Biografie: Jordan Belfort

Onder de bijnaam "The Wolf of Wall Street" maakt Jordan Belfort met zijn bedrijf 'Stratton Oakmant' miljoenen in de jaren negentig. Extraordinaire bezigheden als dwergen gooien, overmatig drugsgebruik, levensgevaarlijke helikoptervluchten, miljoenen verdienen in minuten, oplichterijen, en hoererij werden door Belfort gezien als dagelijkse kost. Zijn fameuze levensstijl—die zich niet altijd binnen de kaders van de wet afspeelde—haalde hem vervolgens in en Belfort werd veroordeeld tot 22 maanden cel en hij is beschuldigd als fraudeur en oplichter. Zijn levensverhaal ligt aan de basis van de film met de passende titel: 'The Wolf of Wall Street' (2013), waarin te zien is hoe Jordan Belfort op een overweldigende manier wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Leonardo Dicaprio.

Jordan Belfort

Jeugd

Jordan R. Belfort, geboren in Amerika op 9 juli 1962, New York, Queens—beter bekend als de zelfverklaarde "Wolf of Wall Street"—staat bekend om zijn werk als succesvol effectenmakelaar en oprichter van de investeringsmaatschappij 'Stratton Oakmant' die aandelen verkocht aan kortzichtige investeerders. Als zoon van boekhouders (Leah Belfort,en Max Belfort) groeide hij op in 'Baiside, Queens'. Tijdens de periode van zijn middelbare schooltijd en zijn universitaire opleiding maakte hij met een jeugdvriend 'Elliot Loewenstern' al $ 20.000 (20 duizend dollar) door Italiaans ijs te verkopen aan gasten die genoten van het mooie weer op het plaatselijke strand.

Studie

Belfort was in eerste instantie van plan om zijn diploma te halen in tandheelkunde. Hij stond ingeschreven bij het 'Baltimore College of Dental Surgery'. Echter, hij verliet de school nadat de decaan openlijk verklaarde op de eerste dag op de Universiteit dat de gouden eeuw van de tandheelkunde voorbij is; als je veel geld wilt verdienen dan zou je daar op de verkeerde plaats zitten. Belfort haalde uiteindelijk zijn diploma aan de 'American University' met een graad in de biologie.

Verkooptalent

Zijn natuurlijke verkooptalent kwam als eerste tot uiting in de jaren '80 toen hij bestuurder was van een bedrijf dat vlees- en visgerechten verzorgde. Ondanks het hoopgevende concept werd het bedrijf failliet verklaard in 1987. Kort hierna introduceerde hij zichzelf aan de wereld van aandelen. In 1989 richtte hij het bedrijf 'Stratton Oakmant' op waarmee hij door middel van het oplichten van investeerders miljoenen verdiende. Belfort verdiende op zijn hoogtepunt gemiddeld $ 50.000.000 (50 miljoen dollar) per jaar; met herhalende episodes waarin hij $ 12.000.000 (12 miljoen dollar) in drie minuten verdiende.

Carrière

Stratton Oakmant

Nadat zijn bedrijf in 1987 failliet ging was hij eerst werkzaam als effectenmakelaar bij het bedrijf 'L.F. Rotschild'. Kort hierna richtte hij 'Stratton Oakmant' op. Met zijn partner 'Danny Porush' maakte hij gebruik van de zogenaamde 'pump-and-dump' zwendel. Makelaars van het bedrijf van Belfort verkochten argeloze klanten voorraden van hetzelfde aandeel waar het bedrijf er veel van bezat. Hierdoor werd de prijs van het aandeel sterk verhoogd. Vervolgens verkocht 'Stratton Oakmant' zijn eigen aandelen voor een megaprijs. Er waren meer dan 1000 makelaars in dienst en 'Stratton Oakmant' was in totaliteit gemoeid met meer dan $1.000.000.000 (1 miljard) in aandelen.

Binnen het bedrijf gaf Belfort dagelijks motivatie speeches; hierin moedigde hij zijn medewerkers aan om werkelijk alles te doen om aandelen te verkopen aan onwetende investeerders. Binnen zijn bedrijf creëerde hij een gevoel van saamhorigheid waarin zijn medewerkers werkelijk loyaliteit zwoeren aan Belfort. Daarnaast moedigde hij zijn medewerkers aan om te leven volgens 'The Life'; wat simpelweg inhield dat de medewerkers veel geld moesten uitgeven en moesten leven alsof ze rijk waren. De aanwezigheid van prostituees tijdens kantooruren was geen rariteit en het uitgeven van enorme bedragen was de norm. Het motto die er heerste: "Hang niet op, totdat te klant koopt of overlijdt!"

Levensstijl

Belfort werd met het succes van 'Stratton Oakmant' werkelijk overspoeld met geld. Hij besteedde grote sommen geld aan een luxe jacht, sportauto's, vakanties, en feesten. Deze levensstijl was echter niet zonder risico's; Belfort was ernstig verslaafd aan drugs. Zijn dagelijkse inname van drugs bestond voornamelijk uit het gebruik van 'Quaaludes'. Als gevolg van zijn drugsgebruik raakte hij betrokken bij ongevallen en het vernietigen van zijn eigen jacht en helikopter; zijn huwelijk werd hierdoor ook negatief beïnvloed.

Consequenties

Belfort heeft in totaal 22 maanden in de gevangenis gezeten voor het frauderen en oplichten van meer dan 1500 personen. De S.E.C. (U.S. Securities and Exchange) klaagde 'Stratton Oakmant' aan voor fraude in de aandelenhandel. Als gevolg moest Belfort de som van $ 110.400.000 (1,1 miljoen dollar) terugbetalen. Daarnaast heeft Belfort een levenslange ban gekregen om te werken in de effectenindustrie. Tijdens zijn gevangenistijd werd hij geïnspireerd door zijn celgenoot en komiek 'Tommy Chong' om te schrijven. Hij moedigde Belfort aan om te schrijven over zijn ervaringen.

Het leven na zijn detentie

Boeken

Belfort schreef twee memoires:'The Wolf of Wall Street' en 'Catching the Wolf of Wall Street'. In 2008 werd het boek getiteld met zijn zelfbenoemde bijnaam 'The Wolf of Wall Street' gepubliceerd; dit boek verkocht werkelijk explosief (met name in de financiële wereld). Het jaar erna werd 'Catching the Wolf of Wall Street' gepubliceerd. Beide boeken zijn in circa 40 landen uitgegeven en in 18 talen vertaald.

'The Wolf of Wall Street'

Het levensverhaal van Belfort werd verfilmd en de titel werd gepast vernoemd naar de bijnaam van Belfort:'The Wolf of Wall Street'. Het werd geregisseerd door 'Martin Scorsese' en 'Terence Winter' heeft het geschreven. De film—met 'Leonardo Dicaprio' in de hoofdrol—werd uitgebracht op 25 december 2013 na iets langer dan een jaar te hebben gefilmd.

Hedendaags

Vandaag de dag is Belfort voornamelijk werkzaam als motivatie spreker ('motivational speaker'). Hij is woonachtig in Los Angeles, Californië; dit is dicht bij zijn twee kinderen 'Chandler' en 'Carter' uit zijn tweede huwelijk. Hij heeft een eigen bedrijf dat verkooptrainingen aanbiedt. Daarnaast is hij frequent te gast als gastspreker bij 'BBC', 'Skynews' en 'CNN'.
© 2014 - 2024 Manolin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
Binaire opties, ja of nee??Binaire opties, ja of nee??Binaire opties, ja of nee?? Snel veel geld verdienen, dat willen we allemaal wel! En dat kan met binaire opties! Tenmins…
Green Lantern: Hal JordanEr zijn 3600 Green Lanterns, elk met een eigen sector in het universum en een eigen powerring die enkel gelimiteerd is t…
Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…

Cixi: de vrouwelijke keizerin van ChinaCixi: de vrouwelijke keizerin van ChinaJung Chang is bekend als schrijfster van onder andere 'Wilde Zwanen' en de biografie die zij samen met haar man over Mao…
De Ierse schrijfster Maeve Binchy en haar boekenDe Ierse schrijfster Maeve Binchy en haar boekenEen van de bekendste schrijfsters uit het Ierland van deze en vorige eeuw was Maeve Binchy. Haar eerste boek werd begin…
Bronnen en referenties
  • Jordan Ross Belfort; The Biography.com website, www.biography.com/people/jordan-belfort-21329985, bezocht op 22-07-2014
  • Elite Daily, http://elitedaily.com/news/business/20-crazy-facts-you-didnt-know-about-jordan-belfort-the-wolf-of-wall-street/, bezocht op 22-07-2014
Manolin (4 artikelen)
Laatste update: 27-07-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.