M C Escher, een geniale kunstenaar!

M C Escher, een geniale kunstenaar! Maurits Cornelis Escher is een van de meest bekende kunstenaars die Nederland heeft voorgebracht. Iedereen kent de werken van deze graficus, zoals de tekeningen van 'onmogelijke gebouwen' en de beroemde 'Metamorphoses'.

Wie was M.C. Escher

Maurits Cornelis Escher is een van de meest beroemde grafici. Hij leefde van 1898 tot 1972 en is dus 74 jaar oud geworden.
Vooral zijn "onmogelijke" kunstwerken zijn zeer geliefd. Wat veel mensen echter niet weten, is dat hij ook realistische werken heeft gemaakt, gedurende de tijd dat hij in Italië woonde.

Escher werd geboren in Leeuwarden, toen hij vijf jaar oud was verhuisde de familie naar Arnhem. Later studeerde hij bouwkunde aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem. Hij stopte echter na een week al met deze opleiding, waarna hij een studie grafische kunsten ging doen.

Behalve het maken van grafische werken, illustreerde Escher ook boeken. Hij ontwierp ook tapijten, postzegels en wandschilderingen.

Escher heeft in totaal 448 litho's, houdsnedes en houtgravures gemaakt. Ook maakte hij meer dan 2000 tekeningen en schetsen.

Een paar uitspraken van M.C. Escher:

"Ik geloof dat het maken van prenten, zoals ik dat doe, bijna alleen een kwestie is van: het zo verschrikkelijk graag goed willen doen"

"Om vrede te hebben met dit rare leven; om te aanvaarden wat wij niet begrijpen; om rustig af te wachten wat ons te wachten staat; moet je wijzer zijn dan ik ben"

"Op momenten van groot enthousiasme schijnt het mij toe dat er nooit op de wereld, door niemand, zó iets moois en belangrijks gemaakt is"

"De dingen die ik wil uiten zijn zo prachtig en zuiver"

"Zo laat ons dan proberen om de berg op te klimmen, niet door te trappen op wat er onder ons ligt, maar door ons op te trekken aan wat zich boven ons bevindt, voor mijn part aan de sterren; amen"

Kunstwerken

Escher is het meest beroemd geworden om zijn zogenaamde onmogelijke tekeningen, zoals Klimmen en Dalen en Relativiteit, maar ook om zijn metamorphoses, zoals Metamorphose I, II en III, Lucht en Water I en Reptielen.

Het Escher museum - Escher in het Paleis

Voor fans van de werken van Escher is museum Escher in het Paleis in Den Haag een must-visit. In dit museum zijn altijd minimaal 150 permanente werken van de kunstenaar te zien, waaronder verschillende van zijn meest bekende werken. Denk aan de wereldberoemde 'Metamorphoses' en zijn tekeningen van onmogelijke gebouwen. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook wisselende tijdelijke tentoonstellingen.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Escher is het helemaal!Escher is het helemaal!Escher was het helemaal; daarom had ik als kind ook een poster van hem op mijn kamer hangen. Hij werd geboren in 1898 in…
Uit in Den Haag: Escher in Het PaleisWie kent de prenten van Escher niet waarin hij lijkt te spotten met de realiteit door op het eerste gezicht geloofwaardi…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Biografie BaantjerIn 1964 verzint hij het personage “Jurian de Cock” . De Cock is altijd heel herkenbaar aan zijn uitspraak: “De Cock, met…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.