John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'

John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars' John Michael Green (24 augustus 1977, Indianapolis, Indiana) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef onder andere de bestseller 'The Fault in our Stars' die in Nederland uitkwam onder de titel 'Een weeffout in onze sterren'. De film die naar dit boek is gemaakt en die zich deels afspeelt in Amsterdam, werd in 2014 een grote bioscoophit in Nederland. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen, er zijn meer dan 24 miljoen boeken van hem verkocht en zijn boeken zijn verschenen in 55 talen. Wie is John Green?

Wie is John Green?

John Green is wereldberoemd geworden als schrijver van boeken voor tieners. Verder houdt hij zich bezig met videobloggen, ook wel vloggen genoemd. Dit doet hij samen met zijn broer. Zijn succesvolste boek tot nu toe is het boek 'The Fault in our Stars'. Dit boek is in Nederland op de markt gebracht onder de titel 'Een weeffout in onze sterren'. De film die naar dit boek is gemaakt is een echte bioscoophit geworden.

Jeugd

John Michael Green werd op 24 augustus 1977 geboren als zoon van Mike en Sydney Green in Indianapolis. Hij bezocht de Lake Highland Preparatory School en de Indian Springs School. Zijn ervaringen met school waren niet zo positief. Hij werd op school gepest en was een buitenbeentje. Dat had geen invloed op zijn leerprestaties. Hij ging studeren aan Kenyon College en behaalde titels in Engelse taal en letterkunde en religieuze studies.

Begin van zijn schrijverschap

Green werkte enige tijd als geestelijke in een kinderziekenhuis. Zijn ambitie was om priester te worden. Door zijn werk in het kinderziekenhuis kwam hij veel in aanraking met terminaal zieke kinderen. Hij besloot dat hij schrijver wilde worden. Hij wilde boeken schrijven over mensen die moeten leren leven met het verlies van iemand van wie ze houden. Voordat hij fulltime als schrijver aan de slag ging werd hij recensent bij Booklist. Booklist is een Amerikaans tijdschrift dat al meer dan honderd jaar bestaat en recensies bevat voor bibliotheken. Die kunnen naar aanleiding van de recensies beter kiezen welke boeken ze aanschaffen. Ook lezers kunnen aan de hand van de recensies kiezen wat ze willen lezen. John Green heeft veel recensies geschreven over boeken in de categorie fictie en had als bijzondere interesse boeken over Siamese tweelingen en de islam.

Debuut

Terwijl hij als recensent werkte schreef hij zijn debuut 'Looking for Alaska' (Nederlandse titel: 'Het grote misschien'). Dit boek kwam uit in 2005. Het boek gaat over een jongen met de naam Miles die, net als John Green, een buitenbeentje is. Het is dan ook gebaseerd op autobiografische gegevens. Als jeugdschrijver is John Green een pad ingeslagen dat andere jeugdschrijvers niet bewandelen. Hij heeft een wat filosofische benadering van de dingen die tieners bezighouden. Dat is ook het geval in zijn eerste boek. Hij kreeg daarvoor de American Library Association's Michael L. Printz Award. Het boek heeft maar liefst zeven jaar op de New York Times bestsellerlijst van jeugdboeken gestaan.

Andere boeken

Het tweede boek van John Green kwam uit in 2006 en heette 'An Abundance of Katherines' (Nederlandse titel: 'Negentien keer Katherine'). Ook dit boek was erg succesvol. Het was ditmaal de runner-up voor de Printz Award. Ook dit verhaal gaat over een tiener. Deze tiener wordt negentien keer gedumpt door een vriendinnetje met de naam Katherine. Het gaat vervolgens over een bijzondere vriendschap tussen twee tieners. De naam van John Green was gevestigd in het land van boeken voor tieners. In 2008 kwam alweer zijn derde boek uit: 'Paper Towns'. Dit boek kwam in Nederland onder dezelfde titel uit. Ook dit boek werd een succes. In 2015 kwam de gelijknamige film uit. Green beeindigde in 2008 zijn werk als recensent en ging werken als broodschrijver. In 2017 kwam de schrijver met het boek 'Turtles all the Way Down', eveneens een jeugdboek. Het gaat over een meisje met smetvrees die met haar beste vriendin op zoek gaat naar een verdwenen miljonair om zo een grote beloning in de wacht te slepen.

Een weeffout in onze sterren

Zijn meest succesvolle boek tot nu toe voltooide Green in 2012 en was 'The Fault in our Stars' (Nederlandse titel: 'Een weeffout in onze sterren'). Hoewel ook dit boek geschreven is voor een jeugdig lezerspubliek is het ook voor volwassenen de moeite waard om te lezen. Het boek gaat over Hazel, een meisje met terminale longkanker. Zij is opgegeven maar door een nieuw experimenteel medicijn wordt haar leven verlengd. Hoelang is voor iedereen een raadsel. De meeste kinderen die het medicijn krijgen toegediend sterven alsnog binnen korte tijd. Dat geldt echter niet voor Hazel. Hazel leert bij een 'support group', waar ze van haar ouders naartoe moet omdat ze depressief zou zijn, Augustus Waters kennen. Er ontspint zich een prachtig liefdesverhaal tussen twee jongeren met een dodelijke ziekte. Een deel van het verhaal speelt zich af in Amsterdam waar de schrijver woont van het boek waarvan de twee geliefden groot fan zijn. 'Een weeffout in onze sterren' is succesvol verfilmd en een groot bioscoopsucces geworden. Het heeft de naam van John Green als bestsellerauteur ook in ons land definitief gevestigd.

Andere projecten

Naast de boeken die John Green in zijn eentje heeft geschreven, heeft hij ook nog meegewerkt aan boeken die hij samen met andere schrijvers maakte: 'Let It Snow: Three Holiday Romances' en 'Will Grayson, Will Grayson'. Behalve als schrijver is John Green ook populair als vlogger (videoblogger) op YouTube. In 2007 lanceerde hij samen met zijn broer het YouTubekanaal 'The VlogBrothers'. Sindsdien hebben zij meerdere dingen samen gemaakt zoals 'Project for Awesome' en 'VidCon'. Bovendien maakte Green elf series waaronder 'Crash Course'. Dit is een educatief kanaal over literatuur, geschiedenis en wetenschap.

Persoonlijk leven

John Green woont in Indianapolis, Indiana. Hij is getrouwd met Sarah Urist Green. Zij werkt in een museum als conservator. Ze hebben twee kinderen, Henry en Alice, en een hond. Green is nog steeds lid van de Anglicaanse kerk.

Citaten

Veel citaten van John Green zijn erg populair geworden mede dankzij de sociale media. De meeste komen uit 'The Fault in our Stars'.
Een aantal voorbeelden:
  • 'As he read, I fell in love the way you fall asleep: slowly, and then all at once.' ('Terwijl hij aan het lezen was, werd ik verliefd op hem zoals je in slaap valt: langzaam, en dan totaal.')
  • 'Some infinities are bigger than other infinities.' ('Sommige oneindigheden zijn groter dan andere oneindigheden')
  • 'Oh, I wouldn't mind, Hazel Grace. It would be a privilege to have my heart broken by you.' ('O, ik zou het niet erg vinden, Hazel Graze, het zou een voorrecht zijn mijn hart door jou te laten breken')
  • 'The world is not a wish-granting factory.' ('De wereld is geen wensvervullingsfabriek')
© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The fault in our stars - John Green samenvattingThe fault in our stars - John Green samenvattingThe fault in our stars is het zesde boek geschreven door de auteur John Green in 2012. Het verhaal wordt verteld door ee…
Paper Towns - De filmPaper Towns - De filmPaper Towns, de verfilming van het succesvolle boek van John Green, verschijnt op 24 juli 2015 voor het eerst in de bios…
Samenvatting - Looking for Alaska - John GreenSamenvatting - Looking for Alaska - John GreenLooking for Alaska, Het Grote Misschien, is geschreven door de Amerikaanse schrijven John Green. Het boek is geschreven…
Samenvatting - Let it snow, three holiday romancesSamenvatting - Let it snow, three holiday romancesLet it snow, Three holiday romances is een boek met drie kerstverhalen geschreven door John Green, Maureen Johnson en La…

Carlos Ruiz ZafónCarlos Ruiz Zafón is in de literaire wereld een grote naam. Hij heeft vele boeken geschreven, waarvan er ook veel zijn v…
Het leven van schrijver Ernest HemingwayHet leven van schrijver Ernest HemingwayErnest Hemingway was een beroemde schrijver en avonturier. Hij is meerdere malen getrouwd geweest en pleegde uiteindelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • The Fault in our Stars, isbn 9780141345659
  • Website: http://www.famousauthors.org/john-green
  • Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Green
  • Website: http://www.johngreen.nl/johngreen/index.php/john-s-biografie
  • Website: http://www.johngreenbooks.com/turtles-all-the-way-down-book
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 11-06-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.