Thomas Edison; De mens

Thomas Alva Edison is de uitvinder die de wereld voor een groot deel heeft veranderd. Het beroemdste is hij als de uitvinder van de gloeilamp, maar na zijn dood had hij meer dan 1.000 patenten op zijn naam staan. Hij kocht uitvindingen op en zette octrooien op zijn naam. Natuurlijk was hij ook mens met een visuele handicap, was echtgenoot en was vader.

Algemeen

Thomas Alva Edison is de uitvinder van onder ander de gloeilamp. Hij heeft nog veel meer uitvindingen op zijn naam staan, maar ook uitvindingen van anderen verbeterd. Door velen wordt hij beschouwd als de beste uitvinder in zijn tijd. Maar naast uitvinder was hij natuurlijk ook mens.

In dit artikel geen beschrijvingen van zijn uitvindingen, maar een biografie van Thomas Alva Edison.

Thomas Edison

John Edison was de overgrootvader van Thomas. In het begin van 1700 is hij vanuit Nederland naar New Jersey en werd landbouwer in de buurt van West Orange. De naam was oorspronkelijk Edeson wat als Edison werd uitgesproken. De grootvader van Thomas was Samuel Edison, kapitein in het Britse leger tijdens de Oorlog van 1812.

Zijn vader was Samuel Ogden en zijn moeder was Nancy Elliot (dochter van Ebenezer Matthews Elliott, kapitein in het leger van Washington). Zij krijgen op 11 februari 1846 hun zevende en laatste kind, een zoon die de namen Thomas Alva krijgt. Thomas wordt geboren in Milan in Ohio. Zijn broers en zusters zijn: Marion, William Pitt, Harriet Ann, Carlile, Samuel and Eliza. De laatste drie stierven al in hun jeugd.

Wanneer Thomas ongeveer 9 jaar oud is, verhuist het gezin naar Port Huron in Michigan. Hij volgt weinig onderwijs, bezoekt de school maar 3 maanden. Het merendeel, zoals lezen, schrijven en rekenen leert hij van zijn moeder die onderwijzeres is. Van nature was hij een nieuwsgierig kind en heeft zichzelf verdere kennis bijgebracht.

De doofheid van Thomas

De oorzaak van de doofheid van Thomas is veroorzaakt door roodvonk welke hij in zijn jeugd gehad heeft, samen met terugkerende onbehandelde middenoor infecties. Thomas zelf wijzigde de oorzaak door te zeggen dat de verwonding is veroorzaakt toen de conducteur, die hem in een rijdende trein wilde helpen, hem bij de oren omhoog trok.

Het begin van zijn carrière

Thomas die altijd al geïnteresseerd was in de werking van de telegraaf, zag zijn wens in vervulling gaan toen hij de zoon van de stationschef van Mount Clemens redde, die bijna geraakt door een losgeraakte wagon. Als beloning kreeg Thomas enkele gratis telegrafielessen, welke hij snel onder de knie had en hij was snel erg handig met het Morse alfabet.

Toen hij 16 jaar oud was, werd hij telegrafist in Port Huron. Ondanks zijn doofheid kon hij de klikken van de telegraaf horen. De daarop volgende 5 jaar was hij een reizende telegrafist, van het ene baantje naar het andere. Hij blijkt als snel één van de snelste telegrafisten uit de omgeving te zijn.

Als hij 21 jaar is, in 1868, is hij een fulltime uitvinder. Hij vraagt zijn eerste patent aan op een instrument voor de beurs van New York. In 1869 verhuist hij naar New York City. Hier ontwikkelt hij de “Universal Stock Printer”. Dit is zijn eerste succesvolle uitvinding waarvoor hij $ 40.000,-- ontving. Hiermee zette hij met twee vrienden zijn eerste kleine laboratorium op in Newark New Yersey. Hier produceerden zij allerlei apparatuur, voor onder andere het gebruik van de telegraaf. Al snel hadden de drie heren bijna 300 mensen in dienst die aan tientallen uitvindingen werkten.

In 1876 verhuisde hij zijn werkplaats naar het bekende Menlo Park in New Jersey.

Thomas familieman

In Newark leert hij Mary Stillwell kennen en hij trouwt met haar op 25 december 1871. Edison is dan 24, Mary pas 16 jaar oud. Samen krijgen ze de volgende kinderen:
  • 18 februari 1872; Marion Estelle, getrouwd met Karl Oscar Oeser, van wie zij in 1921 gescheiden is. Haar echtgenoot was Duitser en tot aan haar scheiding leefde zij in Duitsland. Overleden 16 april 1965
  • 10 januari 1876; Thomas Alva jr., in het geheim getrouwd met actrice Mary Louise Toohey. Na een jaar huwelijk gescheiden en daarna getrouwd met Beatrice Heyzer. Overleden 25 augustus 1935.
  • 26 oktober 1878; William Leslie, getrouwd met Blanche Travers. Overleden 10 augustus 1937.

De kinderen van Thomas en Mary hebben zelf geen van drieën kinderen gekregen. In 1884 sterft Mary.

Na twee jaar, op 24 februari 1886, trouwt Thomas opnieuw. Zijn tweede vrouw is de 20 jarige Mina Miller. Edison heeft Mina de morse code geleerd en vraagt haar ook via deze code ten huwelijk. Ook met Mina krijgt hij drie kinderen, namelijk:
  • 31 mei 1888; Madeleine, getrouwd met John Eyre Sloane en had met hem samen 4 zoons (de enige kleinkinderen van Thomas Edison). 0verleden 14 februari 1975
  • 3 augustus 1890; Charles, getrouwd met Carolyn Hawkins. Nam na de dood van zijn vader de zaak over tot deze in 1959 werd verkocht. Werd in 1941 gekozen tot gouverneur van New Jersey. Overleden 31 juli 1969.
  • 10 juli 1898; Theodore Miller, getrouwd met Anna Marie Osterhout. Overleden 24 november 1992.

Mina overleefde haar echtenoot, hertrouwde met haar jeugdliefde Edwart Everett Hughes. Na zijn dood in 1940 nam zij de naam Edison weer aan, zij stierf op 24 augustus 1947.

Onderscheidingen van Thomas Edison

  • 1878; Ridder in het Legioen van Eer
  • 1892; Albert Metal van de Samenleving van Kunst uit Groot Brittanië
  • 1992; Congressionele Gouden Medaille voor “Ontwikkeling en in werking stelling van uitvindingen die een revolutie veroorzaakten in de vorige eeuw”

Geboortehuis Edison

In 1941 kocht zijn moeder het huis waarin Thomas werd geboren. In 1854 toen zij verhuisden naar Michigan werd het huis verkocht. Pas 40 jaar later kocht de oudste zuster van Thomas, Marion, het huis terug en liet het moderniseren met onder andere een badkamer. In 1906 kreeg Thomas het huis in zijn bezit. Na een laatste bezoek aan dit huis in 1923 was hij geschokt te zien dat het huis was voorzien van lampen en kandelaars.

Inmiddels is dit huis een museum geworden.

De dood van Thomas Alva Edison

Op 18 oktober 1931 stierf Edison op de leeftijd van 84 jaar. Zijn laatste woorden waren: “It’s very beautiful over there. I see you over there”. Hij is begraven in Orange. In 1960 werd hij door de Universiteit van New York verkozen tot een van de “Befaamde Grote Amerikanen”.

Na zijn dood bleek dat hij meer dan 1090 patenten op zijn naam had staan, in zowel de Verenigde Staten van Amerika, als in de United Kingdom, Frankrijk en Duitsland. Zijn laboratorium en woning werden tot Nationaal Historisch gebied. Alles was hier te zien is, is zoveel mogelijk in originele staat gelaten.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvinders: EdisonUitvinders: EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…
De gloeilamp was onmisbaar in ieder huishoudenEén van de uitvindingen die misschien wel de meeste impact heeft gehad op onze geschiedenis is de ontdekking van de elek…
De Telegraaf, ideale krant voor het gehele gezinDe Telegraaf, ideale krant voor het gehele gezinDe Telegraaf is de grootste krant van Nederland en wordt ook wel dé gezinskrant van Nederland genoemd vanwege de versche…

Ramakrishna, de grote heilige van IndiaRamakrishna, de grote heilige van IndiaGadhadar Chattopadhyaya, de eenvoudige Bengaalse brahmanenzoon, zou onder de naam Ramakrishna de legende ingaan en meer…
Willem Elsschot: was hij Boorman of Laarmans?Willem Elsschot: was hij Boorman of Laarmans?Willem Elsschot (Vlaams schrijver, 1882-1960, pseudoniem van Alfons de Ridder) schreef in 1924 het boek "Lijmen" en in 1…
Reactie

Kroonjuweel02, 23-06-2016
Joseph Swan wilde, nadat Edison de gloeilamp had geproduceerd, zijn geldrecht krijgen via een rechtszaak. Hij had alleen geen geld om die rechtszaak te financieren. Reactie infoteur, 19-07-2016
Bedankt!

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.