Biografie Baantjer
In 1964 verzint hij het personage “Jurian de Cock” . De Cock is altijd heel herkenbaar aan zijn uitspraak: “De Cock, met CeeOoCeeKa”. Het eerste boek over dit personage verschijnt in 1965 onder de titel “De Cock en de wurger op zondag”.
Baantjer
Albert (Appie) Cornelis Baantjer is geboren op 16 september 1923 op Urk maar al op 8 jarige leeftijd verhuist hij met zijn ouders naar het Bickerseiland in Amsterdam. Hij was één van de elf kinderen uit dit gezin.
Appie wordt streng Christelijk opgevoed, doorloopt de lagere school en daarna de driejarige ULO, de Frisoschool. Op zijn 9e werkte hij in bij A.F.G. Avis N.V., een bedrijf dat handelde in vetten en spijsoliën. In 1952 trouwt hij met Marretje van der Vaart. Op dit moment woont Baantjer in Medemblik.
Appie en de oorlog
In 1942 nam hij vrijwillig de plaats in van een collega die twee jonge kinderen had, om in zijn plaats in Duitsland te werken. Hij kwam terecht in Essen in het Ruhrgebied, op het hoofdkantoor van het Kruppconcern. Hier beland hij door het vervalsen van verlofbriefjes in een Duitse gevangeniscel.
Appie en bureau Warmoestraat
Het is de vader van Appie die na de oorlog zijn zoon aanmeld bij de Amsterdamse politie. De dan 23 jarige jongeman gaat op sollicitatiegesprek en wordt aangenomen op bureau Warmoestraat. Hier zal hij 28 jaar zijn werkzaamheden verrichten, vanaf 1955 als hoofdagent en vanaf 1956 als rechercheur.
De auteur
Eind jaren 50 staat in het Parool een prijsvraag wie het beste korte verhaal kon schrijven. Hij doet mee onder de naam van zijn moeder en (zoals in vele sprookjes) wint hij met het verhaal “Het moraal van het cliché”.
Hij besluit door te gaan met schrijven en samen met Maurice van Dijk brengen ze onder de naam Baandijk het boek “Vijf maal acht”.
In 1964 verzint hij het personage “Jurian de Cock” gebaseerd op politieman De Haan, een collega van Baantjer. De bijnaam van deze collega was tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het verzet, Le Coq (Frans voor De Haan). De Cock is altijd heel herkenbaar aan zijn uitspraak: “De Cock, met CeeOoCeeKa”. Het eerste boek over dit personage verschijnt in 1965 onder de titel “De Cock en de wurger op zondag”. Nu ruim 40 jaar later zijn er bijna 70 boeken verschenen van deze populaire rechercheur. Veel van zijn boeken verwijzen terug naar Urk.
De boeken zijn officieel vertaald in het Duits en Engels, maar er duiken ook illegale vertalingen op in het Russisch, Pools, Hongaars, Koreaans en Chinees.
De televisie serie
De opnamen van de serie “Baantjer” vonden de eerste vijf jaar plaats aan de Amsterdamse Kattenburgergracht, maar vanaf 2000 aan de Blankenburg in de Czaar Peterbuurt in het pand de Engel. Inmiddels wordt deze serie ook uitgebracht in België en Frankrijk.
Er zijn in totaal 12 seizoenen met afleveringen opgenomen, waarin Piet Römer de bekende rechercheur De Cock, met “CeeOoCeeKa” speelde. In totaal zijn er 123 aflevering opgenomen, met in iedere aflevering een andere bekende acteur/Nederlander als “lijk”. In de meeste van deze 123 afleveringen waren de trouwe gezichten te zien van:
- Piet Römer, als De Cock, alle seizoenen
- Victor Reinier, als Vledder, alle seizoenen
- Marian Mudde, als Prins, eerste 8 seizoenen
- Martin Schwab, als Keizer, alle seizoenen
- Serge-Henri Valcke, als commissaris Buitendam, alle seizoenen
- Nienke Sikkema, als mevrouw De Cock, alle seizoenen
- Piet Kamerman, als Lowietje, vanaf seizoen 7
Literaire prijzen:
- Extra prijs verhalenwedstrijd 'Parool' 1961 voor 'De moraal van het cliché'
- Televizier boekenprijs (categorie spanning) 1985 voor 'De Cock en de moord op termijn'
- Op zijn 75e verjaardag werd Baantjer Ridder in de orde van Oranje-Nassau
- Televizierring 1998 voor de televisieserie over 'De Cock'
- De op vier na best verkopende auteur en als tweede Nederlandse auteur
- Meesterprijs voor thrillerauteurs 2003
Baantjer anno 2008
Appie Baantjer is in 2007 begonnen met het schrijven van zijn 70e en laatste boek. Het verrassende aan dit boek is, dat door middel van een camera, fans 24 uur per dag de vorderingen aan het boek kunnnen volgen. De camera is namelijk opgesteld in de werkkamer van de schrijver, waardoor alle bewegingen van de auteur gevolgd kunnen worden.
Het boek met de titel "De Cock En De Moord In Het Gebed" verschijnt in september 2008.
Datzelfde jaar verschijnt de biografie genaamd “Baantjer alias De Cock” geschreven door Geertje Bos, die vanaf oktober 2010 zeer regelmatig gesprekken had met de auteur over zijn leven.
Geen nieuwe boeken meer
Nadat zijn 70e boek was uitgegeven van De Cock, gaf Baantjer in een uitzending van Het Gesprek bekend een boek te gaan schrijven. Dit deed hij samen met Simon de Waal, welk verscheen in 2009 met de titel “Een Rus in de Jordaan”. In april 2010 verscheen van het schrijversduo het boek “Een lijk in de kast”. Hun derde boek samen verschijn na de dood van Appie, namelijk in oktober 2010, “Een dief in de nacht”. Simon de Waal heeft de televisieserie van De Cock geschreven en is zelf tevens rechercheur.
Eind augustus 2010, op 29 augustus om precies te zijn overlijdt Appie Baantjer op 86 jarige leeftijd nadat hij korte tijd ziek is geweest. Hij leed aan een agressieve vorm van slokdarmkanker.
Baantjermuseum
In de Warmoestraat in Amsterdam is in het cafe Heffer een echt Baantjermuseum gehuisvest. Hier, vlak bij de oude werkplek van Appie Baantjer, zijn naast een replica van de tap uit de serie, ook veel prive zaken van de auteur te bewonderen. Hieronder zijn eerste drukken van zijn boeken en foto’s. De toegang is geheel gratis.