtingen die hijzelf heeft opgericht. Bovendien speelt hij zijn shows in diverse talen: Nederlands, Duits, Engels, Frans en Zuid-Afrikaans.

Creatieve Duizendpoot

Hermannus Jantinus van Veen werd geboren op 14 maart 1945 in Utrecht in een arbeidersgezin. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium zang, muziekpedagogie en viool. In 1965 vond zijn theaterdebuut plaats met het programma 'Harlekijn'. De voorstellingen van Van Veen groeien organisch, hij blijft er voortdurend aan werken en wanneer je voorstelling na een aantal maanden opnieuw zit, zal er veel aan veranderd zijn. Door deze manier van werken heeft Van Veen een enorm oeuvre op zijn naam staan, met zo'n 175 cd's, 12 dvd's en 60 boeken. Sinds de dood van zijn ouders is Van Veen ook gaan schilderen.

Alfred Jodocus Kwak

Van Veen overreed op een dag een en zag vervolgens een moedereend met kinderen, dit was het begin van Alfred J.Kwak. Eerst was het vooral een verhaal voor zijn kinderen, maar in 1976 gebruikte hij de eend toen Unicef hem verzocht om een voorstelling te maken met het Haagse Residentie Orkest. In 1979 kwam een stripboek uit over Alfred en dat werd razendpopulair in Japan. Er werd een 52-delige animatieserie van gemaakt en Alfred J. Kwak was een begrip geworden.

Rechten van het Kind

Van Veen is niet alleen een cabaretier, maar ook iemand die begaan is met zijn medemens. Hij heeft diverse stichtingen opgericht, zoals de Stichting Colombine, de Stichting Roos, de Stichting Alfred Jodocus Kwak en de Herman van Veen Foundation. Daarnaast is hij jarenlang actief geweest voor Unicef. Met al zijn stichtingen richt Van Veen zich altijd op de rechten van het kind door middel van kennisoverdracht en projecten in ontwikkelingslanden en Europa.

Samenwerking

Via vertalingen heeft Van Veen veel werk gecovered, aanvankelijk veel Franse chansons, van Jacques Brel, Michel Legrand en Charles Aznavour bijvoorbeeld, daarna vooral van Engelse artiesten zoals Bob Dylan, Iggy Pop en Neil Sedaka. Hij heeft samengewerkt met de meeste belangrijke Nederlandse tekstschrijvers zoals Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt en Herman Pieter de Boer. En met oneindig veel Nederlandse artiesten, waaronder ook zijn eigen dochters Babette en Anne van Veen.

Prijzen

Van Veen heeft acht Edisons gewonnen en een Edison Oeuvreprijs in 2010, die hem werd uitgereikt op zijn 65-ste verjaardag. In 1976 droeg Wim Kan bij zijn veertigjarig jubileum de Louis Davidsring over aan Van Veen. Van Veen mag zelf bepalen naar welke artiest de ring na hem gaat. Ook kreeg hij in 2004 de World Peace Flame, symbool voor vrede, vrijheid, eenheid en waarheid. In 2005 kreeg hij de Planetary Consciousness Award en de Martin Buber plaquette voor zijn respect-en liefdevolle manier waarop hij betrokken is bij zijn medemens. In 2008 werd er postzegel van hem uitgebracht en inmiddels is er een roos naar hem vernoemd.

Gerelateerde informatie is te vinden in de Special Cabaret en Cabaretiers.
© 2013 - 2025 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harry Sacksioni meestergitaristEen leven zonder gitaar is ondenkbaar voor Harry Sacksioni. Op zijn elfde verjaardag krijgt hij zijn eerste gitaar. Twee…
De geschiedenis van plaatsnamenPlaatsnamen zijn soms veelzeggend, maar kunnen ook een kleine mysterie hebben. Hoe komen ze aan die naam? De geschiedeni…
Veenwinning en het Veenpark Barger-compascuumVeenwinning heeft een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse landschap. Turf, het gevolg van veenwinning, is een br…
Herman Brood & his Wild Romance, ShpritszHerman Brood & his Wild Romance, ShpritszHet album “Shpritsz” betekende de definitieve doorbraak voor Herman Brood & his Wild Romance. In Nederland werd hij een…

Tweede Wereldoorlog Japan: Generaal Hideki TojoGeneraal Hideki Tojo, ook wel bekend als Kamisori (het Scheermes), was tijdens de Tweede Wereldoorlog minster-president…
Cabaretier: Paul van VlietPaul van Vliet was al vroeg actief in het cabaret en richtte vervolgens theater PePijn en theatergroep PePijn op, waarme…
Bronnen en referenties
  • www.hermanvanveen.com
  • En.wikipedia.org/wiki/Herman_van_Veen‎
  • www.muzikum.eu/nl/
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.